JOŠ JEDAN ZLOČINAC PRED LICEM PRAVDE! Veselji se danas pred sudijom izjašnjava o krivici

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

09.11.2020

23:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekadašnji šef obaveštajne službe terorističke paravojske OVK Kadri Veselji, sutra popodne će prvi put biti izveden pred sudiju za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu radi upoznavanja sa optužnicom i izjašnjavanja o krivici.

Kardi Veselji


Veseljiju će biti pročitana redigovana optužnica koja ga zajedno sa Hašimom Tačijem, Jakupom Krasnićijem i Redžepom Seljimijem tereti po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, nakon čega će ga sudija će ga pozvati da se izjasni o krivici po optužbama za koje se tereti.

On može odmah da se izjasni o krivici ili u roku od 30 dana, na novom ročištu.


Veselji je uhapšen u četvrtak 5. novembra, nakon čega je zajedno sa Tačijem i Seljimijem iz Prištine prebačen u Hag i smešten u pritvor.

Tači i Krasnići danas su se izjasnili da nisu krivi za optužbe za koje ih tereti Specijalizovani tužilac Kosova.
Pred Specijalizovanim većima u Hagu, poznatim i kao sud za zločine OVK, Kadri će kao i ostali odgovarati i po komandnoj i po individualnoj krivičnoj odgovornosti za zločine koje je OVK počininla na Kosovu i Metoji i severu Albanije u periodu, koji je obuhvaćen optužnicom, od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Optužbama koje su napisane u 10 tačaka, zajedno sa ostalima se, pored drugih optužbi, tereti za 98 ubistava, za 18 poznatih žrtava prisilnog nestanka i više od 416 nezakonitih pritvaranja, koja su izvršena bilo po njegovom naređenju, bilo uz njegovu pomoć, podršku ili sa njegovim znanjem.

Zajedno sa tadašnjim, kako ih tužilac naziva, pripadnicima Glavnog štaba OVK, Tačijem, Redžepom Sljimijem i Jakupom Krasnićijem, Veselji je optužen za "udruženi zločinački poduhvat", u kojem su učestvovali i drugi pripadinici pripadnici OVK i politički zagovornici samostalnosti Kosova, u odnosu na Srbiju.

Tači, Veselji, Saljimi i Krasnići su optuženi i za zločine koje su počinili njihovi potčcinjeni i koji su detaljno opisani u optužnici, jer su, kako tvrdi tužilaštvo, znali da su se zločini dogodili ili da će biti počinjeni i nisu ništa učinili da ih spreče, niti da krivce kazne.

U optužnici se detaljno opisuje desetine događaja iz 1998. i 1999. godine u kojima su ljudi otimani na ulicama, u svojim kućama i odvođeni u improvizovane logore širom Kosova i Metohije, gde su teško zlostavljani, ispitivani, ponižavani i primoravani da priznaju saradnju sa srpskim vlastima i špijunažu.

U regidovaj optužnici, koja je dostupna javnosti na engleskom jeziku, nisu navedena imena žrtava, ni živih ni ubijenih ili nestalih, ali su opisani događaji koji su pratili pritvaranja u 15 logora OVK na KIM i dva na severu Albanije, u Kukešu i Hasu.

Na KIM su pomenuti logori u Ðakovici, Gnjilanu, Kačaniku, Lipljanu, Mališevu, Novom Brdu, Podujevu, Prištini, Prizrenu, Orahovcu, Srbici, Suvoj Reci i Vitini.

Dat je takođe tabelarni prikaz logora i perioda u kojima su se zločini događali, bez imena, ali uz navođenje okvirnog broja žrtava.

Veseljija 10 tačaka optužnice terete za krivična dela ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti.To su : 1. progon po politickoj i / ili etnickoj osnovi, 2. stavljanje u zatvor, 3. neakonito ili svojevoljno hapšenje i pritvaranje, 4. ostala nehumana dela, 5. surovo postupanje, 6. mučenje, 7. mučenje, 8. ubistvo, 9. ubistvo, 10. prisilno nestajanje osoba.

Mahom iste optužbe stavljene su na teret i Tačiju, Krasnićiju i Seljimiju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading