Počeo RIJALITI ŠOU u Skupštini! Palma: Ivica bio na moru pet puta, i to sam ga ja vodio na giros

Autor:

Vesti

23.10.2020

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ivica Dačić i zvanično je preuzeo funkciju predsednika parlamenta, a najzanimljiviji govor o novom šefu Skupštine imao je Dragan Marković Palma.

Foto: Privatna arhiva
Dačić i Palma na moru

Lider Jedinstvene Srbije, koji je i koalicioni partner SPS, na čijem je čelu Dačić, ishvalio je skromnost dojučerašnjeg šefa diplomatije.

- Ivica Dačić je skroman čovek. Da vam kažem, on je na moru bio za ovih 12 godina pet puta, i to sam ga ja vodio u Grčku, gde je najjeftinije u Paraliji... Gde svi jedu giros! Ivica i ja jedemo giros s ljudima... Dok nije postao ministar inostranih poslova, imao je jedne pantalone, odnosno dva para. Jedne one što nose električari, pa stavljaju šrafciger u džep... I onda je bila kritika njegovih savetnika da kažu: "Ej, bre, čoveče ne predstavljaš ti samo sebe..." Jedva smo ga naterali da kupi tri odela - u dahu je ispričao Marković.

I HALID U SKUPŠTINI

Stihovima iz pesme Halida Bešlića, koje je Dačić često pevao i stranim diplomatama, Balint Pastor, poslanik Saveza vojvođanskih Mađara, počeo je govor kojim je najavio podršku šefu novog parlamentarnog saziva:

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ

- Ko bi reko čuda da se dese, da Miljacka mostove odnose.. Ko bi pomislio da će se o gospodinu Dačiću raspravljati kao o predsedniku parlamenta.

Pastor: Ko bi reko čuda da se dese, Dačić da bude predsednik parlamenta

Pastor je precizirao da ove reči nije izgovorio u negativnom kontekstu, te da Dačić može da računa na SVM.

Novi predsednik parlamenta poručio je da mu je čast da bude na čelu najvišeg predstavničkog tela:

- Vi znate za mene, da sam ja uvek dobro raspoložen, danas naročito zato što je zaista za mene velika čast da budem na čelu najvišeg predstavničkog tela i nosioca ustavotvorne i zakonodavne vlasti u Srbiji.

 

Dačićevih šest potpredsednika

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ

Poslanici su juče glasali i o izboru potpredsednika koji će ubuduće biti:

Vladimir Orlić (SNS)

Stefan Krkobabić (SNS)

Radovan Tvrdišić (SPAS)

Marija Jevđić (SPS-JS)

Elvira Kovač (SVM)

Muamer Zukorlić (SPP-DMP)

 

RADNO, PUNOM PAROM

Dačić je zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću zato što ga je predložio za predsednika Skupštine Srbije.

- Moja uloga će biti da predstavljam parlament i, samim tim, štitim njegov integritet, da se zalažem da zajedno sa predsednikom i Vladom Srbije dam odlučujući doprinos jedinstvu i stabilnosti u Srbiji i da radimo na dobrobiti građana Srbije - rekao je Dačić.

Naveo je da posle konstitutivne sednice parlament već danas kreće u radnje koje će dovesti do nove sednice Skupštine, na kojoj će biti zakon o ministarstvima, a potom i sednica o izboru Vlade.

PRVI FAJT PREDSEDNIKA PARLAMENTA I POSLANIKA

Kamberi: Vodili ste krvave ratove

Dačić: Šaip Kamberi, poslanik sa liste "Ujedinjena dolina - SDA Sandžak", optužio je Dačića da je pripadnik elite koja je "vodila krvave ratove" i da zbog toga ova lista neće podržati njegovu kandidaturu ze šefa parlamenta. U odgovoru poslaniku sa liste Sulejmana Ugljanina, šef SPS je poručio da su te "argumente" zaboravili kada je njihov lider trebalo da uđe u Vladu na čijem je čelu tada bio Dačić.

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

- Dačić treba da izražava jedinstvo političkih grupa, a on to ne radi jer se predstavlja kao predsednik srpskog parlamenta - rekao je Kaberi.

Njemu smetaju i Dačićevi rezultati kao šefa diplomatije i povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova.

- Slavljenje otpriznavanja je pucanj u svoje noge - rekao je Kamberi.

Dačić je, odgovarajući Kamberiju, podsetio da su predstavnici Sandžaka glasali za Dačića kada je bio u Vladi.

- Nije Ugljanin bio samo u nekoj drugoj vladi, već u onoj čiji sam bio predsednik. Tad ste glasali, a sad nije dobro da glasate za mene. Tu nema argumentacije, ali meni to uopšte nije bitno - rekao je u replici predsednik parlamenta.

Naprednjaci i Šapić poranili u parlament

Prvi poslanici koji su juče stigli na raspravu bili su naprednjaci. Među prvima u skupštinsko zdanje stigli su Aleksandar Martinović i njegov zamenik Vladimir Orlić. Odmah za njima u zgradu parlamenta ušao je i lider SPAS Aleksandar Šapić.

Lider SPS je u Skupštinu stigao deset minuta pre početka sednice. Dačić je uz pozdrav novinarima u skupštinskom holu uz osmeh poručio: "Videćemo se."

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ

Nema ulaza bez dezinfekcije

Sve mere zaštite koje propisuje krizni štab u borbi protiv koronavirusa juče su u potpunosti ispoštovane u Skupštini. Svi poslanici, zaposleni i novinari dezinfikovali su ruke na ulazu u zgradu parlamenta, gde im je odmah i merena temperatura. Bez ove procedure i zaštitnih maski nije bio dozvoljen ulazak u parlament.

Glišić: Bolje da je Dačić ostao u Vladi

Samostalni narodni poslanik Vladan Glišić poručio je da neće glasati za Dačićev izbor jer smatra da je lider SPS potrebniji na mestu ministra spoljnih poslova nego na, kako je rekao, protokolarnoj funkciji predsednika parlamenta.

- Čoveka koji je postigao 18 otpriznavanja nezavisnosti Kosova povlačimo na jednu protokolarnu funkciji - rekao je Glišić, koji je bio na listi SPAS Aleksandra Šapića, a u međuvremenu je napustio tu poslaničku grupu.

Istakao je da je Dačićev rezultat kao ministra spoljnih poslova prvi uspeh koji je Srbija postigla posle 12 godina povlačenja pred pritiscima da se odrekne Kosova.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading