SRPSKA ROĐENA U MIRU - DRUGI SU HTELI KRV! Datum nastanka REPUBLIKE SRPSKE ruši laži o "GENOCIDNOJ TVOREVINI" stvorenoj u ratu

Autor:

Vesti

15.06.2024

21:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Proglašenje srpske republike u okviru BiH usledilo kao reakcija na nameru muslimana i Hrvata da se izdvoje iz Jugoslavije

SRPSKA ROĐENA U MIRU - DRUGI SU HTELI KRV! Datum nastanka REPUBLIKE SRPSKE ruši laži o "GENOCIDNOJ TVOREVINI" stvorenoj u ratu

Foto: profimedia-0232269955

Skupština Republike Srpske

Svi koji Republiku Srpsku nazivaju genocidnom tvorevinom svesno previđaju da je najmlađa srpska država nastala 9. januara 1992, dakle pre nego što su počela bilo kakva ratna dejstva.

Naime, poslanici srpske skupštine, izabrani na legitimnim višestranačkim izborima 1990, proglasili su Republiku srpskog naroda u BiH, koja će kasnije biti imenovana kao Republika Srpska. To je bio odgovor na nameru muslimana i Hrvata da se izdvoje iz Jugoslavije i reakcija na stalno preglasavanje Srba na svim nivoima u BiH, ali ujedno i okidač da dva druga naroda pokrenu krvavi rat.

HAJKA NA PRAZNIK

Prethodno, 9. i 10. novembra 1991. održan je referendum Srba u BiH, na kome je ogromnom većinom odlučeno da Srbi ostaju u zajedničkoj državi Jugoslaviji. Muslimanski i hrvatski političari u BiH nisu se obazirali na činjenicu da krše tadašnji ustav i Jugoslavije i SR BiH i krenuli su u secesiju, koja će biti potvrđena na nelegalnom referendumu krajem februara i početkom marta 1992, bez srpskog učešća.

Činjenica da je RS nastala 9. januara 1992. poništava i obesmišljava sve propagandne priče prema kojima je Srpska stvorena u "ratu i krvi" ili etničkim čišćenjem. Otuda i neprestani pokušaji da se na bilo koji način i pod bilo kakvim izgovorom, pa i apelacijama Ustavnom sudu BiH, u kome dominiraju strane i bošnjačke sudije, Dan RS proglasi neustavnim.

Profesor geopolitike Srđan Perišić ističe da je proslava Dana Republike Srpske u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine i Dejtonskim sporazumom, ali da se već 28 godina radi na rušenju tog mirovnog sporazuma, te da u tome učestvuje Zapad, koji je bio glavna strana u postizanju dogovora devedesetih.

Republika

Foto: Tanjug

Srđan Perišić

- Odnos prema 9. januaru je zapravo odnos prema Srbima u Bosni i Hercegovini, kojima se poručuje da Republika Srpska ne može da postoji. To znači da se Zapad odriče Dejtonskog sporazuma, koji je sve ove godine pokušavao da promeni, ali nije uspeo u tome -  kaže Perišić i dodaje da preko ovog praznika Zapad pokušava da onemogući Srbima njihovo političko i ustavno postojanje u BiH.

PRIZNAO JE I ZAPAD

On navodi da je svima jasno da je 9. januara 1992. Republika Srpska stvorena pre svih sukoba i pre početka rata u Bosni i Hercegovini, kao i da je ona nastala sa željom da Srbi, između ostalog, dobiju svoju političku zajednicu koja će se dogovarati s muslimanima i Hrvatima.

- Kao takva, Republika Srpska je priznata od međunarodnog faktora, a time i od Zapada. Svi pregovori u toku ratnog sukoba od 1992. do 1995. vođeni su s predstavnicima Srpske, koji su na kraju bili i potpisnici Dejtonskog sporazuma - napominje Perišić i dodaje da je 9. januar rođendan RS i da se rođendani ne mogu birati.

Cementirao je Dejton

Republika Srpska je, pre i tokom ratnih sukoba, bila osnovni zahtev Srba za bilo kakav dogovor o BiH i prestanku ratnih dejstava. Velika većina mirovnih planova, osim Vens-Ovenovog, koji je predviđao deset kantona, podrazumevao je RS.

Kutiljerov plan podrazumevao je nezavisnu BiH s tri nacionalna kantona, Oven-Stoltenbergov plan iz 1993. govorio je o tri nacionalne republike, od kojih je jedna Republika Srpska, a Dejtonski sporazum je definitivno ugradio Srpsku, kao konstitutivni element u strukturu nove BiH.


Karadžić: Tražio sam da ne idu na auto-put pakla

Bivši predsednik RS Radovan Karadžić, tokom suđenja u Hagu, rekao je da BiH nije imala pravo da se otcepi bez srpske saglasnosti. On je tvrdio da je presuda puna njegovih iskrivljenih reči, koje je tužilaštvo podmetnulo sudskom veću.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Radovan Karadžić

Kao primer naveo je svoj govor u Skupštini BiH 15. oktobra 1991, u kojem je, između ostalog, kazao da će muslimani nestati ako muslimansko-hrvatska većina deklaracijom o suverenosti BiH, nasuprot srpskom protivljenju, povede zemlju na auto-put pakla, kojim su prethodno krenuli Hrvatska i Slovenija.

- To je bila molba i upozorenje da se ne radi ono što nas vodi u rat. Taj govor se ne može drugačije tumačiti. Jedina strana koja je do poslednjeg trenutka popuštala da se rat ne bi dogodio jesu Srbi - rekao je Karadžić.

Bakir odbio da svedoči o tajnom naoružavanju

Radovan Karadžić je od Haga takođe tražio da pozove za svedoka tadašnjeg člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića. U svojim podnescima, Karadžić je navodio da bi svedočenje sina preminulog predsednika BiH Alije Izetbegovića bacilo svetlo na mnoge aspekte i omogućilo da sud sagleda celokupni kontekst događanja tokom rata.

- Svedočenje bi se odnosilo na aktivnosti ratnog Predsedništva BiH, od 1992. do 1995, i na izvore naoružavanja Armije BiH, uprkos embargu UN. Kao jedna od tema razgovora bili bi i incidenti granatiranja u Sarajevu, koje je bosanska vlada inscenirala s ciljem da izazove vojnu intervenciju na njenoj strani - napisao je prvi predsednik RS.

Željka Cvijanović: Tucite se međusobno, pustite nas na miru

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je Srpska navikla na histeriju koja godinama dolazi iz Sarajeva svaki put kad se obeležava Dan RS.

- Njima smeta što je RS rođena u miru pre rata, da je u ratu koje je nametnut odbranjena, da nije produkt rata, da je imala svoje institucije, teritoriju, svoj narod i efikasnu vlast i pre nego što je verifikovana Dejtonskim mirovnim sporazumom i oni prosto žele da izbrišu tu činjenicu, ali je to istorijska činjenica. Srpska postoji i funkcioniše, njeni građani vole RS i hoće da je čuvaju i ona je okvir za njihove sigurne živote i niko nikome ne želi zlo - rekla je Cvijanovićeva.

Foto: tanjug/Ap

Željka Cvijanović

Ona je dodala da se stiče utisak da se čitav region povampirio:

- Deluje da bi mnogi puštali krv, ali tuđu. U tim okolnostima možete samo da im predložite da puste svoju krv, tucite se međusobno, pustite nas, okanite se Srpske.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading