"TAKO TREBA DA NAM IZGLEDAJU TENKOVI" Vučić nakon izvanrednih rezultata na Pešteru - Zadovoljan sam ukupnom spremnošću naše Vojske

Autor:

Vesti

19.04.2024

13:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na vežbi je prikazano novo naoružanje srpske vojske.

"TAKO TREBA DA NAM IZGLEDAJU TENKOVI" Vučić nakon izvanrednih rezultata na Pešteru - Zadovoljan sam ukupnom spremnošću naše Vojske

Foto: ST/Vladimir Lukić

Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, obratio se nakon odražne združene vojne vežbe "Vihor 2024" gde je pohvalio borbenu gotovost vojske Srbije.

- Hoću da čestitam svim pripadnicima naše armije. Ono je onako kako bi to trebalo da izgleda u budućnosti, tako ćemo reorganizovati našu vojsku. Tako treba da nam izgledaju tenkovi, do toga da ste mogli da vidite više tipova dronova, 12-13 od 15 dronova kamikaza je pogodilo cilj. Na dobrom smo putu da stvorimo industriju dronova, zadovoljan sam ukupnom spremnošću naše Vojske, ali moramo još mnogo da radimo - kazao je Vučić.

Tok vežbe

Izviđački dronovi "vrabac", na početku vojne vežbe, prikupljaju podatke. Angažovane su i četiri plaforme "mali Miloš". Podaci se prosleđuju na komandno mesto brigade.

U vežbu uključeni i sistemi PVO, uključujući FK-3, kao i modernizovani radar "žirafa". Sistem "pasars" dejstvuje po neprijateljskim dronovima.

"Vrabac" bombarder i samoubica "osa" napadaju vatrene položaje

Daljinski pilotiran dron "vrabac" bombarder i samoubica "osa", angažovani na dejstvu po neprijateljskim vatrenim položajima, na osnovu prethodno prikupljenih podataka sa izviđačke bespilotne letelice.

Blokada naseljenog mesta i dejstvo vojne policije

Na vežbi je prikazano i kako jedinice vojne policije specijalne namene zbog obezbeđenja nesmetanog uvođenja sopstvenih snaga u zonu operacije, blokiraju naseljeno mesto.Uništavaju i diverzantsko-terorističku grupu.

"Oganj" pogodio cilj

Velika vojna vežba je u toku. Sledeće što se moglo videti je kako bespilotna letelica "komarac" samoubica pogađa cilj. Potom su dejstovvali snajperski timovi uz upotrebu sistema za upravljanje vatrom.

Modularni lanser raketa "oganj m-18" takođe je pogodio svoj cilj.

Rakete "kornet" uništile ciljeve

Lanser protivoklopnih raketa "kornet" dejstvuje po ciljevima.

Dejstvuje "perun", pogođena dva cilja

Smohodna haubica kalibra 155 milimetara "perun" pogodila je cilj prvom raketom, a dim se vidi od dejstvovanja. "Perun" je pogodio i drugi cilj, dok je istovremeno dron "komarac", takođe, ostvario svoj pogodak.

Helikopterski desant specijalnih snaga

Neprijatelj je zaposeo nekoliko objekata infrastrukture, a za uništenje su angažovane snage za specijalne operacije, uključujući helikoptere Mi-17 i Mi-35.

"Migovi" u akciji

Odobrena je vazduhoplovna vatrena podrška. Lovački mig-29 čiste vazdušni prostor u cilju obezbeđenja prevlasti u vazduhu.

Dejstvuju "nora", "gvozdika", "oganj m-17" i "tamnava"

Artiljerijsku podršku pružaju baterije samohodnih haubica "nora" i "gvozdika", i lanseri raketa "oganj m-17" i "tamnava".

Helikopter "gama" neutralisao sva borbena vozila neprijatelja

Laki helikopter "gama", koji je namenjen za protivoklopnu borbu, neutralisao je sa pet raketa sva borbena vozila neprijatelja.

Borbena pešadija izašla na položaje

Dva tenkovska voda izvode vatreno dejstvo na velikim daljinama iz reona dobrog brda. Borbena pešadija izašla na položaje. Modernizovana borbena vozila pešadije ima značajno unapređen nivo balističke zaštite.

Pešadijska četa nastupila sa vozilima "lazar 3".

Nešto pre 13.30 časova finalni deo vežbe "Vihor 2024" je završen.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (33)

Loading
Una

19.04.2024 14:07

Spremnost nase vojske je na visokom nivou.

Maja

19.04.2024 14:09

Vežbe poput ove su važne za održavanje visokog morala i motivacije među vojnicima.

Tara

19.04.2024 14:09

Vežba "Vihor 2024" svedoči o velikom angažmanu i pripremljenosti Vojske Srbije za bilo koji izazov koji može da se pojavi.

Maja

19.04.2024 14:10

Nasa vojska je olicenje bezbednosti i sigurnosti Srbije.Jaka vojska je stub i ogledalo svake drzave,pa i Srbije.