CRNA GORA DONELA ODLUKU O REZOLUCIJI O GENOCIDU U SREBRENICI!

Autor:

Vesti

11.05.2024

22:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako se kaže, ovo su amandmani za bolje odnose i smirivanje političke napetosti u regionu

CRNA GORA DONELA ODLUKU O REZOLUCIJI O GENOCIDU U SREBRENICI!

Foto: Tanjug/AP

Na telefonskoj sednici večeras, Vlada Crne Gore je donela odluku da usvoji informaciju o amandmanima Crne Gore na Rezoluciju o Srebrenici.

Odlučeno je da Ministarstvo spoljnih poslova u ponedeljak pošalje amandmane predlagaču, a u njima će se navesti da je odgovornost za zločine isključivo individualna i da ne može targetirati narod ili države.

Amandmani za bolje odnose i smirivanje političke napetosti u regionu

Crna Gora je već najavila da će predati dva amandmana na Rezoluciju o Srebrenici kako bi doprinela postizanju što boljih odnosa i smirivanju političke napetosti u regionu.

RTCG prenosi da je predviđeno individualizovanje krivice za genocid u Srebrenici, uz insistiranje na striktnom poštovanju Dejtonskog sporazuma.

Prevencija manipulacije i afirmacija Republike Srpske


Vlada Crne Gore tvrdi da će ovim amandmanima sprečiti svako potencijalno manipulisanje na štetu Srbije i srpskog naroda, te onemogućiti narativ i nameru da se jedan narod proglasi genocidnim.

Takođe, drugim amandmanom suštinski se dodatno afirmiše postojanje Republike Srpske u sklopu Bosne i Hercegovine, što je garantovano Dejtonskim sporazumom.

Prvi amandman ističe da je "krivica za zločin genocida individualizovana, te se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, verskoj ili drugoj grupi ili zajednici u celini", dok drugi amandman potvrđuje "nepovredivost opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u svim njegovim odredbama", prenosi crnogorski javni servis.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading