(FOTO) PUTIN: HRAM JE SIMBOL BRATSTVA SRBA I RUSA! Lavrov u Beograd doneo pismo ruskog predsednika

Autor:

Vesti

16.12.2020

05:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i srpskom narodu završetak radova na mozaiku u Hramu Svetog Save i istakao da je saradnja srpskih i ruskih majstora na tom poduhvatu simbol bratskog prijateljstva i duhovne bliskosti dva naroda.

RepublikaFoto: Tanjug
Vučić: Zadatak nam je da se borimo protiv prekrajanja istorije

Ove poruke deo su pisma koje je uputio Putin srpskom kolegi, a koje je pročitao ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji je juče boravio u poseti Beogradu.

- Srdačno čestitam značajan događaj - završetak mozaičnih radova u Hramu Svetog Save. San o podizanju ove veličanstvene crkve je inspirisao i ujedinjavao više generacija Srba, koji su hteli da ovekoveče sećanje na Svetog Savu, osnivača Srpske pravoslavne crkve i njenog prvog arhiepiskopa, patriotu, prosvetitelja i rodonačelnika nacionalne književnosti. Mozaik koji je ulepšao zidove Hrama stvoren je srpskim i ruskim majstorima. Ta saradnja je veoma važna i simbolična, posebno u kontekstu bratskog prijateljstva i duhovne bliskosti, koji od starih vremena ujedinjuju naše narode. Kao što je poznato, veliku je pažnju radovima u Hramu Svetog Save poklanjao patrijarh srpski Irinej, koji je nakon upokojenja sahranjen u kripti crkve. Hteo bih, koristeći priliku, ponoviti iskreno saučešće povodom njegove smrti. Molim da prenesete najiskreniju zahvalnost svima, ko je doprinosio i doprinosi podizanju Hrama, kao i želje sreće i blagostanja Beograđanima i svim građanima Srbije - napisao je Putin u pismu.

Vučić je zahvalio Putinu i Lavrovu na svoj pomoći koju je Rusija pružila u izgradnji Hrama, kao i na podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije.

- Imali smo nekoliko tema, ono što je važno dogovorili smo se da ćemo se zajedničkim snagama boriti protiv falsifikovanja istorije jer su srpski i ruski narod najstradalniji narod u Drugom svetskom ratu. Zahvalni smo Rusiji na poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije. Mislim da mi to poštovanje uzvraćamo. Naravno, dotakli smo se i teme vojne neutralnosti, Srbija ostaje vojno neutralna. Hvala, takođe, Rusiji na značajnoj pomoći oko naoružanja naše zemlje. Mnogo toga mogao sam da naučim od ruskog kolege. Takođe, razgovarali smo i o odnosima u regionu. Nadam se da ćemo svi zajedno imati dovoljno razuma i snage da sve probleme rešavamo mirno. Razgovarali smo i o ekonomiji, energetici, zajedničkim projektima, pre svega, na izgradnji gasovoda koji mi zovemo "Balkanski tok" - dodao je predsednik Srbije.

Na pitanje ruske novinarke o kupovini ruskog gasa i naporima sa Zapada da se to promeni, Aleksandar Vučić je oštro odgovorio:

- Mi nećemo da kupujemo skuplji gas. Nemamo problem s kupovinom ruskog gasa. Ako nam neko ponudi jeftiniji, u redu je. Ali to nam niko nije ponudio. Ja nisam budala, neću da kupujem skuplji, pa da narod plaća reket. Neće niko da nam zabrani da trpamo cevi u sopstvenu zemlju. Mi gradimo naš gasovod. Jedva čekam da budem sklonjen s vlasti, mnogo desetina i stotina hiljada evra su mnogi uložili u to, da se malo odmorim. Mi ćemo naš gasovod do kraja godine otvoriti, 29. ili 30. decembra, i radimo na tome da budemo prvi po ekonomskom napretku - naglasio je Vučić.

Sergej Lavrov je zahvalio predsedniku Srbije na gostoprimstvu i kazao da je jučerašnjim sastankom potvrđeno prijateljstvo dve zemlje.

- Hvala srpskom predsedniku na gostoprimstvu. U Moskvi visoko ocenjuju učešće Vučića na paradi u junu ove godine povodom obeležavanja godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu. Plamen večne vatre pokazao je naše duhovno jedinstvo. Energetici, saobraćaju, poljoprivredi i visokim tehnologijama i digitalizaciji posvetili smo posebnu pažnju, a razgovarali smo i o borbi protiv korone - rekao je Lavrov.

Foto: Tanjug
Poklon Ivice Dačića Sergeju Lavrovu

Šef ruske diplomatije je istakao da njegova zemlja ostaje dosledna u poštovanju Rezolucije UN 1244.

- Priština sabotira pregovore, pre svega, zbog toga što zajednica srpskih opština još nije formirana - rekao je Lavrov.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (44)

Loading
maja

16.12.2020 08:47

Jedan u nizu simbola odlicnih odnosa na relaciji Srbija-Rusija

Milica

16.12.2020 08:59

A realni budimo,najlepsi hram na svetu.

Natalija

16.12.2020 09:01

Samo podizanje veličanstvene crkve je inspirisalo i ujedninilo više generacija Srba koji su hteli da ovekoveče sećanje na Svetog Savu, osnivača SPC i njenog prvog arhiepiskopa, patriotu, prosvetitelja i rodionačelnika nacionalne književnosti.

Sanja

16.12.2020 09:02

Srbi i Rusi su veliki prijatelji, bratski narod, koji je to prijateljstvo pokazao na ovaj lep nacin. Sada su se nasa dva naroda, jos vise zblizila duhovno!