Stevanović upozorava: Epidemija se NE GASI, već smiruje!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

11.05.2020

07:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije Goran Stevanović izjavio je danas da se epidemija koronavirusa u Srbiji ne gasi, već smiruje i da će novoobolelih biti i tokom juna, a možda i kasnije.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Goran Stevanović

- Priča se neće završiti u maju. Imaćemo novoobolele i tokom juna, možda i iza toga - rekao je Stevanović.

On je naveo da je u ustanovi kojom rukovodi popunjenost kapaciteta oko 75 odsto, da se na respiratoru nalazi samo jedna osoba, dok je devet pacijenata na intenzivnoj nezi.


Ipak, Stevanović je upozorio na ponovne oscilacije u broju pregleda za noć što, kaže, govori u prilog tome da se epidemija ne gasi, već samo smiruje.

- Krajem prošle nedelje je bilo do 50-ak pregleda za noć, noćas je pregledan 81 pacijent. Epidemija se ne gasi, ona se polako smiruje, ali to smirivanje može da potraje - naveo je Stevanović za Javni servis.

On je kazao da se definitivno "ušlo u početak kraja", te da je najbitnije kako će popuštanje mera, ali i ponašanje i kretanje ljudi da se odrazi na ukupan broj obolelih, što će se, navodi, videti u narednih pet do sedam dana.

Kako je kazao, brine pojava novih žarišta kao što je Leskovac.


Na današnjem sastanku sa predstavnicima sindikata, Kovid bolnica i ministrom zdravlja, kaže da će izneti stav da se ne smeju značajno smanjivati kapaciteti za prihvat obolelih jer "iako su nam cifre dobre, ne smemo da se opuštamo".

- Moramo biti spremni da primimo sve one koji zatraže pomoć. Priča se neće završiti u maju. Imaćemo novoobolele i tokom juna, možda i iza toga - zaključio je Stevanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading