Ogroman dan! SRBIJA DOBIJA METRO: Izgradnja počinje krajem 2021.godine!

Autor: espreso.rs, republika.rs

Vesti

22.01.2021

11:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar finansija Siniša Mali danas u 11 časova je potpisao memorandum o razumevanju za projekat "Beogradski metro".

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Siniša Mali

Mali je potpisao memorandum u ime Vlade Srbije u prisustvu visokih zvaničnika Srbije i kineske ambasadorke Čen Bo.

- Sa zadovoljstvom mogu da kažem da ćemo krajem ove godine krenuti u izgradnju prvog depoa na Makiškom polju i prvu stanicu prve linije koja će povezivati Železnik i Mirijevo i koja će imati 21 stanicu. Druga linija povezivaće Mirijevo i Zemun sa 20 stanica, a radimo i na konceptu treće linije koja će povezati što prve dve nisu - rekao je ministar Mali dodajući da je metro višedecenijski san.

- Ova ekipa je beskompromisna da ovo sprovede. Ovo je najkompleksini projekat na balkanu. U poslednjim decenijama se ništa nije gradilo. Ovo je nešto što će potpuno promeniti percepciju ovog grada. Otvorićemo mogućnosti da Beograd bude čist grad  - rekao je ministar saobraćaja Tomislav Momirović.

- Vrlo brzo će biti objavljeni novi projekti koje nameravamo da izvedemo. Želimo da se povežeo sa Crnom Gorom i BIH. Imaćemo metro kojim ćemo se ponositi ne samo mi, već i naša deca.Ne možemo da rešimo ekološko pitanje ako svaki dan imamo 100.000 automobila koji moraju da se parkiraju tu. Ovo nije naš izum, tako je svuda u civilizovanom svetu. Ozbiljni borci rade na ovom projektu i neće sebi dozvoliti da ne završe ovaj projekat - rekao je Momirović.

- Ono što će građani videti to je izgradnja metro stanica. Mi ćemo kao Grad Beograd raspisati konkurs za arhitektonsko rešenje svih metro stanica. Ideja je da svaka metro stanica bude drugačija i da predstavlja taj deo grada. Kada završimo metro 2028. godine naš osnovni podsistem biće šinski. Više nećemo kupovati nijedan autobus na dizel. Svake godine ćemo kupovati po sto autobusa. To je najzačajniji doprinos smanjenju zagađenja  - rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Vuk

22.01.2021 17:28

Beograd dobija metro a ne Srbija. Ja to nikada neću videti.

Rea

22.01.2021 22:00

Jedva cekam.

Srdjan

04.02.2021 15:10

Dokle ispiranje mozgova celoj Srbiji. Građani Srbije nemaju baš ništa sa metroom u Beogradu. To je Beogradski metro i nikako nemoze se reći da Srbija dobija metro. Kad bi dobili metro Novi Sad, Beograd, Kragujevac, Niš, onda bi se moglo reći da je Srbija dobila metro, ovako gospodin Mali lupeta gluposti