Dačić ODBRUSIO Džaferoviću: Ti si učestvovao u RATNIM ZLOČINIMA, ja nisam

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

29.09.2020

18:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je danas predsedavajućem Predsedništva BiH Šefiku Džaferoviću da je bio deo vlasti u vreme Slobodana Miloševića, ali da, za razliku od njega, nije učestvovao u ratnim zločinima.

RepublikaFoto: Tanjug/O. STEVANOVIĆ
Ivica Dačić

Povodom optužbi Šefika Džaferovica da je bio "rame uz rame" sa, kako je naveo, "zločinačkim režimom Slobodana Miloševića", Dačić je u izjavi za javnost istakao da za sve vreme rata nije kročio na teritoriju BIH, niti je učestvovao u bilo kakvim ratnim zlocinima.

- Za razliku od mene, Šefik Džaferović je, kao što svi znaju, bio načelnik Centra službi bezbednosti Zenica u vreme kada su Srbima odsecane glave od strane Odreda ''El Mudžahedin'' i takozvane Armije BIH u regionu Ozrena, počev od zločina u Vozući, što je bila prva operacija pre ISIL-a, u kojoj se brutalno i ritualno odsecaju glave Srba i sve to se snima kamerama - naveo je Dačić.


Rekao je da su u svemu tome Džaferovićevi i Izetbegovićevi ljudi aktivno učestvovali, "rukovođeni idejom stvaranja islamske države, iza čega i dalje stoje".

Dodao je da je većina tih mudžahedina dobila državljanstvo BIH, učestvovala u terorističkim napadima širom sveta, uključujući onaj na kule u Njujorku, pa čak i izdavanju bosanskog pasoša Bin Ladenu, što su, kako je istakao, sve podaci americkih službi bezbednosti.

Zato, smatra Dačić, sve što Džaferović govori odnosi se na njega, pa tako i neprincipijelnost oko teritorijalnog integriteta Srbije i drugih zemalja.
 


- Po Džaferoviću, ako smo Srbima mogli bez kazne da odsecamo glave, što im ne bismo odsekli i deo teritorije. Zato i licemerje Džaferovića, jednog dana za nezavisnost Kosova, drugog za teritorijalni integritet Azerbejdžana, trećeg dana preti ratom Republici Srpskoj ako spomene pravo na samoopredeljenje, i tako redom. Samo da je protiv Srbije. Zato Džaferoviću, zapamti, BiH nikad neće biti islamska država, jer je to država ravnopravnih naroda i entiteta, a ako je Evropa želi, neka je prave kod njih - naveo je Dačić.

Upitao je "zar nije vreme da se okrenemo budućnosti i pored svih razlika, a ne da se stalno vraćamo u prošlost".

- Jer u toj prošlosti mnogo toga bismo se setili, a nove generacije neće živeti od sećanja, već valjda u zajedništvu i boljim međusobnim odnosima - zaključio je Dačić.

Šef srpske dilpomatije kritikovao je sinoć, gostujući u emisiji "Ćirilica" na Hepi tv lidere SDA, jer se zalažu za priznanje kosovske nezavisnosti, na šta je Džaferović reagovao rekavši da se uvrede koje je Dačić izrekao na njegov i račun Izetbegovića "odnose na njega".

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading