NA IVICI MOĆI! Doktor Ašanin kaže da je otvaranje bolnice u Batajnici spasonosno

Autor: Blic, Republika

Vesti

12.12.2020

08:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin izjavio je danas da je otvaranje kovid bolnice u Batajnici bilo spasonosno, jer su svi bolnički kapaciteti bili prenategnuti.

RepublikaFoto: TV Pink/printscreen
Milika Ašanin

- Čini mi se da smo kupili vreme dok ne osetimo prve povoljne efekte mera, koje su naši građani počeli da poštuju - rekao je Ašanin u Dnevniku RTS-a.

Prema njegovim rečima, na lečenju u Batajnici su 483 pacijenta, od kojih je 48 intubirano.

- Ne smem da pomislim šta bismo radili da prošle nedelje nismo imali ovakvu bolnicu - rekao je direktor Kliničkog centra Srbije.

Ašanin je rekao da se održavaju trendovi punih bolničkih kapaciteta.

Prema njegovim rečima, u prijemnoj ambulanti Infektivne klinike obavi se svakog dana između 350 i 400 pregleda, a od 15 do 20 odsto pacijenata zahteva bolničko lečenje.

- U ovom momentu svaki bolesnik nalazi mesto, zadržavamo visok nivo hospitalizovanih, što utiče da imamo niži mortalitet od drugih država - istakao je Ašanin.

On je ukazao da je veliki broj zaraženih i hospitalizovanih posledica neadekvatnog ponašanja.

Direktor KCS je istakao da zaposleni u Kliničkom centru rade na dva koloseka - u kovid i nekovid delu, koji je morao da se prilagodi protivpandemijskim merama.

 
- Smanjili smo kapacitete nekovid dela prvo na 50 odsto, a sada smo na 30-40 odsto. Radimo da zbrinemo hitne i hronične bolesnike koji su došli u neodložna stanja, najviše kardiovaksularne, maligne bolesti i komplikacije od dijabetesa - naveo je Ašanin.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading