TAČIJU SE "TRESU GAĆE": Lider OVK u strahu, moli da mu sude za godinu i po!

Autor:

Vesti

19.11.2020

05:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Advokati Hašima Tačija zatražili su 18 meseci da bi odbrana mogla da se pripremi, što je gotovo apsurdno s obzirom na to da je njihov štićenik godinama negirao svaku odgovornost za zločine koje je teroristički OVK počinio nad Srbima.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hašim Tači

Očigledno je da je vođa OVK u strahu od dokaza i svedoka koji bi mogli da ga pošalju na robiju. Lider OVK je prošle nedelje pred sudijom za prethodni postupak negirao krivicu po svih 10 tačaka optužnice, koja ga tereti po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Nakon rasprave tužilaštva i odbrane sudija Nikolas Giju naveo je da početak suđenja zavisi od brzine obelodanjivanja dokaza tužilaštva i istrage koju će potom obaviti odbrana radi sakupljanja kontradokaza.

Specijalizovano tužilaštvo je najavilo da bi oko 1.500 dokaza za suđenje moglo da obelodani odbrani do 31. maja 2021.

U istom predmetu, pored Tačija, optuženi su Jakup Krasnići, Kadri Veselji i Redžep Seljimi. Konferenciju u sudnici pratili su putem video-linka iz pritvorske jedinice.

Bajdenov drugi pogled

Sve prethodne izjave koje je Džo Bajden dao o Hašimu Tačiju date su bez znanja o tome šta se nalazi u istrazi ili u optužbama pred Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu, kaže bivši zvaničnik Stejt departmenta i Saveta za nacionalnu bezbednost Bertrand Braun.

- U diplomatiji, mi se susrećemo sa različitim ljudima i izgovaramo razne prigodne stvari. Pogledi i izjave se uvek mogu promeniti kada se dobiju nove informacije - kazao je Braun.

Predsednik Skupštine Ivica Dačić kaže da je teško predvideti da li će se sudski procesi protiv bivših pripadnika tzv. OVK za ratne zločine nad Srbima na KiM završiti presudama, ali da je važno da se o tome priča jer mora da postoji pravda i za srpske žrtve.

Na podsećanje da je bivši predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači pominjao inicijativu o proglašenju opšte amnestije i za Srbe i za Albance, kada je reč o ratnim zločinima, Dačić je naveo da je to uobičajeno posle ratnih dešavanja, osim za najteža dela, ali da bi trebalo primeniti ne samo na KiM već i u BiH, Hrvatskoj...

- Mi smo to predlagali godinama, ali oni to ne žele jer misle da samo Srbi treba da odgovaraju za ratne zločine - rekao je Dačić.

Komentarišući optužbe iz Prištine da je navodno počinio ratne zločine na KiM i pozive da bude saslušan pred sudom, Dačić je kazao da se devedesetih nije bavio državnim poslovima, već je bio portparol SPS, za razliku od Fatmira Ljimaja i ostalih pripadnika OVK koji su, kako je rekao, bili u šumi i ubijali Srbe.

Protiv Tačija 103 svedoka

Specijalizovano tužilaštvo obavestilo je sud da poseduje više izjava 103 svedoka protiv Hašima Tačija i ostalih članova Glavnog štaba OVK, na čijim se svedočenjima, pored ostalih dokaza, zasnivaju optužnice:

  • još oko 50 osoba može da svedoči u ovom procesu
  • tužilaštvo poseduje i više od 40.000 stranica dokaznog materijala, izveštaja, fotografija
  • više od 20 sati audio-materijala
  • protiv Tačija i ekipe postoji 1.842 dokaza

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading