Vučić: Zahvalni smo ruskim prijateljima na podršci i zajedno se suprotstavljamo falsifikovanju istorije

Autor:

Vesti

15.12.2020

16:34 >> 17:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ruske federacije Sergej Lavrov danas su u vili "Mir" održali bilateralni sastanak, za koji su obojica rekli da je prošao u srdačnoj i prijateljskoj atmosferi.

RepublikaFoto: Tanjug/T. Radovanović
Sergej Lavrov i Aleksandar Vučić

Ovom susretu su prisustvovali i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, ministar Nenad Popović i ambasador Rusije u našoj zemlji Aleksandar Bocan Harčenko.

Sergej Lavrov je u Beograd stigao danas u 12:40 sati gde ga je na aerodromu dočekao Nikola Selaković. Zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem posetili su izložbu posvećenu Drugom svetskom ratu, a nakon toga učestvovali u cermoniji paljenja večne vatre na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda.

Nakon susreta Vučić i Lavrov se izjavama obraćaju javnosti.

Prijateljski susret

Medijima se najpre obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da je sastanak prošao u prijateljskoj atmosferi.

RepublikaFoto: Tanjug/T. Radovanović
Obraćanje Lavrova i Vučića

- Pre svega zadovoljan sam i imao sam čast danas da sa ministrom Lavrovim večni oganj iz Moskve prenesemo za Beograd. Mislim da imamo zajedničku ulogu sa Ruskom federacijom da se borimo oko istine u Drugom svetskom ratu. Ne treba biti posebno pametan, pa primetiti da postoje različiti pokušaji falsifikovanju istorije. Zajedno ćemo se suprotstaviti ovom falsifikovanju i naučiti našu decu ko su bili naši heroji - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je tokom obraćanja podvukao značajan finansijski doprinos Rusije u izgradnji Hrama Svetog Save i tom prilikom se zahvalio na izdašnoj pomoći predsedniku Ruske federacije Vladimiru Putinu.

Saradnja

Tokom sastanka razgovaralo se i o bilateralnim odnosima, ekonomiji, energetici, poljoprivredi, trgovini, ali i međunarodnoj saradnji.

- U svim oblastima imamo dobru saradnju. Zahvalni smo našim ruskim prijateljima na podršci u međunarodnom suverenitetu i teritorijalnom integritetu. Lično smo zahvalni podršci koju Sergej Lavrov pruža u različitim međunarodnim organizacijama. Srbija neće biti nikakvih vojnih blokova. Srbija želi sama da brine o svojoj slobodi - rekao je Vučić.

Vučić je svoje obraćanje završio rečima zahvalnosti Sergeju Lavrovu zbog ličnog angažmana i volje da poseti Srbiju u vreme koronavirusa.

Rusija će poštovati rezoluciju 1244

Sergej Lavrov se u obraćanju medijima zahvalio predsedniku Srbije na dočeku koji je organizovan na veoma visokom nivou.

- Hvala srpskom predsedniku na gostoprimstvu. U Moskvi visoko ocenjuju učešće Vučića na paradi u junu ove godine povodom obeležavanja godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu. Plamen večne vatre pokazao je naše duhovno jedinstvo. Energetici, saobraćaju, poljoprivredi i visokim tehnologijama i digitalizaciji posvetili smo posebnu pažnju, a razgovarali smo i o borbi protiv korone- rekao je Lavrov.

Foto: Tanjug/T. Radovanović
Sergej Lavrov

On je naglasio da je saradnja Srbije i Rusije na visokom nivou u različitim privrednim oblastima, kao i u ulaganju zajedničkih napora za zaustavljanje epidemije koronavirusa. Podvukao je i da je vrlo zadovoljan visokim dijalogom koji se vodi između dve pravoslavne crkve. 

Lavrov se posebno zahvalio Srbiji što se nije pridružila sankcijama koje druge države sprovode prema Rusiji i dodao da će Rusija i dalje nastaviti da poštuje rezoluciju 1244.

Rusija se, ponovio je, zalaže za poštovanje Rezolucije 12 44, koja treba da bude temelj traženja svih dogovora sa Prištinom.

- Naš stav je nepromenjen, mi smo za traženje kompromisa, ali samo onog koji odgovara Srbima, a ne onim tendencijama koje zele konfrontacije u regionu - podvukao je Lavrov.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (13)

Loading
Mily

15.12.2020 17:14

Srbi i Rusi oduvek su bili povezani kao da su jedan narod, jedna krv. Prosli su zajedno i dobro i lose tokom istorije i ostali ujedinjeni u borbi za sigurnu i lepu sutrasnjicu svojih nacija.

Opa djidji

15.12.2020 17:25

Zivele Srbija i Rusija veciti prijatelji i slovenska braca!!!

Maja

15.12.2020 17:30

Pomoc Rusije na medjunarodnom planu je kljucna za odbranu drzavnih interesa.

Tara

15.12.2020 17:59

Saradnja Rusije i Srbije ce u buducnosti biti na jos vecem nivou.