Stručni tim Saveza za Srbiju "stručno" objasnio da su fer izbori jedino oni na kojima ne učestvuje Vučić

Autor: Republika, Tanjug

Vesti

05.06.2019

13:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poenta izveštaja stručne grupe koja je predstavljena na protestima "1 od 5 miliona" je da su izbori fer samo ako na njima ne učestvuje Aleksandar Vučić lično, kaže premijerka Srbije Ana Brnabić.

 

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Oštra reakcija na besmislene zahteve

Ona je tako, praktično, odgovorila na zahtev stručnog tima, koji je formiran na protestu "1 od 5 miliona", da predsednik Srbije ne učestvuje u izbornim kampanjama bilo koje liste.

- Pa je li to normalno, to je posebna politička inovacija u svetu, neka je patentiraju - rekla je Brnabić u emisiji "Upitnik" na RTS-u.

Stručni tim koji je formiran na protestu „Jedan od pet miliona” za dijalog sa predstavnicima vlasti predstavio je pre dva dana zahteve i preporuke u oblasti slobode medija i regularnosti izbora kojima bi se, kako se navodi, u narednih šest meseci mogli stvoriti uslovi za fer i slobodne izbore.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Sa stručnim timom dogovorili da izađu na izbore ako Vučić na njima ne učestvuje Dragan Đilas

Među zahtevima stručnog tima su da predsednik Srbije ne učestvuje u izbornoj kampanji na strani bilo koje liste, ostavke ministra i državnog sekretara Ministarstva kulture i informisanja, smena članova Saveta REM-a, izmene informativnog programa Radio-televizije Srbije (RTS) i Radio-televizije Vojvodine (RTV). Ove preporuke će, kako su najavili, uputiti nadležnim institucijama.

Na protestu "Svi kao jedan - 1 od 5 miliona" od 20. aprila predstavljen je zajednički tim u čijem sastavu nalaze: profesor Čedomir Čupić, profesor Dušan Vučićević, profesorka Snježana Milivojević, profesorka Jovanka Matić, politikolog Boban Stojanović, reditelj Srđan Dragojević, novinar Vukašin Obradović i Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja, kao i predstavnici NUNS-a i Asocijacije slobodnih medija.

RepublikaFoto: Tanjug
"1 od 5 miliona" navodni građanski pokret stavljen u službu političara koji zabranjuju drugima da učestvuju na izborima

Na protestu u Beogradu 13. aprila, zatraženo je formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer i poštenih izbornih uslova, izbor novog sastava Regulatornog tela za elektronske medije i izbor tehničkog i uredjivačkog tima Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine.

Rok za ispunjenje ovih zahteva je istekao i nakon toga se ništa nije dogodilo. Ovo samo govori koliko je opozicija dosledna svojim idejama i poštovanju zadatih rokova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (40)

Loading
Maja

05.06.2019 13:33

Zahtevi opozicije su presmesni...

Vladimir

05.06.2019 13:40

Ovakva izjava "stručnog tima" SzS uopšte ne čudi,jer bi oni najviše voleli da nema Vučića.

Jovana

05.06.2019 13:40

Narod misli da bi sve bilo fer da nema opozicije.

Ceca

05.06.2019 14:17

ha ha ha...strucnjaci..