HRVATI PRESREĆNI: Vlada bez Dačića je dobra vest za Zagreb, bio je prepreka!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

21.10.2020

12:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zagrebački "Jutarnji list" konstatuje danas, s neskrivenim zadovoljstvom, da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na jučerašnjoj konferenciji za novinare dao nekoliko, kako to vidi ovaj list, važnih i dobrih informacija za Hrvatsku, a pre svega tu da Ivica Dačić neće više biti u vladi i da će u vladi biti predstavnici hrvatske manjine u Srbiji.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Ivica Dačić

To što u budućoj vladi neće biti lider SPS i što će tastranka imati manje resora, uz citiranje Vučića sa konferencije da je vlada "mogla i bez njih", list vidi kao "dobru vest za Zagreb".

- Nije tajna da je Dačić bio prepreka u normalizaciji odnosa. Na Hrvatskoj je (pre)često jačao svoj politički imidž u Srbiji. I Vučić je, ali on je već više puta pokazao da je spreman na kopernikanske obrte - navodi list.

List sa zadovovoljstvim konstatuje da će u vladi biti predstavnici hrvatske manjine u Srbij i podseća i da je hrvatski ambasador u Srbiji Hidajet Biščević izjavio da je dobio obećanja Beograda da će predstavnici hrvatske zajednice učestvovati u radu vlade, kao i pokrajinskih i lokalnih vlasti.

- Vučić je svestan da se mora što više približiti EU, ovog leta mu je nemački ministar ekonomije Peter Altmajer najavio dodatna ulaganja, ali uz uslov da prihvati EU politike. Hrvatska na tom putu može biti partner, posebno ova Plenkovićeva vlada. Dobrosusedska saradnja uvek je pozitivno ocenjena u Briselu - tumači Jutarnji najavu značajnijeg učešća predstavnika manjina u novoj vladi.

List dalje navodi da se iz izjava zvaničnika prethodnih dana moglo naslutiti da se dešava nešto pozitivno u smislu hrvatsko-srpskih odnosa, pre svega iz izjava Vučića i šefa hrvatske diplomatije Gordana Grlić Radmana.

Vučić je tada rekao, citira Jutarnji, da je za dva naroda dobro da se približavaju a ne udaljavaju, kao i da "smo mnogo manji i jedni i drugi nego što o sebi mislimo" i tom prilikom naglasio potrebu očuvanja mira i boljeg zajedničkog života Srba i Hrvata.

- Ne treba očekivati munjevite poteze jer Rusija i dalje ''duva za vrat'' Vučiću, a oko tog vrata i dalje ''visi'' pitanje Kosova, ali najavljeni potezi Beograda daju mesta umerenom optimizmu - zaključuje list.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Nikola

21.10.2020 17:20

Citajuci ovaj clanak, sticem utisak da ovi iz Hrvatske pojma nemaju o srpskoj politickoj sceni...