Entoni Godfri za "Srpski telegraf"! Američki ambasador o budućim odnosima sa Srbijom: DRAGO MI JE ŠTO VUČIĆA NAZIVAM PRIJATELJEM!

Autor:

Vesti

02.01.2021

07:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije je veoma promišljen i ima impresivnu sposobnost da pronađe kreativni pristup koji ostali previđaju. Ne plaši se da bude iskren kada se sa mnom ne slaže

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Entoni Godfri

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri u razgovoru za novogodišnji četvorobroj Srpskog telegrafa otkriva da mu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić postao lični prijatelj i zašto Srbija nije ničija marioneta. Priznaje da mu je godina za nama i lično bila teška zbog gubitaka, posebno zbog smrti oca koji je preminuo od virusa KOVID-19. 

Smeta mu, kaže još, digitalna diplomatija i žudi za razgovorima uživo...

Kako vi i vaša porodica slavite novogodišnje praznike?

- En i ja smo imali sreće ove godine da naša dva sina i ćerka budu u Beogradu sa nama. Planiramo da ostanemo kod kuće, da se malo više bavimo kuvanjem i uživamo što možemo da budemo zajedno i da se družimo.

I demokrate i republikanci podržavaju Vašingtonski sporazum

 

Kako ocenjujete 2020. i šta očekujete od 2021? Lično, ali i što se tiče globalnih prilika i naročito odnosa Srbije i SAD.

- Godina za nama je bila teška iz više razloga, posebno zbog smrti moga oca koji je preminuo od koronavirusa. Bilo je mnogo gubitaka i svakog popodneva kada Vlada Srbije objavi nove KOVID brojke, ja znam da svaki taj broj predstavlja jednu porodičnu tragediju. Virus je zadao mnogo bola, ali svi spremno čekamo bolje dane. Takođe mi donekle smeta ova digitalna diplomatija, žudim za razgovorom uživo, sa živim ljudima, a ne sa pikselima, mejlovima, ikonicama za mikrofon. Međutim, što se tiče odnosa između Srbije i Sjedinjenih Država, ovo je u stvari bila sjajna godina. Rekao bih da ništa nalik na 2020. godinu nismo videli već čitav vek, još od onda kada smo slavili naše prijateljstvo zastavom Srbije na Beloj kući. Bilo da govorimo o Prvom svetskom ratu, misiji Halijard ili odgovoru na KOVID-19, naši odnosi su išli napred u teškim vremenima. Na pravom smo putu i Sjedinjene Države su srećne što imaju Srbiju za prijatelja u ovom času.

ŠTA MI SE NE SVIĐA U SRBIJI

- zagađenost vazduha zimi
- povremeno toksično medijsko okruženje
- Amerikanci koji misle da se Srbija zaglavila u devedesetim
- srpski političari čiji stavovi o Americi nisu evoluirali od devedesetih
- ljudi, političari i neki mediji koji kvare reputaciju Srba i drugih koji žive u ovoj zemlji i regionu time što trguju etničkim i nacionalističkim predrasudama

Kakve promene očekuju SAD od januara kada će dužnost šefa Bele kuće od Donalda Trampa preuzeti Džozef Bajden?

- Svaki predsednik ima svoj pristup, ali ne očekujem velike promene u oblastima koje su za Srbiju najvažnije. Iako Vašington po mnogim pitanjima nije jedinstven, podrška jačanju odnosa sa Srbijom i evrointegracijama zapadnog Balkana je snažna od obe naše glavne političke stranke. Izabrani predsednik Bajden i njegov tim shvataju vrednost transatlantskih veza. Slobodna Evropa je jača sa Srbijom, tako da očekujem da se pokloni još više pažnje regionu da dođe do prosperiteta i trajne stabilnosti.

Foto: Privatna arhiva
Entoni Godfri u toplini doma

ŠTA MI SE SVIĐA U SRBIJI

- da sedim u hladu procvetale lipe negde u Vojvodini i ćaskam sa tamošnjim domaćinom o našoj deci
- da učestvujem u žustrim razgovorima i iskrenom neslaganju sa političkim liderima, a da nakon toga odemo na pivo kao prijatelji
- da se sastajem sa studentima bilo gde u Srbiji
- da planinarim sa porodicom
- da se poigram sa psom u sunčano prolećno jutro u nekom beogradskom parku
- da gledam kako se ređaju ovali izvrsne hrane na stolu u nekoj dobroj kafani

Hoće li se to i na koji način odraziti na Srbiju i Vašingtonski sporazum i pitanje Kosova i Metohije?

- Evropa je s pravom skeptična po pitanju nerazrešenih konflikata. Status kvo je neodrživ. I demokrate i republikanci podržavaju Vašingtonski sporazum kao put ka boljoj ekonomskoj povezanosti regiona.

Ćevapi, knedle, burek, sendviči...

 Nezaobilazna tema je hrana. Imate li nešto novo za preporuku?

- Koliko prostora mi dajete? Možda ste primetili da ja društvene mreže ne koristim samo da objašnjavam američku politiku. One mi služe i da pitam srpske građane koji su im omiljeni restorani, a onda me oni upute na malu ćevabdžinicu u Prijepolju, knedle gomboce u Somboru, burek u Pančevu, legendarni roštilj u Nišu i Leskovcu, pa čak i na novu američku sendvičarnicu usred Beograda, i mnoga druga mesta. Moja je dužnost kao ambasadora da Amerikanci budu obavešteni o Srbiji, što uključuje i podizanje internacionalne svesti o fenomenalnoj kuhinji ove zemlje. To, naravno, zahteva temeljno istraživanje.

Imate bogato diplomatsko iskustvo, po prirodi posla imate sastanke sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Kakav je sagovornik?

- Predsednik Vučić je veoma promišljen i ima impresivnu sposobnost da pronađe kreativni pristup koji ostali previđaju. Ne plaši se da bude iskren kada se sa mnom ne slaže. Zahvalan sam na tom otvorenom i direktnom načinu komunikacije. Nemojte sumnjati da on ima u vidu ne samo kako će se neka odluka odraziti na Srbiju u narednih godinu dana već i u decenijama koje dolaze. Drago mi je i što mogu da ga nazovem ličnim prijateljem.

Srbija nije ničija marioneta, a odnosi naših zemalja nisu bili bolji 100 godina

Bolji dani uskoro dolaze

 Kako provodite (slobodno) vreme tokom pandemije virusa korona?

- Na prvom mestu mi je zdravlje porodice, kao i moje i svih zaposlenih u ambasadi SAD. Takođe i komšija i prijatelja širom Srbije. Ograničenja nas možda iritiraju, ali su potrebna i ne smemo se prepustiti zamoru od koronavirusa. Bolji dani uskoro dolaze. Ovo vreme koristim da razmišljam o važnosti svojih temeljnih vrednosti, a to su: briga za porodicu, služenje mojoj zemlji i odvažnost u nastojanjima da odnose Amerike sa Srbijom podignem na najviši mogući nivo.

Prošla je godina vašeg službovanja u Srbiji. Kakvi su utisci?

- Uoči mog dolaska ovde, dobio sam upozorenje da kod Srba neću naići na spremnost za saradnju sa Amerikom. Pogrešno! Srbi su otvoren narod koji je spreman da vas sasluša ako i vi slušate njih. Pod dubokim sam utiskom toga koliko se ljudi u Srbiji brinu da obezbede više stabilnosti i prosperiteta za svoju decu, kako bi ostala ovde da ostvare svoje snove, a ne da osećaju potrebu da se presele u Frankfurt ili Čikago. I jasno je da Srbija nije ničija marioneta. Građani ponaosob, kao i predstavnici vlasti, ukazali su mi poštovanje, gostoprimstvo i pokazali otvorenost za nove ideje. Zato stičem utisak da je Srbija spremna da pređe u novu fazu kao narastajuća privredna sila i garant naših zajedničkih evoatlantskih vrednosti kakve su sloboda i pravda.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading