DAČIĆ STAVIO TAČKU NA GLASINU: Evo da li su poslanicima povećane plate

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

08.12.2020

20:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da poslanici nisu tražili povećanje plata ni troškova putovanja u 2021. godini kao što su, kako je rekao, objavili pojedini mediji.

RepublikaFoto: Tanjug/ Sava Radovanović
Ivica Dačić

Dačić se, po završetku rasprave o Predlogu budžeta za 2021. godinu, osvrnuo na, kako tvrdi, netačne navode pojedinih medija o tome da su poslanici sami sebi povećali plate i putne troškove i zamolio je ministra finansija Sinišu Malog da javnosti objasni o kakvom je povećanju reč.

- U javnosti se piše da su poslanici predložili i da su na odboru izglasali sebi povećanje plate od 3,5 odsto, kao i da su povećani troškovi putovanja za 40 miliona dinara. Niko ne pominje da to nisu samo putovanja u inostranstvo, već da je reč o putnim troskovima za dolazak poslanika i drugih zaposlenih u parlament na radno mesto - rekao je Dačić.


On je naveo da je u poslednjih pet godina iz republičkog budžeta izdvajano oko 150 miliona dinara za troškove putovanja poslanika, a kada su izbori i više.

- Pošto Skupština nije radila zbog izbora i korone, rebalansom je to smanjeno na 119 miliona. Iz te računice ispada da smo sami sebi povećali plate i troškove. Mi nismo tražili nikakvo povećanje, kako za sve druge, tako i za nas - rekao je Dačić i dodao da je važno da ministar Mali kaže da li je to tačno ili nije. Mali je odgovorio da će od 1. januara biti povećane plate u javnom sektoru i da se to odnosi i na narodne poslanike.

Kada su u pitanju putni troškovi poslanika, Mali je naveo da je u budžetu za 2019. planirano 200 miliona dinara za tu stavku, od čega je iskoristeno 143 miliona dinara, dok je za ovu godinu opredeljeno 149,7 miliona.

- Zbog korone nije bilo putovanja, pa je to smanjeno na 119 miliona. Za 2021. godinu opredeljeno je 155 miliona dinara za putne troškove, što je manje nego i u 2019. godini - rekao je Mali.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading