BUMERANG! GRCIMA SE SVE BRZO VRATILO ZA IZDAJU SRBIJE: Nova makedonska predsednica srušila Prespanski sporazum, a Edi Rama usred Grčke promovisao "veliku Albaniju"

Autor:

Vesti

13.05.2024

19:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sad se vidi koliko je potez Dore Bakojani bio štetan, izgubili su saveznika u borbi protiv izazova, istakao Graovac.

BUMERANG! GRCIMA SE SVE BRZO VRATILO ZA IZDAJU SRBIJE: Nova makedonska predsednica srušila Prespanski sporazum, a Edi Rama usred Grčke promovisao "veliku Albaniju"

Foto: Profimedia, Tanjug/AP

Grčka se i dalje oporavlja od dva politička šamara koja je u istom danu dobila od prvih suseda - Severne Makedonije i Albanije. Dok je, s jedne strane, u Skoplju povučen potez posle kog je Prespanski sporazum na staklenim nogama, s druge strane, albanski premijer Edi Rama je usred Atine sunarodnicima poručio da je u grčku prestonicu došao da bi se sreo s onima koji su "jednake gazde" u toj zemlji.

KARMA JE ČUDO

Karma je čudo, bili su neki od prvih komentara na ova dešavanja imajući u vidu nedavne postupke Grkinje Dore Bakojani, izvestioca za Kosovo u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, na čiji predlog i svesrdno zalaganje je Kosovo dobilo zeleno svetlo da postane član te međunarodne organizacije. Samo mesec dana kasnije od tog sramnog poteza Grci se suočavaju s teškim udarcima.

Naime, nova predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova je u nedelju, pri polaganju zakletve, izostavila reč severna i svoju zemlju nazvala samo Makedonija. Usledila je oštra reakcija Grčke da su ugroženi odnosi Atine i Skoplja jer je time "grubo prekršila Prespanski sporazum" dve države iz 2018, kojim je naziv Severna Makedonija ozvaničen.

Republika

Foto: Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Gordana Siljanovska Davkova

Istog dana, Rama se u Atini obratio migrantima iz Albanije na mitingu, iako su se grčke vlasti protivile tom skupu. Naprotiv, Rama je poručio da je "Grčka demokratska zemlja", koja "nije mogla da spreči jednog lidera da dođe u privatnu posetu i obrati se sunarodnicima". Ramin potez se u grčkim medijima tumači kao arogantan i vid promocije ideje "velike Albanije".

PRST U OKO

Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost za Srpski telegraf kaže da je ovo poruka Grčkoj da bi trebalo više da vodi računa o odnosima sa zemljama s kojima nema spornih pitanja i političkih sukoba kao što je Srbija, tradicionalni saveznik i kroz 20. i 19. vek:

- Upravo zato se najbolje vidi koliko je potez Dore Bakojani u PS SE bio štetan jer je to nešto čime je Grčka gurnula prst u oko Srbiji, tradicionalnom savezniku, koja joj svakako može biti podrška u borbi protiv izazova s kojima se suočava sada i s kojim će se tek suočavati, a to je svakako, na prvom mestu, nabujali velikoalbanski ekstremizam, koji preti da zapali plamen rata u celom regionu. Grčka od toga nije izuzeta, zato je negovanje tradicionalnih prijateljstava sa Srbijom za nju od vitalnog interesa.

Republika

Foto: Public Printscreen

Srđan Graovac

Bolni šamari s dve strane

Graovac podseća da nova makedonska predsednica dolazi iz redova VMRO-DPMNE, opcije koja je bila protivnik promene imena Makedonija, tako da njen stav ne iznenađuje, ali da to svakako jeste diplomatski šamar Grčkoj jer je Atina smatrala da je na to pitanje stavljena tačka.

- Ali ovaj drugi šamar - poruke Rame s mitinga - takođe je zaboleo Grke jer se jasno može videti taj obris velikoalbanskog ekstremizma koji se širi s KiM i Severne Makedonije i na Grčku. Ni to ne bi trebalo da čudi, Albanci ne skrivaju pretenzije na teritoriju i Grčke i Crne Gore. I to što se desilo u Atini samo je potvrda da ideja "velike Albanije" nije stavljena ad akta, nego da Albanci smatraju da je možda došlo vreme da se ona što više afirmiše.

Činjenice

- Gordana Siljanovska Davkova bila protiv Prespanskog sporazuma
- ona smatra da taj sporazum prikazuje Makedoniju kao zemlju u raspadu koja se podredila Grčkoj i dozvolila joj da se "drsko meša u njene unutrašnje stvari"
- s druge strane, Ramin potez i u Grčkoj tumače kao jedan od koraka ka stvaranju "velike Albanije"
- u viziji planera te tvorevine, pored delova Srbije, Severne Makedonije i Crne Gore, jesu i delovi grčke teritorije Južni Epir i ostrvo Krf

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Mila

15.05.2024 13:51

Ma kako da ne, i Makedonija i Albanija su Grčkoj velika pretnja. Srbija će ih odbraniti a ne može ni sebe da odbrani.