UHAPŠEN JEREMIĆEV "BRAT SA HARVARDA": Meksikanac optužen za pranje novca i primanje mita

Autor: informer.rs, Republika

Vesti

04.05.2020

15:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Meksički energetski tajkun Emilio Lozoja, blizak saradnik i prijatelj lidera Narodne stranke Vuka Jeremića, uhapšen je u Španiji po poternici Interpola zbog pranja novca i primanja mita.

RepublikaFoto: Tanjug
Vuk Jeremić

Reč je o čoveku koga je sam Jeremić javno nazivao "bratom sa Harvarda" (zajedno su studirali) i hvalio se zajedničkim fotografijama na društvenim mrežama.

Vest o njegovom hapšenju objavili su svi svetski mediji, među kojima i ugledni "Njujork tajms", koji navodi da je Lozoja optužen za korupciju tešku 3,5 miliona dolara dok je vodio meksičku državnu naftnu kompaniju "Pemeks".

Tajkun se nalazio u bekstvu od maja prošle godine, a krajem februara je po međunarodnoj poternici uhapšen u Malagi i čeka se njegova ekstradicija u Meksiko.

Lozoja je, kako se navodi, u tesnim poslovnim vezama sa liderom Narodne stranke. Kako su mediji pisali, Jeremić je od četiri firme povezane sa Lozojinim "Pemeksom" dobio 180.000 dolara za navodne konsultantske usluge. Istovremeno, Jeremić je posredovao u upoznavanju Lozoje sa još jednim kriminalcem svetskog ranga - bivšim ministrom policije Hongkonga Patrikom Hoom, koji je u SAD osuđen zbog milionskih mahinacija.

O tome svedoči i fotografija nastala 5. aprila 2013. godine u Hongkongu na kojoj se vidi Jeremić na sastanku sa Hoom i Lozojom. Jeremić je u to vreme obavljao funkciju predsedavajućeg Generalne skupštine UN. Ubrzo nakon tog sastanka, na račune Jeremićeve privatne organizacije CIRSD počele su da ležu milionske uplate od strane organizacija povezanih sa, danas osuđenim, Hoom.

Potrebna istraga

Jeremić ni juče nije želeo da govori o hapšenju svog ortaka. S druge strane, Marko Matić, urednik istraživačke mreže "Antidot", kaže da Lozojino hapšenje ukazuje na ozbiljnu sumnju da je i sam Jeremić finansiran iz kriminalnih izvora.

- Hapšenja ključnih Jeremićevih saradnika i finansijera ukazuje na osnovanu i ozbiljnu sumnju da su i on i njegova organizacija finansirani iz kriminalnih izvora. To otvara pitanje stvarnih razloga zbog kojih je Jeremić od tih kriminalaca dobijao novac, kao i pitanje njegove uloge u međunarodnom lancu korupcije. Građani sada sa pravom očekuju da nadležne institucije detaljno istraže slučaj Vuka Jeremića i utvrde da li u njegovim delima postoje elementi krivične odgovornosti - ističe Matić.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (10)

Loading
Vuk

04.05.2020 15:32

Sad će Vuk da poriče da se poznaju.

lena

04.05.2020 15:33

Braca po lopovluku

star

04.05.2020 15:37

Još jedan primer koliko je Jeremić iskoristio svoj položaj u Srbiji da se bavi kriminalnim radnjama.

Marko

04.05.2020 16:36

A šta drugo očekivati a ko ne još jednu aferu.