NOVE SUBVENCIJE OD PONEDELJKA: Pogledajte da li ste na spisku!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

12.12.2020

08:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da u ponedeljak, 14. decembra, počinje isplata još jedne minimalne zarade u iznosu od 30.367 dinara za zaposlene u turizmu i ugostiteljstvu, te da je reč o iznosu od dve milijarde dinara koji će biti isplaćen iz republičkog budžeta.

RepublikaFoto: Tanjug/Bojan Stekic

- Reč je o sektorskoj podršci za 72.500 zaposlenih u turističkim agencijama, rent a kar firmama, ugostiteljskim objektima i hotelima. Ta dodatna finansijska podrška značiće zaposlenima u ovom sektoru koji su zbog pandemije koronavirusa najviše ugroženi - naveo je ministar.

Kako se ističe u saopštenju Ministarstva finansija, Mali je podsetio da je ovo šesti po redu minimalac koji dobijaju zaposleni u ovim sektorima u Srbiji, što znači da je pola poslovne godine u ovim preduzećima država pokrila isplatom zarada.

Ministar je istakao da je Poreska uprava objavila je spisak od 12.037 preduzeća koja su ostvarila pravo na pomoć države. Na spisku se nalaze firme iz oblasti ugostiteljske i turističke privrede.

Još 500 miliona dinara za vaučere

Mali je rekao i da je u budžetu za narednu godinu predviđeno izdvajanje od 500 miliona dinara za podelu vaučera za subvencionisani odmor u Srbiji, te je onda sasvim jasno da država planski i sistemski pokriva sektorske probleme u ovoj oblasti.

- Preduzećima će novac biti uplaćen na posebne namenske račune koje Uprava za trezor otvara za ovu svrhu - naglasio je on i dodao da je procedura za isplatu pojednostavljena, tako da je potreban samo jedan dolazak ovlašćenog lica privrednog subjekta u nadležnu filijalu Uprave za trezor.

 

 

Ministar je podsetio da su prethodno isplaćene subvencije hotelijerima u iznosu od 350 evra po individualnom ležaju i 150 evra po smeštajnoj jedinici, za šta je izdvojeno 1,2 milijarde dinara.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Zara

12.12.2020 15:19

Drzava koja mislim na svoje narod.

Zara

12.12.2020 15:21

Mi koji smo u ugostiteljstvu ove pomoci mnogo znace.