LAJČAK U ČETVRTAK U BEOGRADU? Cilj posete - pronaći izlaz iz ćorsokaka u koji je dijalog upao

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

12.10.2020

12:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kako sada stvari stoje, u četvrtak dolazi u Beograd, prenose nezvanično mediji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Miroslav Lajčak

Cilj njegove posete je da se pronađe izlaz iz ćorsokaka u koji je dijalog upao, nakon odbijanja Prištine da razgovara o Zajednici srpskih opština.

Ministri spoljnih poslova EU upravo danas na sastanku u Luksemburgu razmatraju situaciju u dijalogu Beograda i Prištine.

To je prva rasprava na ministarskom nivou otkako je Miroslav Lajčak specijalni predstavnik EU za dijalog i on će na sastanku podneti izveštaj ministrima spoljnih poslova.

Lajčak će prvi put informisati šefove EU diplomatija o svom mandatu i o tome šta je do sada postignuto u okviru obnovljenog dijaloga Beograda i Prištine.

- Nakon toga, Lajčak kreće u posetu Kosovu i Srbiji. Prvo će održati sastanke u Prištini, a onda u Beogradu. Kako sada stvari stoje, plan je da u Beogradu bude u četvrtak - kaže izvor.

Uoči sastanka, Lajčak je poručio da Brisel od predsednika Srbije Aleksandra Vučića očekuje "dalekosežnu odluku" po pitanju Kosova i Metohije i da se srpski predsednik s pravom pita da li EU nudi evropsku perspektivu zauzvrat.

Od obnavljanja dijaloga u julu 2020. godine održana su tri sastanka na visokopolitičkom nivou između predsednika Srbije Aleksandara Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija.

Održano je i pet rundi ekspertskih razgovora koje su predvodili glavni pregovarači Marko Ðurić i Skender Hiseni. Raspravljalo se o nestalima, raseljenima i ekonomskim temama, ali je dijalog je trenutno suočen sa zastojem zbog pitanja Zajednice srpskih opština.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading