POTPREDSEDNIK SKUPŠTINE ZA SRPSKI TELEGRAF: Meni Dačić NEĆE DA ŠEFUJE u parlamentu!

Autor:

Vesti

23.10.2020

21:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Muamer Zukorlić, bivši muftija i lider Stranke pravde i pomirenja (SPP), prihvatio je poziciju potpredsednika u novom sazivu Skupštine Srbije, ali poručuje da nije deo vladajuće većine. Očekuje dobru saradnju sa predsednikom parlamenta i SPS Ivicom Dačićem, ali neće dozvoliti da mu ovaj šefuje.

RepublikaFoto: Tanjug
Muamer Zukorlić

- Ne, mi nismo deo vladajuće većine. Izbor skupštinskog rukovodstva i pozicija potpredsednika parlamenta nije nužno vezana za pripadnost vladajućem savezu - kaže na početku razgovora za Srpski telegraf Zukorlić.

* Hoćete da kažete da ste onda opozicija?

- Delikatno je. Opozicija i vlast su ovde kao dva rigidna suprotstavljena dela. Skoro nije moguće opredeliti se za jednu ili drugu stranu, a da ne budete deo te kalupirane slike, s kojom se ne slažem. Mi smo pripadnici manjinske zajednice. Ne bi bilo dobro za bošnjačku zajednicu i ostvarivanje njenih političkih ciljeva da se opredeljuje na taj način.

* Sedećete na dve stolice?

- Vodićemo samostalnu politiku. Svaku temu, predlog zakona ćemo tretirati pojedinačno i izjašnjavati se u skladu s našom politikom i ciljevima.

* Ipak, kao potpredsednik Skupštine Srbije ste u političkoj karijeri sad na najviše rangiranoj državnoj funkciji?

- Moji stavovi nisu inspirisani pozicijama. Ostvaren sam u duhovnoj i obrazovnoj sferi na funkcijama koje sam ranije obavljao. Ovo vidim kao manju ili veću šansu da obavim nešto dobro. Ne gledam na to kao na posebnu počast ili neku poziciju vlasti. Vlast je izvan Skupštine. S tim da značaj funkcije nije vezan samo za funkciju već i za to ko je obavlja. Tu sam da se unapredi status parlamenta i politička kultura u Srbiji kroz kvalitetniji akademski i pedagoški diskurs.

* Kako vidite saradnju sa Ivicom Dačićem, koji bi vam kao predsednik parlamenta mogao biti na neki način šef?

- U parlamentu nema šefova. Svi su tu sa legitimitetom koji su im poverili građani na izborima. U izvršnoj vlasti ima nadređenih i podređenih. Sve pretpostavke ukazuju da ćemo biti dobar tim. U parlamentu je najpitomija atmosfera za moj karakter. Moje akademske, verske reference i kontakti u inostranstvu, najpre u muslimanskom svetu, bitna su investicija u Narodnu skupštinu. Uz sve što radim, to će mi biti dodatna obaveza. B. BOJIĆ

Misala šalje svima poruku

RepublikaFoto: TANJUG/ MARIJA PETROVIC
Misala Pramenković

Zukorlićeva stranačka koleginica dr Misala Pramenković prva je poslanica sa hidžabom u Skupštini Srbije.

- Srbija je i u domaćim okvirima, ali i u svetu pokazala širinu, obogatila parlamentarni život i napravila značajan kulturni, politički iskorak izborom za poslanika muslimanke, doktora nauka, teologa, koja to pokazuje i odevanjem. Ona, kao intelektualka i majka četvoro dece, šalje poruku svim ženama da nema i ne sme biti barijera da se ostvaruju na svim poljima, budu uspešne u porodici i poslovno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Dragan

24.10.2020 06:57

Budaletina od čovjeka.

Jovan

27.10.2020 06:19

Šta bi Zukurlić da bude glavni što se prihvatio da uđe u politiku dosta je više njegovog pametovanja !