Vučić uskoro kod Angele, Kurtijeve zaštitnice

Autor:

Vesti

09.03.2020

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za tačno sedam dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić putuje u Berlin, gde će razgovarati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Na stolu će, uz prateće ekonomske teme, biti i goruće pitanje - stabilizacija odnosa između Beograda i Prištine, šanse i eventualni model za postizanje kompromisnog rešenja u skorijoj budućnosti.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel i Aleksandar Vučić

Poznato je da je Merkelova čvrsta u mišljenju da nije moguće prekrajanje granica na Balkanu, te da nije moguće da se problem Kosova reši razgraničenjem, odnosno korekcijom granica. Zbog toga će predstojeći razgovor u svetlu iskazane volje američke administracije Donalda Trampa da se uvaži stav Srbije možda biti prekretnica u daljem razvoju događaja.

Predsednik Vučić izjavio je juče da je siguran da Vašington neće odustati od pritiska na Prištinu da ukine takse, ali i dodao da nema sumnje da u nekim evropskim državama postoje određene simpatije prema Aljbinu Kurtiju, koji inače nije deo pregovora i inicijativa koje vode Sjedinjene Države.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aljbin Kurti

- Siguran sam da Vašington neće odustati od toga da traži ispunjenje uslova za otpočinjanje dijaloga Beograda i Prištine - rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje može li se očekivati jači pritisak Vašingtona narednih dana.

Vučić: Nema sumnje da u nekim evropskim državama postoje određene simpatije prema Kurtiju

Upitan da li veruje da Kurti ima jaku podršku EU s obzirom na to da još nisu ukinute takse, Vučić je rekao da nema sumnji da u nekim evropskim državama postoje određene simpatije prema premijeru prištinskih privremenih institucija Aljbinu Kurtiju, ali dodaje da je takvih simpatija bilo i kod dela javnosti u Srbiji.

Rešava se na drugim adresama

Analitičar Dragomir Anđelković za naš list kaže da ne treba fatalistički gledati na predstojeći susret Merkelove i Vučića.

RepublikaFoto: Public
Dragomir Anđelković

- Razgovori sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel su bitni, posebno u sferi ekonomije i novih investicija, ali kada je Kosovo u pitanju, Vučić ima nepokolebljiv stav i taj razgovor može da bude samo u formi razmene mišljenja i uvažavanja stava onog drugog. Nemačka ipak nije Amerika, Rusija ili Kina, tako da morate imate u vidu da se na drugim adresama rešava pitanje Kosova - zaključuje Anđelković.

Prema Vučićevim rečima, on je spreman da sasluša predloge nemačke kancelarke Angele Merkel, ali da "u ovom trenutku ne vidi inicijativu Brisela". 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (14)

Loading
Tanja

09.03.2020 21:15

Treba negovati odnose i odrzavati saradnju sa drugim drzavama jer je to veoma korisno za dalji napredak nase drzave.

BozaB

09.03.2020 21:40

Tezak ali zaista bitan razgovor ocekuje naseg predsednika.

Bojan

09.03.2020 21:56

Sastanak u Berlinu će biti jako bitan za dalji nastavak pregovora Beograda i Prištine.

Marija

09.03.2020 22:39

Puno srece i uspeha prilikom predstojeceg putovanja.