Mali: Đilasovo odsustvo ekonomske logike i smisla za realnost

Autor:

Vesti

06.08.2020

14:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Član Predsedništva SNS i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas, odgovarajući na navode Stranke slobode i pravde, da su možda članovi te stranke navikli da barataju sa lažnim podacima, ali da ozbiljna država, kao što je danas Srbija, ima institucije koje evidentiraju broj zaposlenih, kao i druge ekonomske parametre.

RepublikaFoto: Tanjug/Bojan Stekic
Siniša Mali

To ne prati samo Nacionalna služba za zapošljavanje, već rade i Poreska uprava, PIO Fond, Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja, a prati se i broj uplaćenih poreza i doprinosa.

Mali je rekao da i podaci Poreske uprave pokazuju da se trenutno isplaćuje više zarada nego u februaru ove godine.

 
- Zaključno sa 28. februarom 156.219 poslodavac isplatilo je zarade za ukupno 1.919.525 a zaključno sa 30. junom 165.278 poslodavaca isplatilo je zarade za ukupno 1.946.842 zaposlenih. Mi kada saopštavamo podatke, ne govorimo ih napamet. Sa druge strane, Đilas i njegovi saborci su za vreme krize 2008. godine zemlju ostavili na cedilu. Imali ste zatvorene fabrike, na stotine hiljade nezaposlenih, propale kompanije - istakao je Mali. 

 

 
On je rekao da Djilasu nedostaje ekonomska logika i smisao sa realnost, ali da je sa druge strane vrlo sposoban da pokrade gradjane Srbije i da obezbedi zaradu svojim firmama od 619 miliona evra. 
 
- Taj čovek je zadužio grad Beograd za 1,2 milijarde evra, ostavio je deficit od preko 20%. Morali smo mnogo toga da uradimo kako bismo sanirali posledice njegovog pogubnog upravljanja gradom. Isto se dešavalo i na nivou države - javni dug je bio preko 70%, a nezaposlenost preko 25%. Mi smo stabilizovali naše javne finansije, smanjili smo javni dug tako da je sada ispod nivoa koji propisuje Mastriht, nezaposlenost u prvom kvartalu nam je 9,7%. Kruna naših uspeha je rast BDP-a od 5%“ – istakao je Mali.
RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Dragan Đilas

On je dodao da je Srbija upravo po privrednom rastu u prvom kvartalu ove godine bila najbrže rastuća ekonomija Evrope.
 
- Evropska unija je u drugom ovogodišnjem tromesečju zabeležila rekordan pad ekonomske aktivnosti od oko 12 odsto. Američka ekonomija, inače najveća na svetu, u drugom tromesečju potonula je neverovatnih 32,9 odsto na godišnjem nivou. Dakle, dok je ceo svet na nogama, Srbija u drugom kvartalu ima pad od 6,5%. Kada se sve oduzme i sabere mi smo u prvih šest meseci ove godine zabeležili pad privrede od svega 0,9%, a sve druge privrede sveta doživele su dvocifreni pad. Na prste jedne ruke mogu da se izbroje zemlje sa padom ispod jedan odsto u prvom kvartalu godine. Takodje, ne sećam se da je Srbija bila broj jedan kada su Đilas i njegovi saborci njome upravljali - rekao je Mali. 
 
Sa druge strane, dodao je on, sve je prijatno iznenadio podatak o industrijskoj proizvodnji u Srbiji u junu jer je bila veća za 2,6% u odnosu na jun 2019. godine.
 
On je dodao da najviše voli da učestvuje u argumentovanoj raspravi, ali da, kada sa druge strane nema sagovornika ko će pružiti dobru argumentaciju, dijalog zaista postaje bespredmetan. 

 

 
I na kraju, što se tiče javnog duga, Mali je istakao da je toliko puta već odgovarao Draganu Đilasu, ali da mu neće biti teško da to uradi još jednom. 
 
- U uslovima pandemije i najvećeg ekonomskog pada u Evropi posle Drugog svetkog rata nedavno su lideri  27 zemalja članica Evropske unije postigli dogovor o dodeli 360 milijardi evra zajmova zemljama u EU. Rok za otplatu pozajmice je kraj 2058. godine. Stoga pitam, Djilasa i Stefanovića, da li su gradjani u tim zemljama tužni jer će morati da isplaćuju dugove u narednih 30 godina? I da li je ta odluka bila pogrešna za njih i njihove ekonomije? - upitao je Mali.
 
On je zaključio da je javni dug Srbije na kraju juna 2020. godine 57,3% BDP-a, te da je daleko ispod ozbiljne granice zaduženosti i ispod nivoa koji propisuje Mastriht.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (6)

Loading
milos

06.08.2020 15:28

Djilasu samo radi mozak kada treba od nekoga nešto da ukrade, tada je nepogrešiv

Darko

06.08.2020 15:40

Đilas ne zna šta priča.

Rea

06.08.2020 18:35

Djilasa je dotakao dno.

JovicaBabic84

06.08.2020 22:01

Djiki je odavno otisao u out.