TAČI KAO MALI MIŠ: Zlikovac na prvom pojavljivanju u haškoj sudnici BLED KAO KRPA!

Autor:

Vesti

10.11.2020

05:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hašim Tači, jedan od osnivača i član glavnog štaba terorističke paravojske na Kosovu OVK, izjavio je juče, prilikom prvog pojavljivanja u haškoj sudnici, da nije kriv i da ne priznaje optužbe koje mu se optužnicom specijalizovanog tužioca stavljaju na teret.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hašim Tači u sudnici

Ipak, ma koliko se trudio da se na njemu ne vidi ništa, Tači, koji je bio bez maske, a doveden je s lisicama na rukama, nije mogao da sakrije da je bled kao krpa. Takođe, po trzajima ruku i nogu videlo se koliko je nervozan i uplašen.

- Časni sude, optužnica je bez ikakvog osnova i ja izjavljujem da nisam kriv ni po jednoj od 10 tačaka - rekao je Tači, izjašnjavajući se o krivici pred sudijom za prethodni postupak.

Negirao je optužbe za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u periodu od marta 1998. do septembra 1999, među kojima nema zloglasne žute kuće i trgovine organima.

Tužilaštvo, čitajući optužnicu, ukazalo je da postoji dobro utemeljena sumnja da je kao pripadnik udruženog zločinačkog poduhvata počinio pomenuta krivična dela, kao i u svojstvu nadređenog drugim pripadnicima OVK.

Advokat citirao Bajdena, tužilac ga odmah oduvao

Branilac Hašima Tačija, advokat Denis Hoper, naveo je u sudnici citat budućeg predsednika SAD Džoa Bajdena, koji je napisao da je "Hašim Tači Džordž Vašington Kosova".

- To je rekao Džozef Bajden, budući predsednik SAD za Tačija 2017. godine - rekao je Tačijev branilac, navodeći druge citate hvale za Tačija.

Predstavnik specijalizovanog tužilaštva, međutim, spremno je odgovorio:

- Mi ćemo te ljude pitati da li su bili upoznati tada kada su to izjavili sa desetinama ljudi koji su stradali. Da li ste se upoznali s porodicama žrtava, da li ste upoznati sa odgovornošću osobe o kojoj ste govorili?

Na početku ročišta jedan od Tačijevih advokata Denis Hoper izjavio je da je odbrana Tačija za optužnicu saznala tek u četvrtak uveče i da nije uspela da se spremi. Hoper je istakao da mu nije jasno zašto je sve navodno odrađeno iznenada, u kratkim rokovima, ukazujući da će tim odbrane činiti advokati iz Francuske, Sjedinjenih Američkih Država i Britanije.

Donedavni predsednik samoproglašene države Kosovo ostaće u pritvoru do daljeg, mada ga je sudija podučio da ima pravo da traži puštanje iz pritvora i odbranu sa slobode.

Tači se zajedno sa Kadrijem Veseljijem, Jakupom Krasnićijem i Redžepom Seljimijem optužnicom tereti za udruženi zločinački poduhvat nasilnog preuzimanja kontrole nad Kosovom, i to po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. On se predao Specijalizovanom tužilaštvu u četvrtak 5. novembra, nakon što je podneo ostavku na mesto predsednika privremenih prištinskih institucija, a potom je uhapšen i prebačen iz Prištine u pritvorsku jedinicu u Hagu, gde će ostati do daljeg.

Krasnići: Ovo je uvreda za mene, ja se osećam nevino

RepublikaFoto: youtube.com/Kallxo.com
Jakup Krasnići

Nisam kriv, optužnica je uvreda i za mene i za moj narod, rekao je jedan od nekadašnjih komandanata i portparol OVK Jakup Krasnići, koji je na istoj optužnici sa Hašimom Tačijem, Kadrijem Vesljijem i ostalim teroristima, nakon što mu je predstavljena optužnica.

Krasnići tvrdi da nije kriv po optužbama za koje ga tereti specijalizovani tužilac, a to su mnogobrojni ratni zločini i zločini protiv čovečnosti terorističkog OVK u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine.

- Ne osećam se krivim ni odgovornim ni za jednu od tačaka optužnice, nisam kriv ni za šta. Ovo je sve velika nepravda za mene. Ja se osećam nevino i nije mi jasno zašto sam ovde doveden - pokušao je zločinac Krasnići da se predstavi kao nevinašce iako postoji gomila dokaza da je okrvavio ruke.

Krasnići je uhapšen prošle srede 4. novembra i istog dana je iz Prištine izručen Hagu, gde je smešten u pritvor.

Krasnićija 10 tačaka optužnice tereti za krivična dela ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti (progon po političkoj i/ili etničkoj osnovi, stavljanje u zatvor, nezakonito ili svojevoljno hapšenje i pritvaranje, ostala nehumana dela, surovo postupanje, mučenje, ubistvo, otmica i nestajanje ljudi).

Pred Specijalizovanim većima u Hagu, poznatim i kao Sud za zločine OVK, odgovaraće i po komandnoj i po individualnoj krivičnoj odgovornosti za zločine koje je OVK počinio na Kosovu i Metohiji i severu Albanije u periodu koji je obuhvaćen optužnicom Specijalizovanog tužioca Kosova Džeka Smita od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Optužbama koje su napisane u 10 tačaka, pored ostalog, tereti se za 98 ubistava, za 18 poznatih žrtava prisilnog nestanka i više od 416 nezakonitih pritvaranja, koja su izvršena bilo po njegovom naređenju, bilo uz njegovu pomoć, podršku ili s njegovim znanjem.

Deset tačaka optužnice

1. Progon po političkoj i/ili etničkoj osnovi

2. Stavljanje u zatvor

3. Nezakonito ili svojevoljno hapšenje i pritvaranje

4. Ostala nehumana dela

5. Surovo postupanje

6. Mučenje *

7. Mučenje *

8. Ubistva *

9. Ubistva *

10. Prisilno nestajanje osoba

* tačke su isto imenovane, ali se odnose na različite žrtve

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading