Zbog fotelja bi nam mnogi okrenuli leđa! Ekskluzivni intervju sa Nelom Kuburović

Autor:

Vesti

30.12.2019

06:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ko sebe vidi u ministarskoj fotelji, vrlo često bez nje i ostane. Ko će biti ministri u novoj vladi, proceniće rezultati koje je svako od nas do sada ostvario, ovim rečima ministarka pravde Nela Kuburović odgovara na pitanje Srpskog telegrafa da li i dalje vidi sebe u ministarskoj fotelji.

RepublikaFoto: Tanjug
Nela Kuburović

Ona ističe da je važno da ta vlada bude funkcionalna i da radi kao tim, te da može da odgovori na zadatke koji će pred nju biti postavljeni u novom mandatu, a koji, kako kaže, neće biti nimalo laki jer građani očekuju još veći ekonomski napredak, još više kilometara auto-puteva, novih fabrika i radnih mesta.

* Vodi se ozbiljna polemika oko koalicionih partnera. Prema vašem mišljenju, ko treba da ostane u koaliciji, a ko se nije pokazao kao lojalan partner?

- SNS ne beži od saradnje sa drugim partijama, ali svi znamo da bi nam mnogi naši koalicioni partneri okrenuli leđa preko noći zbog veće vlasti i ministarskih fotelja. Ali građani svoje poverenje ne daju njima, već SNS i Aleksandru Vučiću jer vrlo dobro znaju ko radi za Srbiju i svoj narod.

* Očekuje li nas prljava politička borba?

- Deo opozicije mesecima vodi brutalnu kampanju protiv predsednika Vučića, njegove porodice i najbližih saradnika. Nasilje na ulicama, nošenje vešala, opkoljavanje institucija, upadi u javni servis Srbije jesu simboli najvećeg dela opozicije i dokaz da opozicioni lideri nemaju šta da ponude građanima na predstojećim izborima.

Ko će biti ministri u novoj vladi, proceniće rezultati koje je svako od nas do sada ostvario

* Napadi na Vučića su sve učestaliji i agresivniji. Kako to komentarišete?

- Kada nemate sa čim da izađete pred narod, kada znate da taj narod dobro pamti ko je Srbiju pokrao i opustošio dvehiljaditih, ko je rasprodao sve fabrike baveći se najgorim kriminalom, uništio privredu, onda vam ništa drugo ne preostaje nego da se služite najnižim udarcima. Ne sumnjam u našeg predsednika da će sve te udarce izdržati jer građani znaju čija je politika Srbiju izbavila iz višedecenijskog nazadovanja, ko otvara fabrike i deonice auto-puteva, zbog koga je Srbija danas poštovanija više nego ikada u celom svetu.

* Podignute su optužnice protiv 25 osoba za "visoku korupciju". Da li bi trebalo da tužilaštvo više istražuje visoke funkcionere, političare kada je ovaj problem u pitanju?

- Nove zakonske mere i formiranje četiri regionalna antikoruptivna centra u Srbiji prvi put su omogućili sistemsku borbu protiv korupcije. Rezultati specijalizovanih odeljenja pri višim sudovima i tužilaštvima u Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu i Nišu upravo pokazuju da nema izuzetih bez obzira na to da li se radi o predsednicima opština, direktorima javnih preduzeća, pomoćnicima ministara, sudijama i tužiocima... Očekujemo još bolje rezultate i još veći broj slučajeva tzv. visoke korupcije.

Od marta počinje primena e-Aukcije - novog onlajn sistema prodaje nepokretnosti od javnog izvršitelja

* Kakva su vaša očekivanja od novog zakona o poreklu imovine?

- Posle decenija najavljivanja i lažnih obećanja, ovo je prva vlada koja je predložila konkretan predlog tog zakona. Taj zakon neće biti nikakva politička odmazda, kao što pojedinci iz opozicije žele da predstave. Njegove odredbe će se primenjivati jednako na sve građane. Verujem da će novi poreski inspektori dosledno primenjivati zakon i da će svi oni koji ne budu mogli da dokažu poreklo imovine ili koji nisu prikazali pravo stanje imovine biti kažnjeni.

* Kako biste ocenili 2019?

- Najbolju ocenu onoga što je ova vlada uradila, ne samo u protekloj godini, daće građani na predstojećim izborima. Ali ono što ja mogu da kažem jeste da su 2019. godinu obeležili kilometri novih puteva, nova radna mesta, najveći broj do sada procesuiranih slučajeva korupcije, borba za svako novo povlačenje nezavisnosti Kosova, posete najvećih svetskih lidera i sjajni podvizi naših sportista.

Uskoro postaje mama

* Do porođaja vam je ostalo još malo, da li ste spremni za novu ulogu?

- Mislim da niko od nas dok ne postane roditelj nije u potpunosti spreman za sve one izazove koje taj najlepši deo života nosi sa sobom. Radujem se ulozi mame i svakom novom danu koji dolazi sa tim.

* Koji će biti prioriteti Ministarstva pravde u 2020?

- Radovi na novoj Palati pravde u Kragujevcu površine oko 25.000 m2 trajaće i tokom 2020. godine. Očekuje nas izrada novog strateškog dokumenta za borbu protiv korupcije, dok od marta počinje primena e-Aukcije - novog onlajn sistema prodaje nepokretnosti od javnog izvršitelja, koji uvodi potpunu transparetnost u taj postupak. Nastavljamo sa daljim jačanjem efikasnosti pravosuđa i smanjenjem starih predmeta u sudovima, kroz nove zakonske odredbe, posebno vodeći računa o unapređenju položaja zaposlenih.

* Šta vam je najteže palo u dosadašnjoj karijeri?

- Možda jedan od najvećih izazova, dok sam još bila pomoćnik ministra pravde, bili su pregovori sa advokatima o prekidu višemesečnog štrajka. Danas su odnosi sa advokaturom odlični i advokati su jedan od najznačajniji partnera Ministarstva pravde.

Dva puta tražili izručenje Gavrića

* Da li ima pomaka u deportaciji Gavrića iz Južne Afrike?

- Srbija je dva puta do sada slala Južnoafričkoj Republici zahtev za izručenje, kao i urgenciju da nadležni organi posle više godina donesu odluku o ekstradiciji Gavrića. Međutim, do sada nikakvu konačnu odluku povodom ovog slučaja nismo dobili. Gavrića i dalje čeka izdržavanje kazne zatvora od 35 godina zbog teškog ubistva.

* Na koji uspeh ste najponosniji?

- Uspeli smo u roku da završimo potpunu rekonstrukciju najveće pravosudne zgrade u državi - Palate pravde u Beogradu. Koliko je to bitno za funkcionisanje celog pravosuđa, govori i to da se pred beogradskim pravosudnim organima nalazi 60 odsto ukupnog broja krivičnih predmeta iz cele Srbije. Kroz široku javnu raspravu i dijalog, izradili smo tekst ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa, koji je dobio pozitivnu ocenu Venecijanske komisije. Jedan od najznačajnijih uspeha je bio i taj što je Srbija nakon 10 godina čekanja dobila Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, koji omogućava jednak pristup pravde svim njenim građanima.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (24)

Loading
nenad

30.12.2019 08:02

Ministarskoj fotelji se mogu nadati samo najvredniji i koji su opravdali overenje naroda.

Uros

30.12.2019 08:22

Dosadasnja Vlada Srbije je bila kompaktna i rad Vlade je bio u dobroj atmosveri.

Laki

30.12.2019 09:03

Onda takvi i ne zasluzuju da budu uz SNS......

sofija

30.12.2019 09:05

Tako ce nam i biti,,plasim se!