"KOLIKO UBACE PARA, TOLIKO NEK PIJU KAFE": Dačić vrši reformu SKUPŠTINSKOG RESTORANA - diže cene, a planira da uvede i OVO!

Autor: Mondo, Republika

Vesti

05.11.2020

12:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Skupštine Ivica Dačić kao jedan od prvih zadataka koje je namerio da uradi je podizanje cena u skupštinskom restoranu koje su ispod svakog minimuma, što je opet izazvalo buru u parlamentu!

RepublikaFoto: Tanjug/ Sava Radovanović
Ivica Dačić

Dok deo poslanika zdušno podržava Dačića u ovoj nameri, drugi smatraju da predsednik parlamenta ima i pametnija posla od gledanja u cenu kafe.

Naime, Dačić je rekao da je o ovoj temi već razgovarao s generalnim sekretarom Skupštine Srbije Veljkom Odalovićem, te da će se na tom polju stvari uskoro promeniti.

- Mora tačno da se utvrdi zašto su takve cene i da se to javno saopšti. Kažu mi da je razlog to što nije komercijalni restoran koji nešto zarađuje, već su to interni restorani za sve državne organe, oni ne smeju da naplaćuju više nego što to realno košta - objasnio je Dačić.

Međutim, on ide i korak dalje pa planira da uvede automate u Skupštinu.

- Kažete mi da je ovo što pričam demagogija... Pa demagogija je upravo to što se svaki izveštaj vas novinara svede na račun iz skupštinske kafane. Opet je to pre neki dan bila tema. E, da više ne bi bila tema to koliko su kafa i ćevapi, zato sam i pokrenuo to pitanje. Videćemo koliko to može da košta, tek o tome razgovaramo. Možda im uvedem i one automate pa koliko ubace para, toliko nek piju kafe - kaže Dačić.

MIšljenja su podeljena

"Dačić je veoma talentovan za privlačenje pažnje javnosti i dobro zna kako da skrene pažnju na sebe, zato to sada i radi. Iako svakako podržavam da se povećaju cene u skupštinskom restoranu, koje su iritantno i bezobrazno jeftine, ima u parlamentu i pametnijeg posla - istakao je Bratislav Jugović, poslanik SNS.

Sličnog mišljenja je i poslanik Muamer ZUkorlić koji je oštro kritikovao Dačića svrstavajući ga među kadrove parlamenta koji su po njemu sporni:

"Ne da cene u skupštinskom restoranu nisu jedna od bitnijih stvari kojima bi trebalo da se bavimo, već je to jedna od najnebitnijih stvari. Složio bih se da se podigne važnost parlamenta, za šta će trebati ceo paket mera, počev od kvaliteta kadrova, i to pre svega predsednika parlamenta i njegovih potpredsednika, kao i sekretara" naveo je on.

Poslanik i predsednik JS Dragan Marković Palma, Dačićev koalicioni partner, slaže se s povećanjem cena u restoranu parlamenta:

"Ja sam još u vreme DS predlagao da se ukinu dnevnice poslanicima, što je i urađeno. I sam sam predlagao da se te cene povećaju, s tim što bih ja to uradio tako da za novinare i zaposlene u Skupštini ostanu ove cene, a da se povećaju za poslanike i da budu kao u svim restoranima" zaključio je on.

Cenovnik kakvog nema ni po unutrašnjosti Srbije

Da cene skupštinskog restorana jesu mizerne, potvrđuje i cenovnik ali i česta pisanja medija o njima. Najskuplje što može da se naruči je pljeskavica na kajmaku za koju treba izdvojiti 222 dinara dok je najjeftiniji proizvod turska kafa, za koju treba prebirati po delu novčanika za čuvanje kovanica, s obzirom da košta neverovatnih 5 dinara.

Ovo je kompletan cenovnik:

  • potaž od pečuraka 50 dinara
  • špageti karbonara 115 dinara
  • kajgana od dva jajeta 24 dinara
  • pljeskavica na kajmaku 222 dinara
  • roštiljska kobasica 135 dinara 
  • dimljeni vrat na žaru 190 dinara
  • dinstana boranija 68 dinara 
  • kupus salata 20 dinara
  • sok od breskve 18 dinara
  • espreso s mlekom 21 dinara
  • čaj 13 dinara
  • turska kafa 5 dinara

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Deka

05.11.2020 21:11

Cene su smešne. Postaviti da restoran radi kao samostalna jedinica koja zaradjuje plate radnicima, plaća struju, poreze i zakup.