REZOLUCIJA O SREBRENICI SUŠTINSKI DOŽIVELA DEBAKL! Vučević: Nismo genocidan narod, niti smo loši ljudi!

Autor:

Vesti

24.05.2024

07:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vučević je rekao da ta rezolucija neće doprineti pomirenju, niti učvršćivanju odnosa između naroda i država na ovim prostorima.

REZOLUCIJA O SREBRENICI SUŠTINSKI DOŽIVELA DEBAKL! Vučević: Nismo genocidan narod, niti smo loši ljudi!

Foto: ST/Nemanja Pančić

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je da rezolucija o Srebrenici ne donosi ništa dobro i da je, iako je formalno usvojena u Generalnoj skupštini UN, suštinski doživela debakl.

Vučević je za RTRS rekao da ta rezolucija neće doprineti pomirenju, niti učvršćivanju odnosa između naroda i država na ovim prostorima.

-To je politički debakl onih koji su to radili. Gore glavu i Srbija i Srpska. Nismo genocidan narod, nismo ni loši ljudi. Trebalo bi više da radimo i politički da se borimo za nas i tu nema odustajanja - rekao je Vučević i dodao da je ponosan na zajedništvo i sabornost Srpske i Srbije, prenosi Srna.

Vučević je naveo da su, uprkos ogromnom političkom forsiranju, ucenama i svemu što se dešavalo prethodnih dana kako bi rezolucija bila usvojena i kako bi se stigmatizovao srpski narod, Srbija i Republika Srpska zajedno sa dve trećine čovečanstva i većinom država pokazale jasno i glasno šta je istina.

On je dodao da je to za divljenje, s obzirom na veličnu i geopolitičku snagu Srbije i Srpske, koje su uspele da, kako je rekao, "o jadu zabave" one koji imaju silu i moć i alate za pritiske.

Vučević je podsetio da institucije BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom nisu ni učestvovale, niti se izjašnjavale o toj rezoluciji.

"Dejtonska BiH nije predložila tu rezoluciju, niti je imala priliku da učestvuje u njenom koncipiranju i izglasavanju, to je elementarna greška i propust da rezolucija ne može u dalje pravne postupke", naveo je Vučević.

On je naglasio da će rezolucija pogoršati odnose i uzburkati strasti, probuditi neke duhove prošlosti i da je dala podlogu da drugi narodi, pa i srpski narod, traži rezoluciju da se osudi genocid nad njim.

Govoreći o glasanju zemalja u Generalnoj skupštini UN, Vučević je zahvalio Mađarskoj, članici EU i NATO-a, premijeru Viktoru Orbanu i mađarskom narodu što su glasali protiv, kao i Grčkoj, Kipru i Slovačkoj koji su bili uzdržani.

Za zemlje u susedstvu koje su glasale za rezoluciju, premijer Srbije je rekao da svako radi svoj posao, uz komentar da bruka traje doveka.

Prema njegovim rečima, Srbija, Republika Srpska i srpski narod su sa većim delom sveta uspeli da kažu jasno i glasno šta je istina.
Kako je istakao, juče smo bili svedoci ozbiljnih geopolitičkih promena.

- Srbija, Republika Srpska i srpski narod nisu usamljeni. Nismo genocidan narod, dobri smo ljudi. Idemo napred - naglasio je Vučević.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je juče rezoluciju o Srebrenici sa 84 glasa za, 19 protiv i 68 uzdržanih glasova.

Za rezoluciju je bilo više uzdržanih i država koje su glasale protiv, ukupno, nego što ih je bilo za, odnosno za rezoluciju o Srebrenici glasalo je samo 43 odsto zemalja članica, dok je čak 57 odsto bilo protiv ili uzdržano.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (26)

Loading
Goran

24.05.2024 07:51

Neke stvari nesmeju da se zaborave nedamo našu državu

MILICA

24.05.2024 08:02

Samoobmana u nedogled. uvek poraz pretvaramo u pobedu. svet je takav kakav je ali mi se u njemu ne snalazimo . pravimo sami sebi probleme i ne umemo da ih resavamo. koji nedozreli politicari svaku stvar pretvaraju u licni marketing

Una

24.05.2024 08:03

Srbija nikada nije bila genocidna niti će priznati ovako nesto sto nam se tako reći dodelilo.

Iva

24.05.2024 08:04

Ova rezolucija sti je juče izglasan he na papiru a mi Srbi znamo da nismo genocidan narod.