SRBIJA UVEK NA STRANI SLOBODE I PRAVDE! Krkobabić o stradanju jermenskog naroda

Autor:

Vesti

21.04.2024

09:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Venac je na ceremoniji, pored Stefana Krkobabića, položila i Biljana Šahrimanjan Obradović, predsednica Jermenske nacionalne zajednice u Srbiji.

SRBIJA UVEK NA STRANI SLOBODE I PRAVDE! Krkobabić o stradanju jermenskog naroda

Foto: ST/Nemanja Pančić

- Srbija i građani Srbije bili su i uvek će biti na strani istine i pravde. Spremni da nesebično pruže pomoć, ali i da učestvuju u odbrani, kako svog tako i tuđeg dostojanstva. Svesni stradanja kroz koje je prošao prijateljski pravoslavni jermenski narod, osećamo posebnu bliskost i duboko razumevanje

Ovo je izjavio Stefan Krkobabić, predsednik poslaničke grupe PUPS - Partije ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije, povodom obeležavanja godišnjice stradanja jermenskog naroda u vreme Osmanskog carstva od 1915. do 1917.

Venac je na ceremoniji, pored Stefana Krkobabića, položila i Biljana Šahrimanjan Obradović, predsednica Jermenske nacionalne zajednice u Srbiji.

Ubijeno više od milion Jermena

Podsetimo, u avgustu 1915. Enver-paša je nemačkom ambasadoru Ernstu Jahu izneo podatak o oko 300.000 pobijenih Jermena, bez preciziranja da li se pomenuta brojka odnosi na celu zemlju ili na određenu oblast, te na koji vremenski period.

Nemački misionar Johanes Lepsijus, koji je tokom Genocida delovao na tom području, iznosi prvo podatak o oko milion ubijenih Jermena, koji potom 1919. revidira na oko 1,1 milion ubijenih.

Prema Lepsijusu, samo je tokom osmanske invazije na Zakavkazje 1918. pobijeno između 50 i 100.000 Jermena. Lepsijus takođe pominje i brojku od 250.000 - 300.000 Jermena koji su prisilno preobraćeni u islam, što je dovodilo i do protesta pojedinih muslimanskih lidera u zemlji, pa je tako Kutahjanski muftija izjavljivao da je nasilno peobraćenje protivno ideologiji islama.

Nemački humanitarac i misionar Johan Somer navodi brojku od oko 1.400.000 deportovanih Jermena, od čega je deportacije i logore preživelo tek oko 250.000 ljudi. Nemački konzul u Alepu Rojsler je 20. decembra 1915. u telegramu rajhskancelaru napisao da je od oko 2,5 miliona predratnog jermenskog stanovništva u Turskoj pobijeno najmanje oko 800.000 Jermena, te da je taj broj verovatno i daleko veći.

Takođe je naveo i da ukoliko se budu računale zvanične turske statistike u kojima se pominje oko 1,5 miliona Jermena u Turskoj, onda bi broj stradalih procentualno bio smanjen, što bi iznosilo oko 480.000 ljudi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading