Čoviću, radiš li za Srbiju ili rusku "duboku državu"?

Autor: B. B.

Vesti

25.07.2020

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nebojša Čović, bivši potpredsednik Vlade, kazao je da Rusija ne stoji ni iza kakvih nereda u Beogradu, komentarišući tekst Srpskog telegrafa da "ruska 'duboka država' ruši Vučića iza Putinovih leđa" u emisiji radija Sputnjik "Od četvrtka do četvrtka".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Nebojša Čović

Očigledno je Čović klasičnom zamenom teza napao Srpski telegraf, zbog čega se nameće pitanje da li zapravo on radi za Srbiju ili za rusku "duboku državu". U tekstu koji je naš list objavio u četvrtak iznose se navodi da Mlađan Đorđević, kum i blizak saradnik lidera SSP Dragana Đilasa, sarađuje sa ruskim paradržavnim strukturama i protivnicima predsednika Rusije Vladimira Putina.

Navodi se dalje da ti predstavnici tzv. ruske duboke države zajedno sa Đorđevićem deluju protiv Srbije i predsednika Aleksandra Vučića. Neki su poimence navedeni i otkrivene su njihove veze s Đorđevićem. I sve se to potkrepljuje činjenicama i izjavama sagovornika kako pravila i profesionalna etika nalažu. Nijednim slovom se, jasno je, ne napada zvanična Moskva. Naprotiv.

 

Ignorišući sve to, Čović tvrdi suprotno, te s punim pravom postavljamo pitanje da li on podržava Srbiju i zvaničnu Moskvu ili pak predstavnike tzv. ruske duboke države i njihove saradnike u delu ovdašnje opozicije.

ONI RADE PUTINU IZA LEĐA

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

1. SVETLANA MEDVEDEVA Supruga bivšeg ruskog premijera i predsednika Rusije Dimitrija Medvedeva, slovi za vladarku iz senke, koja vuče važne poteze i utiče na društveni i politički život ne samo u Rusiji. Putin je smenio njenog supruga i postavio drugog premijera, pa je i njen uticaj, samim tim, opao

2. LEONID REŠETNJIKOV Penzionisani general i eksobaveštajac KGB. Bivši šef instituta za strateška istraživanja. Putin ga je, bez obrazloženja, 2016. smenio sa dužnosti. Često komunicira sa Mlađom Đorđevićem

3. JEVGENIJ PRIMAKOV Unuk bivšeg šefa ruske diplomatije i obaveštajne službe Jevgenija Maksimoviča Primakova. U jeku protesta opozicije, marta 2019, nudio Vučiću da napravi tehničku vladu sa liderima SZS. Predsednik Srbije ga je bukvalno oterao

4. FOND "GORČAKOV" Organizacija koja finansira razne skupove sa temama međunarodnih odnosa i geopolitike. U upravnom odboru je veliki broj iskusnih političara, novinara i biznismena

Čović je, naime, kazao da pisanje našeg lista nije zasnovano na činjenicama jer, koliko on zna, Rusija nikada nije imala "duboku državu", već oligarhe koji su zarad sopstvenog bogaćenja nešto "muljali" po politici poput Olega Deripaske, koji je finansirao nezavisnost Crne Gore.

- Ono što me začudilo, ja imam mnogo prijatelja u Srpskom telegrafu, jeste da oni izađu sa jednim takvim naslovom... Međutim, posle 30 godina političkog staža, potpuno sam siguran da Rusija ne stoji ni iza kakvih događaja u Beogradu. Kada Zapad radi, a ovo izgleda tako, onda oni obično finansiraju ekstremnije desničarske grupe. Naravno, analizira se ambijent koji je bio pun naboja i nezadovoljstva zbog svega što nam se dešava i to ne samo nama već i u čitavom svetu - rekao je Čović.

 

Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacije, poručio je Srpski telegraf imate prava da obaveštavate javnost o svim značajnim temama:

- U konkretnom slučaju, i vrapci na grani znaju da u Srbiji postoji delovanje te takozvane ruske duboke države. Vidljivo je iz aviona. Zna se čiji su Vuk Jeremić, Boško Obradović, Mlađan Đorđević. Niko nije kriv što Primakov drži na vezi Đorđevića. Najmanje Srpski telegraf, koji to konstatuje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading