Ministar Antić uverava: Proizvodnja u Boru i Majdanpeku redovna!

Autor: Tanjug

Vesti

21.04.2020

15:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"U rudnicima u Boru i Majdanpeku proizvodnja je redovna i odvija se u skladu sa planovima, a nastavak realizacije planiranih projekata daće snažan doprinos ekonomskom oporavku i minimiziranju štetnih ekekata po privrednu aktivnost", izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Aleksandar Antić

On je prilikom posete Boru, odnosno predaji donacije zaštitne opreme kompanije Ziđin u čijem je vlasništvu RTB Bor, gradovima Boru i Majdanpeku, obišao rudnike u okviru tog basena.

Antić se upoznao sa aktivnostima vezanim za otvaranje novog rudnika Cerovo 2 koji je, kako je rekao, u ozbiljnoj fazi realizacije.


- Očekujemo prve količine rude sa Cerova 2, u toku ove godine. Reč je o prelasku iz starog Cerova 1 u Cerovo 2 kao novom rudnom telu i investiciji vrednoj nekih 35 miliona dolara sa godišnjim kapacitetom u proizvodnji od 2, 5 miliona tona rude - rekao je Antić novinarima.

Ministar je kazao da je to značajno za dalje razvojne pranove RTB i sledeci, treći korak - otvaranje rudnika Cerovo (primarno).

Antić je obišao rudnik Veliki Krivelj gde se upoznao sa aktivnostima na unapređenju rudarstva i ostalih metalruških procesa, kao i na rudnom polju Čukaru Peki i projektu Timok čija se realizacija intenzivira.

Kazao je da se očekuje da će ta investicija biti završena do kraja iduće godine kada se očekuju i prve količine rude, te da je vredna 474 miliona dolara.

- Značajno je da u uslovima vanrednog stanja i epidemije kompanije Ziđin i Rakita realizuju svoje investicione planove i očekujemo da će to dati veliki doprinos politici Srbije da snažnim investicijama i u kratkom periodu oporavimo ekonomiju i privredu i minimiziramo efekte epidemije zbog zabranje kretanja i samoizolacije na našu ukupnu privrednu aktivnost - rekao je Antić.

Naveo je i da je u rudnicima u Boru i Majdanpeku proizvodnja redovna i da se odvija skladu sa planovima.

U prvom kvartalu, rudarska proizvodnja na nivou Zjiđin grupe je 21 odsto veća nego u istom periodu 2019. godine, a ministar je rekao da se očekuje da će se sa takvim terndovima nastaviti i do kraja godine.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading