Popović Ivković: Uz žene žrtve nasilja država, međunarodne organizacije, civilno društvo i celokupla javnost

Autor: Tanjug

Vesti

02.10.2019

17:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković poručila je danas da je će se država obračunati sa nasilnicima i da je odlučna u tome i pozvala žrtve nasilja u porodici da nasilnike prijave.

RepublikaFoto: Tanjug
Biljana Popović Ivković

- Najveći broj stradalih žena nikada nije prijavio nasilje u porodici i zato svako ko ima saznanja da u nekoj porodici postoji nasilje nad ženom to treba i mora da prijavi policiji. Sigurna sam da tako možemo da smanjimo broj žrtava i smatram da je naša moralna obaveza da to učinimo“, istakla je Popović Ivković na panelu "Prevencija i sprečavanje nasilja nad ženama i suzbijanje pojave trgovine nad ženama - koji je održan u okviru Međunarodne konferencije "Žene lideri i održiv razvoj – istinski ravnopravne". 

Popović Ivković je objasnila da se novim Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici ono može i anonimno prijaviti, kao i da je u Ministarstvu unutrašnjih poslova 24 časa otvoren besplatan telefonski broj 0800 100 600, na koji se može prijaviti nasilje. 

Ona je poručila da ženama žrtvama nasilja i eksploatacije moramo poslati jasnu poruku da nisu same i da su država, međunarodne organizacije, civilno društvo i celokupna javnost uz njih. 

Prema njenim rečima, novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici dao je šira ovlašćenja policiji koja sada ima mogućnost izricanja hitnih mera koje daju šansu žrtvi da ostane u svom okruženju i nasilniku nameću ograničenja. 

- Kada uzmemo u obzir broj izrečenih hitnih mera možemo da postavimo pitanje koliko smo života sačuvali - rekla je Popović Ivković i dodala da je tokom prošle godine nasilje prijavilo 4.728 žena, a od januara do 27. septembra ove godine 3.137. 

- Veći broj prijava u odnosu na neki prethodni period govori o tome da su žene smelije, da su se ohrabrile i da veruju institucijama, zato što znaju da je preduzet niz koraka i mera u borbi protiv nasilja u porodici. Veliki broj prijava je odraz poverenja koje žene imaju u institucije - zaključila je Popović Ivković.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading