ZAVERA KURTIJA I TROJICE VLADIKA: SPREČILI PORFIRIJA DA SE NARODU OBRATI IZ PEĆI! Sveti arhijerejski sabor održava se u Beogradu zbog novog mučkog udara na PATRIJARHA!

Autor:

Vesti

14.05.2024

21:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zabrana ulaska Njegovoj svetosti na Kosmet samo je jedna u nizu akcija protiv SPC, uz podršku stranih službi

ZAVERA KURTIJA I TROJICE VLADIKA: SPREČILI PORFIRIJA DA SE NARODU OBRATI IZ PEĆI! Sveti arhijerejski sabor održava se u Beogradu zbog novog mučkog udara na PATRIJARHA!

Foto: Tanjug/Sava Radovanović/Filip Kraincanic, SPC

Redovno zasedanje Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC) počelo je u Hramu Svetog Save na Vračaru, a ne u Pećkoj patrijaršiji, kako je bilo previđeno, jer su kosovske vlasti na prelazu Merdare zabranile patrijarhu Porfiriju i sedmorici arhijereja SPC da uđu na KiM. Srpski telegraf saznaje da se to desilo u koordinaciji određenih vladika koje rovare unutar SPC i prištinskih vlasti Aljbina Kutija.

MOLITVA ZA SLOGU

- Konkretno, trojica episkopa, naklonjenih Zapadu i ovdašnjoj opoziciji, učinila su sve s Kurtijem da se početak Sabora SPC ne održi na Kosovu i Metohiji da bi sprečili da srpski patrijarh i episkopi s Kosmeta pošalju poruke našem narodu. Zato je patrijarhu zabranjen ulaz na KiM - priča izvor Sprskog telegrafa iz Patrijaršije SPC.

Patrijarh Porfirije je na otvaranju Sabora SPC u Hramu Svetog Save poslao jasnu poruku da sve biva po promislu i volji Božjoj.

- Zato smo sigurni da će se vrata Pećke patrijaršije pre ili kasnije otvoriti ne samo za nas već i za sve ljude - poručio je patrijarh.

On je naglasio da su se arhijereji SPC sabrali u ljubavi, jedinstvu i međusobnom razumevanju da bi činili ono što je najbolje za narod.

- Zato su vaše molitve dobrodošle i neophodne da i ovaj sabor prođe u miru i ljubavi - poručio je episkopima patrijarh Porfirije.

Republika

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Crkva ostaje sa narodom

Inače, zabrana ulaska patrijarha na KiM samo je jedna u nizu akcija protiv SPC, na čemu rade određeni krugovi vladika u saradnji s delom opozicije i njima naklonjenih glasila, a uz svesrdnu podršku stranih službi. Ni SPC nije pošteđena u naletu udara na Srbiju s ciljem da se naruši jedinstvo, a država destabilizuje i tako onesposobi za odbranu nacionalnih interesa, naročito oko KiM i Republike Srpske. Od toga, kako je nedavno pisao Srpski telegraf, neće biti izuzet ni patrijarh Porfirije, kom zameraju što ne radi protiv države.

Republika

Foto: Republika.rs

 

* Ni SPC nije pošteđena u naletu udara na Srbiju s ciljem da se naruši jedinstvo, a država destabilizuje, o ovome je 19. aprila pisao naš list

VUČIĆEVO UPOZORENJE

- Određeni krug episkopa, vladike u Americi i zapadnoj Evropi, rade na kanonskoj podeli pravoslavlja, a to znači i ukidanju statusa autokefalnosti SPC. U tome se oslanjaju na podršku stranaca i njihovih službi - ispričao je tad sagovornik Srpskog telegrafa.

Na opasnost po SPC ukazao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
- Očekujem udare iznutra. I nadam se da će patrijarh i Sinod uspeti da izdrže sve udare - kazao je nedavno predsednik.

Kvinta i EU zabrinuti, ali ništa ne preduzimaju

Ambasade Kvinte (Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD), kao i Kancelarija EU na Kosovu, izrazile su zabrinutost zbog odluke takozvane kosovske vlade da ne dozvoli patrijarhu Porfiriju i arhijerejima da uđu na KiM.

- Ta odluka je u suprotnosti s odredbama Ahtisarijevog plana, koji jasno propisuje prava, privilegije i imunitete za sveštenstvo SPC, a nije ni u skladu s obavezama Kosova u dijalogu s EU - navodi se u saopštenju koje je na svom sajtu objavila nemačka ambasada u Prištini.

I portparol EU Peter Stano poručio je da tom zabranom Priština nije samo prekršila sporazum o zvaničnim posetama iz 2014, već i neopravdano ignorisala potrebu da SPC bude u kontaktu s vernicima na Kosovu.

Marko Matić, direktor Centra za odgovorne medije

Odluka Kurtija da zabrani ulazak patrijarhu Porfiriju na Kosovo predstavlja vrhunac nasilja koje on sprovodi nad srpskim narodom. Čisto sumnjam da će biti osude, ali ne verujem da će iko moći ovo da pohvali ili opravda

Izazovi pred sudom 50 episkopa

Saboru SPC u Hramu Svetog Save prisustvuje oko 50 episkopa, a među njima i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije. Nakon liturgije prizvan je Sveti duh, a onda su usledili svečano zasedanje i radni deo pod predsedništvom patrijarha Porfirija u kripti Hrama.

Poglavar SPC se na početku svečane sednice obratio arhijerejima, te izdvojio najznačajnija dešavanja u toku protekle godine i ukazao na izazove s kojima će se sabor baviti. Prema proceduri određenoj poslovnikom o radu, zasedanje počinje usvajanjem dnevnog reda, koji čine prispeli predmeti dostavljeni od Svetog arhijerejskog Sinoda, a nastavlja se razmatranjem izveštaja o arhipastirskom radu svih eparhijskih arhijereja, centralnih crkvenih tela, organa i zavoda.

Vladike će se, kako se očekuje, baviti i stanjem u eparhijama, bogoslovijama, crkveno-prosvetnom delatnošću, situacijom na KiM i drugim aktuelnim pitanjima u Crkvi.


 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Mila

14.05.2024 22:28

Bog vidi sve,a Jake rijeci jednog od najvecih intelektualaca u Srbiji njegova milost Vladika Porfirije su rekle mnogo.

Kosovar

15.05.2024 11:32

I poglavar i Vucic samo su stvoreni za pravljenje problema i radikalizaciji situacije