Pale maske, isplivala istina na sednici SB UN: Tači: Hvala Vuče, dao si nam državu

Autor:

Vesti

19.12.2018

04:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bez Vuka Jeremića, lidera Narodne stranke, ne bi bilo moguće formirati vojsku Kosova, poručio je predsednik takozvane države Kosovo Hašim Tači. To dokazuje činjenica da je upravo Jeremić u vreme dok je bio ministar spoljnih poslova doneo odluku da prištinske vlasti imaju pravo na taj potez.

RepublikaFoto: Tanjug/Dimitrije Goll
Vuk Jeremić

Ovo je prekjuče na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, obrazlažući formiranje vojske Kosova, istakao sam Tači, koji se više puta posebno zahvalio lideru Narodne stranke.

- Imamo ono što je najvažnije, odluku Međunarodnog suda pravde koja je doneta na inicijativu države Srbije, odnosno tadašnjeg ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića, da Kosovo nije prekršilo međunarodno pravo prilikom proglašenja nezavisnosti. To je apsolutno pravo da imamo i vojsku. To je zahtevala Srbija, to je zahtevao Vuk Jeremić! - poručio je Tači.

NOŽ U LEĐA

Kao tadašnji ministar spoljnih poslova, Jeremić je insistirao na obraćanju Međunarodnom sudu pravde po pitanju Kosova, a upravo on i njegovi savetnici su sastavili pitanje za MSP. Tako je na predlog Srbije Generalna skupština UN 2008. usvojila rezoluciju kojom se od MSP traži savetodavno mišljenje o proglašenju nezavisnosti Kosova. Pitanje koje je postavio Beograd glasilo je "da li je odluka privremenih institucija Kosova o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom". Sud je 2010. odlučio da deklaracija o nezavisnosti Kosova ne predstavlja kršenje međunarodnog prava jer "ono ne zabranjuje deklaracije". Sud je objasnio da je pitanje koje mu je postavljeno jasno i konkretno i da glasi "da li je ili ne proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu s međunarodnim pravom", što, prema njihovim rečima, ne znači da sud treba da se bavi pitanjem posledica, posebno ne time da li je Kosovo postiglo državnost.

Bivši šef diplomatije SR Jugoslavije Vladislav Jovanović kaže da je sporni potez Srbije u vreme Jeremića čak zlonameran po našu državu.

- Inicijativa jeste bila dobra, ali je realizovana na pogrešan, pa čak zlonameran način. Moguće da je sugerisana i sa one strane Atlantika - naglašava Jovanović.

OMČA OKO VRATA

Da je zaista tim potezom naneta šteta Srbiji po pitanju Kosova, smatra i nekadašnji ministar inostranih poslova SRJ Živadin Jovanović.

- Ne radi se ni o kakvoj odluci, već o savetodavnom mišljenju koje nema obavezujući karakter. No, Tači i generalno prištinske vlasti pokušavaju da ga iskoriste. Iako se to mišljenje tiče samo deklaracije, a ne secesije, tadašnja vlast u Srbiji pokazala je neznanje i nanela štetu Srbiji - istakao je Jovanović.

Dodao je pak da je od izuzetne važnosti što je posle 20 godina održana sednica SB UN na inicijativu Srbije, a Vučić na njoj istupao strateški i rezoluciju SB izvukao u prvi plan.

- Takođe je tražio uključivanje UN u dalji proces rešavanja pitanja KiM, što niko do sada nije uradio - zaključio je on.

ONI NAM RADE O GLAVI

Nekoliko minuta pre početka sednice SB UN, Karel van Osterom, stalni predstavnik Holandije, pročitao je saopštenje o Kosovu koje je potpisalo osam država koje tvrde da je formiranje kosovske vojske "suvereno pravo Prištine". Tokom debate Kosovo je podršku dobilo od Amerike, dok je najagresivnija i njaglasniji zaštitnik šiptarske vojske bila Velika Britanija.

- Belgija

- Francuska

- Nemačka

- Italija

- Holandija

- Poljska

- Švedska

- Ujedinjeno Kraljevstvo

RepublikaFoto: youtube.com/Miroslav Antelj

Čepurin razvalio:

Ispred Vučića "Srbija", ispred Tačija "Tači"

Ruski ambasador Aleksandar Čepurin skrenuo je pažnju na zanimljiv detalj koji pokazuje da UN Tačija ne vide kao predsednika ni Kosovo kao državu.

- Obratili smo pažnju na to da je Aleksandar Vučić nastupio pored tablice "Srbija", kao i predstavnici članica SB UN (Rusija, Kina, SAD i dr.). A Hašim Tači pored tablice "Hašim Tači". Sve je ispravno. Generalni sekretar UN je primio predsednika Srbije, dok je sastanak sa Tačijem odbio - napisao je Čepurin na svom Tviter nalogu.

Takođe je pohvalio Vučićev govor.

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je emocionalno nastupio na sednici SB UN. Govorio je ubedljivo. Pravično je pozvao da se poveća uloga UN u dijalogu Beograda sa Prištinom, što je svakako pravilno - napisao je na svom Tviter nalogu.

Šiptarska zahvalnost

Biljana Popović Ivković, državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova, juče je na svom Tviter profilu podelila naslovnu stranu Gazete ekspres iz 2010, gde je glavna najava posvećena Jeremiću, uz naslov "Hvala, Vuče". Autor teksta se zahvalio Jeremiću za pitanje koje je postavio Međunarodnom sudu pravde u Hagu. Šiptari su masovno ismevali Jeremića, te mu dali epitet "najboljeg ministra u Tadićevoj vladi" i "najveće patriotske nade Srbije".

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Ovo je Vučić rekao u SB UN

- Ne postoji pravno opravdanje za formiranje vojske Kosova, čak ni u kosovskom ustavu, koji Srbija ne priznaje. U njemu se navodi da su za formiranje vojske potrebni i glasovi Srba, koje nisu dobili
- Nemamo dece da potrošimo na ratove i neprijateljstva, sukobe... Međutim, sve vas molimo, neko mora da zauzda te ljude, jer mere koje su nedavno preduzeli - to je nešto što nije primereno 21. veku
- Nekada je na Kosovu bilo 1,4 miliona Albanaca, danas ih ima 1,7 miliona. Nekada je bilo 220.000 Srba, danas ih je 105.000 ili 106.000. To su brojke, to su činjenice. Ko je zapravo počinio etničko čišćenje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
Waffenruhe

19.12.2018 16:51

Od Jerka se to i ocekivalo!

Ela

19.12.2018 18:57

Od Vuka se to i ocekivalo.

vitki

19.12.2018 21:23

I sta vise reci o izdajniku Jeremicu??!!!

vitki

19.12.2018 21:25

Odmah izdajnika pred preki sud!!!