MORAMO DA SARAĐUJEMO: Vučić pojasnio kako "mali Šengen" pomaže borbi protiv korone

Autor: Republika

Vesti

02.11.2020

09:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da region može biti značajan faktor samo uz saradnju, jer samo zajednički mogu da se prevaziđu svi izazovi, uključujući i aktuelnu pandemiju.

RepublikaFoto: A. Nalbantjan
Aleksandar Vučić

Vučić je, u govoru na panelu u okviru 5. Regionalnog foruma mladih lidera na temu "Povezivanje u vreme pandemije: pretnje i mogućnosti", koji se održava onlajn, ukazao da je je očigledno da su sve naše zemlje suviše male i da samo kroz saradnju i povezivanje mogu postizati značajnije rezultate u privredi i izgradnji budućnosti.

On je, navodeći da to nije važno samo u oblasti ekonomije, ukazao da je neophodno sarađivati i u drugim oblastima, kao što je zdravstvo.


S tim u vezi podsetio je da je na poslednjem sastanku „malog Šengena“ postignut dogovor o zdravstvenoj saradnji u borbi protiv Kovid-a 19.

Vučić je izrazio nadu da će pre Samita EU i Zapadnog Balkana u Sofiji biti postignut sporazum oko zdravstvene saradnje.

- Taj sporazum bi omogućio građanima Srbije, Albanije i Severne Makedonije da putuju bez PCR testa, verujući jedni zdravstvenim vlastima naših zemalja. Takođe to podrazumeva i pomoć jedni drugima, između ostalog, mogućnost da građani Severne Makedonije i Albanije koriste naše bolnice za lečenje. To sve bi nas učinilo mnogo snažnijim u ovoj borbi - objasnio je on.
 

Vučić je kazao da ta saradnja podrazumeva i razmenu medicinske opreme, i svega drugog što je potrebno u borbi protiv Kovid 19 i zaustavljanja širenja virusa.

Prema njegovim rečima to je inicijativa koja menja region.

Ukazao je da povezivanje, odnosno „mali Šengen“ predviđa i podsticanje preduzetništva u regionu, pomoć u započinjanju biznisa, što je dobro za mlade.

Treba da sarađujemo i u oblasti obrazovanja, a već postoji saradnja u razvoju infrastrukture i trgovini, dodao je on.

- Sve je to dobro za mlade koji mogu da planiraju bolju budućnost, i budu deo ove velike inicijative - rekao je Vučić.

- Ako ne sarađujemo onda smo premali da delujemo kao faktor u regionu. Ako sarađujemo onda smo mnogo snažniji i možemo biti važan faktor i zanimljivi za investitore - dodao je on.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (14)

Loading
Nada Z

02.11.2020 13:11

Samo zajednistvom mozemo ostvariti neke rezultate kako na polju ekonomije tako i zdravstva i privrede, mozda nas ova situacija sa koronom dozove pameti .

lak

02.11.2020 13:24

Mali sengen je fenomenalna ideja da se olaksa poslovanje kao transport robe i putnika.

Mily

02.11.2020 13:31

Beograd i Pristina treba da pronadju zajednicko resenje za problem u kojem se nalaze, a koji podrazumeva dijalog i obezbedjivanje mira na Balkanu. Takodje, BDP u Srbiji krece se uzlaznom putanjom, uprkos pandemiji Korona virusa, sto govori o sjajnom rukovodjenju finansijama nadleznih organa!

ivana

02.11.2020 13:35

Na mladima svet ostaje ,saradnja stabilnost i upornost za bolje sutra za sve nas !!!!