PREDSEDNIŠTVO SNS SE OKUPLJA SLEDEĆE NEDELJE: Utorak je dan "D" za nove ministre

Autor:

Vesti

09.10.2020

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U novom kabinetu Ane Brnabić biće iznenađenja, a kadrovska rešenja biće poznata pošto bude održana sednica Predsedništva SNS na kojoj će biti utvrđeni resori. Taj dan de, kada će biti rešena "misterija" ko će uz naprednjake dobiti ministarske pozicije, očekuje se do utorka, saznaje Srpski telegraf.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Aleksandar Vučić

- Predsednik Vučić je napravio skicu buduće vlade, ali imena ministara čuva u najstrožoj tajnosti. S tim nisu upoznati ni neki njegovi bliski saradnici. Zato se svi navodi o kadrovskim rešenjima, ko ide i ko ostaje u Vladi, svode na nagađanja. Proces formiranja Vlade biće završen u naredne dve sedmice iako je rok 3. novembar. Najrealnije je, kako sada stvari stoje, da sednica Predsedništva bude održana do utorka, posle čega će uslediti sednica Skupštine, na kojoj će biti izabrani predsednik, potpredsednici i radna tela - priča dobro upućeni izvor Srpskog telegrafa.

Ako Predsedništvo SNS bude održano u utorak, moguće je, kako dodaje, da ta sednica parlamenta bude u četvrtak, 15. oktobra. Potom će, kako nalažu procedure, skupštinsko rukovodstvo zakazati novo zasedanje na kojem će tribuni izglasati nove zakone o ministarstvima i Vladi, što je preduslov da premijerka i novi ministri polože zakletvu i počnu s radom.

Samo Ana sigurna

Jedini sigurno kadrovsko rešenje za novi saziv u Nemanjinoj 11 jeste Ana Brnabić. Ona će i u novoj vladi obavljati funkciju predsednice Vlade. Kada je reč o ostalim ministrima, poznato je da će samo nekolicina aktuelnih ministar zadržati mesto u Vladi. Predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić u nekoliko navrata isticao je da će biti velikih promena. Kao novinu najavio je i učešće više žena u izvršnoj vlasti i na ministarskim pozicijama.

Za sve pozicije u parlamentu do resora u Vladi bila je velika konkurencija, o čemu je juče pisao Srpski telegraf. U "igri" za predsednika parlamenta, ako Maja Gojković posle osam godina sa te pozicije ode u Nemanjinu 11, jesu i njene stranačke kolege iz SNS Vladimir Orlić i Vladimir Marinković.

Činjenice - brojke

3.

avgusta konstituisan 12. saziv parlamenta

3.

novembra ustavni rok za formiranje Vlade

2

nova resora imaće buduća vlada: za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog i za brigu o porodici, deci i demografiji

50

odsto žena trebalo bi da bude u novom kabinetu, što bi značilo njih 12

- Nije nemoguće ni da SNS prepusti SPS poziciju predsednika parlamenta, pošto je sve izvesnije da će u novoj vladi, umesto dosadašnjih pet, imati tek dva ministarstva. A za neke resore u Vladi bilo je i po četvoro kandidata. Bilo je i lobiranja kod Vučića, od koalicionih partnera preko članova SNS pa do pojedinih stranih faktora. Shvatiće ubrzo da nikakvi pritisci kod njega nemaju efekta - zaključuje naš sagovornik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (42)

Loading
Milica

09.10.2020 07:18

Uskoro nas ceka formiranje Vlade, koja ce predano obavljati svoj posao naredne 4 godine, bas kao sto su to radili i prethodne 4.

Ivana

09.10.2020 07:19

Ne sumnjam u izbor ministara.

Filip

09.10.2020 07:23

Javnost je nestrpljiva, a kako i ne bi bila kad su najvaljene promene ministra, povećanje broja žena. Sve to izaziiva pažnju i sa velikim očekivanjime čekamo taj utorak kad će se sve znati.

filip

09.10.2020 07:25

ne sumnjam da ce predsednik izabrati najbolji kadar