"ISTINA JE NA NAŠOJ STRANI I NE SMEMO ODUSTATI"! Premijer Miloš Vučević postavio važna pitanja italijanskom ministru spoljnih poslova!

Autor:

Vesti

24.05.2024

17:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vučević je podsetio da dve trećine čovečanstva nije glasalo za tu rezoluciju i naglasio da je njegovo ključno pitanje ministru spoljih poslova Italije bilo "šta smo dobili s tom rezolucijom?"

"ISTINA JE NA NAŠOJ STRANI I NE SMEMO ODUSTATI"! Premijer Miloš Vučević postavio važna pitanja italijanskom ministru spoljnih poslova!

Foto: youtube/printscreen/RINA.rs. Srbija

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je danas da je istina na strani Srbije dodajući da je rezolucija o Srebrenici usvojena u GS UN tehnički legalna, ali je suštinski nelegitimna, jer veći broj država nije glasao za nju.

- Na našoj strani je samo jedna stvar, jedna činjenica, a to je istina. To je istina i od toga ne smemo odustati - rekao je Vučević za Tanjug.

Vučević je rekao da je tokom posete Trstu sa ministrom spoljnih poslova Italije razgovarao i o drugim političkim pitanjima, pored ekonomskih, kao što je rezolucija o Srebrenici i pitanje KiM.

Vučević je ocenio da je ekonomska saradnja dobra, ali da imamo drugih otvorenih pitanja.

- U Srbiji je danas kolektivno razočaranja prisutno prema onima koji su sponzorisali i glasali za tu sramnu rezoluciju. Nije samo naš utisak, nego utisak cele međunarodne zajednice, da ova rezolucija je možda tehnički legalna, ali je suštinski nelegitimna, jer je veći broj država bio na onoj strani koja nije glasala za tu rezoluciju. Vi imate 107 država koja nisu učestvovale. Znači veći broj država nije podržao rezoluciju, nema legitimitet, ni u jednom parlamentu, nigde u svetu, to sam rekao i gospodinu Tajaniju, ne bi takva rezolucija mogla biti usvojena gledajući broj glasova za i oni koji su protivi uzdržani -  naglasio je Vučević.

On je podsetio da dve trećine čovečanstva nije glasalo za tu rezoluciju i naglasio da je njegovo ključno pitanje ministru spoljih poslova Italije bilo "šta smo dobili s tom rezolucijom?"

- Da mi objasni, kao predstavnik države koja je jedan od kosponzora. A šta je rezultat? A šta je smisao? Zašto nas vraćate 29 godina u nazad? Da li danas neko živi bolje u BiH zbog toga ili u regionu? Da li su bolji odnosi između Bošnjaka, Srba i Hrvata u BiH? Da li smo ništa uradili konkretno? Da li smo bliže da izgradimo autoput Beograd-Carevo? Ili da gradimo brzu prugu, odnosno prugu prema BiH? Da li je nešto urađeno što popravlja kvalitet života građana? Ili smo se vratili unazad i počinjemo da merimo čiji bol je jači i čije su suze teže? - istakao je Vučević.

On je dodao da je sada data moralna obaveza Srbiji da tražimo da se izjasne oko genocida nad Srbima u Prvom i u Drugom svetskom ratu, ali i tokom devedesetih godina.

- Jer to sada je naša istorijska, politička i moralna obaveza da odlučimo. Tako da nema smisla to što su uradili. Mislim da su doživeli suštinski politički poraz, kako god nas oni uveravali. Naravno, da nije individualna krivica, pošto individualna krivica može da postoji samo u sudskim presudama. A to već postoji. A ako nije kolektivna krivica, a čemu rezolucija? Niko ne može da samo objasni čemu rezolucija? Čemu nam ona služi ili do čega treba da nas dovede? - rekao je Vučević.

Odgovarajući na pitanje da li je posle rezolucije teže očuvati mir, Vučević je dodao da je teže sačuvati političku stabilnost.

- Svakako nisu učvrstili odnos u BiH, nego su ih pogoršali. I naravno prenosim našu zabrinutost, veliku brigu oko situacije na KiM i u odnosu na sve ono što radi Aljbin Kurti, taj teror koji se provodi nad Srbima, jer su na to slabe reakcije, pogotov po pitanje poslednje akcije Aljbina Kurtija oko banke Poštanske štedionice, ali i ukidanje dinara, zabranu uvoza robe, hapšenja, progonjenja - naglasio je Vučević.

Istakao je da Priština već 11 godina nije ništa učinila po pitanju ZSO. Vučević je još jednom ponovio da ne razume zašto je Italija podržala ovu rezoluciju i podsetio da sa ovom zemljom imamo 145 godina diplomatske odnose i da je prošlo 15 godina od uspostavljanja strateškog sporazuma, odnosno sporazuma o strateškoj saradnji Italije i Srbije.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (21)

Loading
Ana

24.05.2024 18:32

Italija je ta koja je glasala za rezoluciju. Mislim da je i njima dovoljno neprijatno zbog novonastale situacije.

Nina

24.05.2024 18:48

Samo nastavite, dosta je bilo ponižavanja i pokušaja da se Srbija u-niš-ti! I to od koga? Srpski narod pokazuje da je uvek na svetloj strani istorije. Samo napred, ovakvom strašću i obezbedićete Srbiji mesto kojoj joj pripada.

Sara

24.05.2024 19:09

Istina je na strani Srbije.

Jovan

24.05.2024 19:11

Istina je samo jedna a juče je to i dokazano.