Vučića opet napadaju da pokušava da "posrbi" Crnu Goru

Autor:

Vesti

18.10.2020

11:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Portal Al Džazira Balkan optužio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da vodi politiku kojoj je glavni cilj "promena nacionalne strukture na sledećem popisu stanovništva u Crnoj Gori".

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Vučić

"Nije prošlo neprimećeno da se u poslednje vreme sve glasnije i bez zazora govori o etničkom sastavu stanovništva Crne Gore, a oni koji zbivanja u toj zemlji prate pomnije kažu da je glavni cilj politike, koju proaktivno vodi Srbija, promena nacionalne strukture na sledećem popisu stanovništva. Cilj je, kako kažu upućeniji u crnogorska zbivanja, popisom učiniti da Crnogorci postanu brojčano manja skupina od etničkih Srba i na taj način stvoriti političku situaciju u kojoj će biti moguće osporavanje crnogorske suverenosti", počinje autor u tekstu "Projekt Beograda: Crnogorce učiniti manjinom u vlastitoj zemlji" na Al Džaziri Balkan.

- Takvi narativi morali bi se posmatrati kao neka vrsta političke spekulacije i retoričkog nagađanja da o tome nije govorio čak i sam predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - kaže za ovaj sajt crnogorski novinar Darko Šuković.

Autor teksta dalje navodi da "se nakon što je o toj ideji govorio srpski predsednik javio celi niz osoba koji su javno diskutovali o crnogorskom popisu stanovništa, kao ključno važnom događaju u bližoj budućnosti te zemlje.

- Pa to je cilj koji niko u Srbiji ne krije od predsednika države Aleksandra Vučića, koji je negde letos izjavio da mu izbori nisu toliko važni koliko je važan popis do tih komentatora raznih vrsta koji su najglasniji u srpskim medijima poput Aleksandra Rakovića, Čedomira Antića i drugih, koji već izlaze sa podacima da je trenutno, po njihovim istraživanjima, u Crnoj Gori 36 posto Srba, a cilj je da ih bude preko 40 posto. Naravno na čiji račun, pa pre svega na račun Crnogoraca ali oni računaju da bi u ambijentu koji su stvorili u poslednjih desetak mjeseci, a koji sada eskalira i koji je uterivanje straha i zatiranje ideje o građanskoj državi Crnoj Gori koja je praktično u ovom delu bivše Jugoslavije bila jedina zaista građanska država prethodnih petnaestak godina. Dakle da naprave atmosferu u kojoj će ljudi izjašnjenje kao Srbi smatrati kao neku vrstu kupovine građanskog mira. To dakle nije nikakva spekulacija to je potpuno otvorena taktika Beograda, to je nastavak svega onoga što se dešavalo uoči izbora - ubeđen je Šuković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (52)

Loading
Filip

18.10.2020 12:06

Skandalozni napadi na predsednika. Crna Gora mora da prestane sa antisrpskom kampanjom.

Nevena

18.10.2020 12:07

Bicu banalna: na jedno uvo udje, na drugo izadje... Ovakve optuzbe ne zavredjuju paznju.

lak

18.10.2020 12:09

Al Dzazira iznosi lazi.

SOFIJA

18.10.2020 12:11

Koliko ćete ga još puta optužiti ni krivog ni dužnog?Ne obazirite se predsedniče,samo napred,svojim putem kao i do sada!