PREDSEDNIK SPAS ZA SRPSKI TELEGRAF: VUČIĆ MENE VIŠE POŠTUJE OD NEKIH ZA KOJE SAM MNOGO UČINIO

Autor:

Vesti

22.10.2020

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik SPAS (Srpski patriotski savez) Aleksandar Šapić neće u Nemanjinu 11, mada je za njegovu organizaciju predviđen jedan resor u novoj vladi. Ostaje predsednik opštine Novi Beograd jer tu, kako kaže, može najviše da doprinese.

RepublikaFoto: Tanjug
Aleksandar Šapić

Ministarsku poziciju prepušta kolegi iz SPAS. Zahvalan je predsedniku Srbije i SNS Aleksandru Vučiću, s kojim nikad nije sarađivao, jer mu je pokazao više poštovanja nego neki s kojima je godinama radio i za njih dosta učinio. Nije demantovao da se to odnosi na lidera SSP Dragana Đilasa, s kojim je sarađivao dok je bio prvi čovek Beograda, a on pomoćnik gradonačelnika.

* Da li ste iznenađeni što je SPAS u Vladi?

- Postavili ste mi pitanje kao da sam uplatio tiket u kladionici, pa da li sam iznenađen što je prošao. Tako stvari ne funkcionišu. To je proces. Ne desi se to preko noći. Ali jeste novina da SPAS bude deo Vlade. Osim na nivou gradske vlasti, nisam imao priliku da podnesem veću odgovornost do sada. I to jeste izazov jer ovo nisu laka vremena.

Zbog korone Srbiji je bila neophodna jedna vrsta koncentracione vlade

* Za SPAS je predviđeno ministarstvo u novoj vladi. Koje i da li se vi selite u Nemanjinu 11?

- Ja neću biti ministar. Ostajem predsednik opštine Novi Beograd. Nisam pristalica pristupa da se ide s funkcije na funkciju, u zavisnosti kako vam se mogućnosti otvaraju. Dugo sam već u lokalnoj politici, tu imam dosta iskustva, znanja i rezultata i smatram da tu mogu najviše da doprinesem. Što se ministarskog mesta tiče, mislim da je najbolje da se sačeka da mandatarka Ana Brnabić saopšti predlog kompletne vlade. Eto, ja mogu reći da će ispred SPAS to biti muškarac, a ostalo ćete čuti od premijerke.

Dugo sam u lokalnoj politici, tu imam dosta iskustva, znanja i rezultata i smatram da tu mogu najviše da doprinesem

* A jeste li iznenađeni što će lider SPS Ivica Dačić biti predsednik Skupštine Srbije?

- Ne. Ne znam da li ste ikada videli da sam komentarisao bilo koga, bilo čije imenovanje. Ja na taj način ne funkcionišem.

* Predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić, kako ste kazali, u kratkoj komunikaciji sa vama iskazao je mnogo više poštovanja nego neki koje znate godinama i za koje ste mnogo učinili. Odnosi li se to na lidera SSP Dragana Đilasa, prva je asocijacija, jer ste s njim radili godinama, naročito u periodu dok je bio prvi čovek Beograda, a vi pomoćnik gradonačelnika?

- Da, kao što sam već rekao, nikad nisam sarađivao sa Vučićem i SNS, mi se i dalje upoznajemo. Ali imam zahvalnost za poštovanje koje je Vučić pokazao prema meni lično i SPAS, prema poslu koji radim, načinu na koji ga obavljam, stavovima koje zastupam i u javnim nastupima... Da, od Vučića, s kojim nikad nisam sarađivao, dobio sam više poštovanja nego od nekih koje znam godinama i za koje sam dosta učinio i dao. Da sam želeo da pominjem bilo čije ime, ne bi mi trebalo vaše pitanje da me na to podseti.

* Kako gledate na to što je rad nove vlade oročen do 3. aprila 2022, kada će biti i redovni predsednički i vanredni parlamentarni izbori?

- Činjenica je da su u vladajućoj koaliciji sve stranke koje su ušle u parlament. I to jeste vanredna situacija. Ali zato što je u svetu vanredna situacija zbog KOVID-19. Čovečanstvo ovo ne pamti i zato je Srbiji neophodna jedna vrsta koncentracione vlade, koja će što uspešnije da se sa tim izbori, zaštiti svoje građane i prevaziđe ekonomsku krizu, koja zahvata ceo svet, kao i geostrateške promene i turbulencije. Nije politički prirodno da takva vlada traje dugo, pa je najlogičnije da se, uz predsedničke, održe i parlamentarni izbori i tad izmeri snaga svih političkih subjekata.

Mogu da pohvalim i vlast i opoziciju

* Zašto ste rešili da SPAS bude deo vlasti, a ne opozicija, naročito što se unapred zna da će vlada trajati godinu i po dana?

- Nikad nisam imao problem da pohvalim dobru stvar, nevažno da li je radi vlasti ili neke opozicione grupacije. Niko se nije probudio jednog jutra i rešio: "Hajde da SPAS bude deo vlasti." To je dugotrajan politički proces. Aleksandar Vučić i SNS su prepoznali zajednički interes, a to je rad i borba za srpsko društvo i državu. I to je dobro jer podele su prošlost. I to prepoznaju i potvrđuju i građani koji su takav stav iskazali na izborima.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
zdjurdjevic

22.10.2020 05:49

Šapiću, zar si zaboravio kako te je gradska vlast tretirala u prethodnom periodu. Sa ovim potrezom postao si pravi "političar". Čestitam i dobro došao u kliub SNS-a.