ENGEL BRANI ŠIPTARSKE KRVNIKE: Najveći albanski lobista u Americi pred penziju opet UDARIO NA SRBE!

Autor:

Vesti

20.11.2020

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odbor za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog kongresa oglasio se na Tviteru povodom vesti da su kod Raške pronađeni posmrtni ostaci nepoznatih osoba za koje se pretpostavlja da su tela kosovskih Albanaca, navodeći da bi svako ko počini ratni zločin, bez obzira na etničku pripadnost, trebalo da bude izveden pred lice pravde.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Eliot Engel

- Ali pravda ne sme biti prizma kroz koju mogu da se vide slike samo jedne etničke grupe. Sada, izgleda da se to dešava na Kosovu sa Specijalnim sudom i nešto mora da se promeni - navodi na Tviteru odbor čiji je predsedavajući i dalje, dok mu ne istekne mandat, američki kongresmen Eliot Engel, poznat kao jedan od najaktivnijih albanskih lobista u Vašingtonu.

Uz link na tekst portala Balkan insajt o tome da se sumnja da je pronađena masovna grobnica žrtava rata na KiM, odbor tvrdi da je do danas pronađeno više od 900 tela kosovskih Albanaca.

- I dalje pronalaze tela sahranjena u Srbiji - žrtve Miloševićevog etničkog čišćenja na Kosovu - ističe odbor u objavi iza koje, više je nego jasno, stoji Engel.

U jednoj od objava odbor je okačio tekst Fonda za humanitarno pravo o navodnom prikrivanju dokaza o zločinima tokom rata na KiM, tvrdeći da je odluka o prikrivanju dokaza o zločinima planirana još u martu 1999. godine na najvišem nivou vlasti.

- Niko nikada nije odgovarao pred sudovima u Srbiji - navodi odbor.

Potom ističe da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju osudio samo jednog zvaničnika Srbije zbog masovnih sahranjivanja i zataškavanja i uz to okačio tekst Balkan insajta iz 2019. godine u kojem se navodi da je reč o bivšem načelniku resora javne bezbednosti MUP Srbije Vlastimiru Đorđeviću.

Podseća i na nerešen slučaj ubistva braće Bitići u Srbiji, američkih državljana albanskog porekla.

- Iako je srpski predsednik Vučić obećao da će počinioce privesti pravdi, to se nikada nije dogodilo - navodi odbor.

Istovremeno, kako dalje navodi, "svet je primorao Kosovo da formira Specijalni sud da bi istražio izveštaj koji se dovodi u pitanje o trgovini organima tokom rata".

- Nijedan dokaz nije pronađen da potkrepi te navode evropskog parlamentarca Dika Martija - tvrdi odbor.

Ipak, kako ukazuje, Specijalni sud i dalje postoji.

- Ima nadležnost nad ratnim zločinima počinjenim tokom rata na Kosovu, bez obzira na etničku pripadnost. Ali on samo goni etničke Albance za zločine nad drugim Albancima i drugim kosovskim građanima - tvrdi odbor.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading