TAČI DANAS PRVI PUT PRED HAŠKIM SUDIJOM: Njegova lična odgovornost opisana je u 10 tačaka

Autor: Tanjug

Vesti

09.11.2020

07:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan od osnivača i čelnih ljudi u terorističkoj paravojsci, OVK, Hašim Tači danas u 15 sati će se prvi put pojaviti pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova radi upoznavanja sa optužnicom i izjašnjavanja o krivici.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hašim Tači

On može odmah da se izjasni o krivici ili u roku od 30 dana, na novom ročištu. Na početku ovog ročišta sudski fotograf imaće pravo da ga uslika na optuženičkoj klupi, a javnost će ročište moći da prati online preko sajta Specijalizovanih veća. Tači se sam predao u četvrtak 5. novembra, nakon što je podneo ostavku na mesto predsednika tzv. Kosova.

Pred Specijalizovanim većima u Hagu, poznatim i kao sud za zločine OVK, odgovaraće i po komandnoj i po individualnoj krivičnoj odgovornosti za zločine koje je OVK počininla na Kosovu i Metoji i severu Albanije u periodu, koji je obuhvaćen optužnicom Specijalizovanog tužioca Kosova Džeka Smita, od marta 1998. do septembra 1999. godine. Optužbama koje su napisane u 10 tačaka, pored ostalog se tereti za 98 ubistava, za 18 poznatih žrtava prisilnog nestanka i više od 416 nezakonitih pritvaranja, koja su izvršena bilo po njegovom naređenju, bilo uz njegovu pomoć, podršku ili sa njegovim znanjem.

Tačijeva lična odgovornost opisana je u 10 tačaka optužnice koje ga terete za krivična dela ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti. To su : 1. progon po političkoj i / ili etničkoj osnovi 2. stavljanje u zatvor 3. neakonito ili svojevoljno hapšenje i pritvaranje 4. ostala nehumana dela 5. surovo postupanje 6. mučenje 7. mučenje 8. ubistvo 9. ubistvo 10. prisilno nestajanje osoba.

Mahom iste optužbe stavljene su na teret i Veseljiju, Krasnićiju i Seljimiju koji će se danas i sutra izjasniti o krivici, svi na posebnim ročištima. U optužnici nisu pomenuti takozvana "Žuta kuća" i trgovina organima na severu Albanije, a koje su inicirale osnivanje Specijalizovanog tužilaštva i Veća Kosova, nakon što su opisani u izveštaju specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading