SKUP ASOCIJACIJE LOBISTA EVROPE! Vuković u Bukureštu: Pozicija Srbije po važnim međunarodnim pitanjima naišla na puno razumevanje!

Autor:

Vesti

25.05.2024

18:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković učestvovao je na konferenciji Asocijacije lobista Evrope PACE.

SKUP ASOCIJACIJE LOBISTA EVROPE! Vuković u Bukureštu: Pozicija Srbije po važnim međunarodnim pitanjima naišla na puno razumevanje!

Foto: Privatna arhiva

Nenad Vuković, predsednik Društva lobista Srbije, učestvovao je na 14. godišnjoj konferenciji Asocijacije lobista Evrope PACE, koja je održana 23. i 24. maja u Bukureštu u zgradi rumunskog parlamenta. Između ostalih važnih tema, posebno su bile propraćene teme transparentnosti i integriteta u lobiranju, te izazovi i problemi lobiranja u budućnosti koja stiže.

Kako kaže Vuković, pozicija Srbije po važnim međunarodnim pitanjima, iako to nije bila tema skupa, naišla je na puno razumevanje, iako su svi ostali učesnici bili iz zemalja članica Evropske unije i NATO.

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Nenad Vuković, predsednik Društva lobista Srbije

Podsetimo, Nenad Vuković komentarisao je i usvojenu sramnu Rezoluciju o Srebrenici, te istakao da je to najbolji pokazatelj da uticaj sa daljine, pogotovo ako nije dobronameran, ne doprinosi pomirenju i stabilnosti u regionu, već upravo suprotno, rekao je on za Tanjug i dodao da rezolucija nije postigla svoj cilj čak i kada bi se prihvatila tvrdnja da je cilj rezolucije bio pomirenje i smanjivanje napetosti što, ističe, definitivno nije slučaj.

Kako je rekao, ako je pravi cilj rezolucije da se pokaže apsolutna dominacija političkog Zapada u UN, ni to se nije dogodilo što je, smatra on, posledica lobiranja Srbije i srpskih predstavnika.

- Kad se radi o Srbiji, upravo lobiranje i borba argumentima, iznošenje svih razloga zbog kojih ova jednostrana rezolucija, ne doprinosi pomirenju i može da bude izvor daljih napetosti i problema. Da je bilo prave političke volje i da je politička namera bila da se dođe do rešenja, način na koji je donošena bi bio sasvim drugačiji - ocenio je on.

Vuković kaže da su sve zemlje koje su pružile otpor diktatu i nisu glasale za rezoluciju, pokazale da u određenoj meri i na određeni način tu rezoluciju ne podržavaju i da ne veruju da način, vreme i inspiratori rezolucije mogu da doprinesu da se situacija u regionu zaista popravi.

- S jedne strane smo imali uveravanja da rezolucija nije jednostrana i da nije namera da se bilo kome udari žig, a s druge strane smo u jednom momentu dobili poruku 'prihvatite je takvu kakva jeste'. Ako je zaista donosimo u cilju nekakvog pomirenja i nečega što bi trebalo da bude prihvaćeno od svih, diktat je nešto što je neprihvatljivo - poručio je on.

Vuković smatra da je propuštena dobra prilika da se zajedničkim radom i političkom voljom svih dođe do jedne rezolucije koja bi zaista trasirala put ka pomirenju u regionu, i dodale da države koje su pod pritiskom političkog zapada glasale za rezolucije, ne mora da znači da zaista veruju u ono što u njoj stoji i načinu na koji je donešena.

Dodao je i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom govora u UN, Vučić nije imao mnogo izbora kako će da postupi u ovoj situaciji jer, kako je objasnio, posao srpskog državnika nije da pomogne onima koji žele da oslabe reputacioni potencijal Srbije kada je reč o borbi za njene vitalne interese, već je njegov posao da im na sve načine to oteža i odbrani sadašnji i budući reputacioni potencijal Srbije.

Govoreći o dešavanjima u Bosni i Hercegovini nakon usvajanje rezolucije, kao i zahtevu Vlade Republike Srpske o mirnom razlazu, Vuković je rekao da treba verovati i nadati se da je sve ovo, koliko god se vodilo na jedan agresivan, neprijateljski i nelegalan način prema Srbiji i RS, deo političke borbe i da će se na duži rok nastaviti dogovor naroda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading