JEDAN GLAS SRBIJI ZA SPAS! Izbori u Džordžiji krucijalni ZA PITANJE KOSOVA

Autor:

Svet

19.12.2020

04:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko Trampovi republikanci osvoje makar jedno od dva upražnjena mesta, Bajden će imati vezane ruke u spoljnoj politici.

Foto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Džozefu Bajdenu, novoizabranom šefu Bele kuće, prethodnik i republikanac Donald Tramp i dalje zadaje glavobolje jer čini sve da zadrži vlast u Senatu, koji ima ogromna ovlašćenja u SAD - odobrava odluke, potvrđuje imenovanja članova administracije, budžet, međunarodne sporazume...

Ako Senat ostane u rukama Trampa, to bi moglo povoljno da se odrazi i na Srbiju jer ovo telo donosi i aminuje ključne odluke u sferi spoljne politike SAD.

Starović: Izbori u Džordžiji su od velike važnosti

 

Spoljna politika Vašingtona prema Beogradu, pitanju KiM, EU, pa i Republike Srpske, neće biti zaoštrena, kako se prognoziralo posle pobede demokrate Bajdena. Naprotiv.

Naime, ponovljeni izbori za poslednja dva mesta u Senatu tek predstoje - 5. januara, i to u Džordžiji, koja je gotovo tri decenije tradicionalno naklonjena republikancima, a gde je bila minimalna razlika u korist Bajdena (tek 12.000 glasova u odnosu na pet miliona izašlih). Istraživanja ukazuju da su republikanci trenutno u blagoj prednosti.

Činjenice o izborima

* izbori u Džordžiji za dva senatorska mesta biće najskuplji, do sada je potrošeno 500 miliona dolara na kampanju četiri kandidata

* republikanski kandidati su senatori Dejvid Perđu i Keli Lefler, a demokratski Džon Osof i Rafael Vornok

* na izborima 5. januara videće se da li je Džordžija ipak za Trampa ili će se posle 28 godina okrenuti demokratama

Nakon predsedničkih izbora u SAD održanih 3. novembra, u Senatu je od ukupno 100 mesta uspostavljen odnos snaga 50 naspram 48 u korist Trampovih republikanaca. To znači da je njima dovoljno još jedno senatorsko mesto za prevlast. Demokrate bi pak morale da dobiju oba senatorska mesta u Džordžiji da bi, zajedno s glasom potpredsednika SAD Kamale Haris, koja je istovremeno predsednik Senata, imali većinu.

Marinković: Svaka drastična promena kursa u spoljnoj politici treba da dobije i podršku Senata

NA DVA FRONTA

Nemanja Starović iz Centra za društvenu odgovornost kaže za Srpski telegraf da su izbori u Džordžiji od velike važnosti pošto će na njima biti određeno koja će od dve stranke u naredne dve godine imati kontrolu u tom telu:

- Prevlast u Senatu bi omogućila Bajdenu daleko veću slobodu delovanja, bez potrebe za teškim kompromisima s političkim rivalima iz Republikanske stranke, kako na unutrašnjem planu tako i kada govorimo o spoljnoj politici SAD.

Stevan Nedeljković, FPN

Ovlašćenja Senata su ogromna. Ako Bajden bude imao opoziciono nastrojen Senat, nisam siguran u kojoj meri će moći da sprovodi svoju agendu. Biće, naime, puno kompromisa ako Senat bude većinski republikanski, ali i zbog činjenice da unutar demokrata postoji struja koja je progresivna i koja na Bajdena ne gleda baš s puno poverenja

Kako ističe Starović, za republikance je od presudnog značaja da na izborima 5. januara u Džordžiji osvoje barem jedno od dva mesta koja su u igri. Tome se svakako nadaju i svi oni u međunarodnoj areni koji strahuju od intervencionističkog kursa koji bi u spoljnoj politici mogla zauzeti Bajdenova administracija, uključujući i javnost u Srbiji, koja sasvim opravdano gaji tu vrstu zebnje. Iako su prerogativi predsedničke vlasti u SAD najizraženiji u domenu spoljne politike i bezbednosti, na primeru otpora koji su unutar institucija sistema pružani inicijativama Trampa možemo videti da ta vlast ima i određenih ograničenja, u čemu je najistaknutija upravo uloga Senata.

Jelena Milić: Ništa više nije isto

Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlantske studije, kaže za Srpski telegraf da će biti bolje ako republikanci zadrže Senat jer to za Srbiju znači nešto više prostora da ubeđuje Bajdenovu administraciju da uzme u obzir srpske argumente.

- Kosovo nije zona demokratije, Srbija nije ista kao pre dve decenije, a 2021. mogućnosti za rešavanje kosovskog pitanja su daleko veće nego što su bile 1999. i 2008. U tom smislu, značajna je poruka bivšeg komandanta kopnenih snaga SAD u Evropi Bena Hodžisa da nije više moguće za sve kriviti Srbiju. Ključno za Beograd je da ubedi Vašington da je kompromis i jačanje veza Srbije sa zapadom dobro za njih.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL

I osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva i poslanik SNS Vladimir Marinković smatra da bi bilo poželjno da republikanci zadrže prevlast u Senatu:

- Svaka drastična promena kursa u spoljnoj politici treba da dobije i podršku Senata, koji će se truditi da ključni uspesi Trampove administracije, kao što su Avramov sporazum i Vašingtonski sporazum, ne budu dovođeni u pitanje, što je za Srbiju od ključnog značaja i kada je u pitanju nastavak dijaloga sa Prištinom, ali i projekti i investicije koji su već počeli da se sprovode s američkim DFC.

Jovanović: To bi usporilo tempo

Bivši šef diplomatije SRJ Vladislav Jovanović ocenjuje za naš list da Bajden ne bi imao slobodne ruke ako bi republikanci imali većinu u Senatu jer bi Tramp (ne)posredno mogao da koči proces donošenja odluka na unutrašnjoj i spoljnoj sceni:

- Ako bi Bajden imao glavobolju zbog unutrašnjih komplikacija i bio njima zauzet, to bi ga zasigurno usporilo u tempu nastupanja prema Balkanu. Nije bez značaja imati većinu u Senatu, Tramp je tako zaustavio svoj opoziv. Teorijski je moguće da bude pokrenuta i akcija za opoziv Bajdena, naročito ako Tramp bude imao većinu u Senatu, ali je za sada to politički nerealno.

PRAGMATIČNI LJUDI

Ističe da zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovim višegodišnjim naporima da stvori nova prijateljstva u Kongresu, Senatu, administraciji odnosi Srbije i SAD mogu samo da idu uzlaznom putanjom:

- Amerikanci, kao pragmatični ljudi, neće da ruše ono što daje rezultat i što je stvorilo preduslove za dugoročni mir i saradnju u regionu, posebno između srpskog i albanskog naroda. Mislim da će i Bajden insistirati na onome što je bila Vučićeva početna teza za rešavanje političkih problema u regionu - ekonomija, slobodan protok roba, ljudi i kapitala, bolji život za sve građane.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading