"OVAKO TREBA DA IZGLEDA NAŠA VOJSKA, REORGANIZOVAĆEMO JE! Vučić nakon spektakularne vežbe "Vihor 2024" (FOTO, VIDEO)

Autor:

Vesti

19.04.2024

11:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na vežbi je prikazano novo naoružanje srpske vojske.

"OVAKO TREBA DA IZGLEDA NAŠA VOJSKA, REORGANIZOVAĆEMO JE! Vučić nakon spektakularne vežbe "Vihor 2024" (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić, printscreen/pink

Na Privremenom poligonu "Pešter" počela je združena taktička vežba s bojevim gađanjem "Vihor 2024", na kojoj je angažovano više hiljada pripadnika Vojske Srbije i više od 500 sredstava naoružanja i vojne opreme, a vežbi prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, najviši zvaničnici Vlade i Vojske Srbije.

Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik Vučić je čestitao Vojsci Srbije.

- Hoću da čestitam svim pripadnicima naše armije. Ono je onako kako bi to trebalo da izgleda u budućnosti, tako ćemo reorganizovati našu vojsku. Tako treba da nam izgledaju tenkovi, do toga da ste mogli da vidite više tipova dronova, 12-13 od 15 dronova kamikaza je pogodilo cilj. Na dobrom smo putu da stvorimo industriju dronova. zadovoljan sam ukupnom spremnošću naše Vojske, ali moramo još mnogo da radimo - kazao je Vučić.

- Videli ste više tipova dronova, od izviđačkih, dronova kamikaza, komaraca i osica. Sada ulazimo u snažniju proizvodnju tog tipa dronova. Zadovoljan sam što su dronovi iz privatnih kompanija obavili dobar posao. Na dobrom smo putu da stvorimo industriju dronova, mogli ste da vidite sve tipove vazduhoplova u naletu i bojevom gađanju. Zadovoljan sam spremnošću naše vojske. Moramo mnogo da radimo, popravljamo, kupujemo, da se oslanjamo dovoljno na našu namensku industriju. Još jednom želim da vam čestitam. Ovo je gotovo sve novo u odnosu na prethodnih 10 godina i to pokazuje koliko je Srbija napredovala i koliko je uspešnija, koliko je ulagala u vojsku.

- Danas je 11 godina od usvajanja Briselskog sporazuma. 11 godina u kojima se Srbija razvijala i napredovala brže od drugih ali i 11 godina neistina i terora koji su na nama sprovodili, 11 godina svakodnevnih besmislica, izmišljanja razloga i traženja krivice, 11 godina neispunjavanja onoga što su potpisali, Brisel, EU. Da kažu 11 meseci, nedelja pa nije malo, 11 godina brutalnih laži. Posle tih 11 godina postavlja se pitanje kakvo to poverenje možemo da imamo i gradimo. Juče, nema ko nije reagovao zbog toga što kažu da su zadržana 4 autobusa, zadržano je dvoje ili troje lica i svi su pušteni. Sram vas bilo sve zajedno, 10 meseci, 300 dana traje blokada svake robe koja iz centralne Srbije treba da dođe na KiM.

- Sram vas bilo sve zajedno, 10 meseci, 300 dana traje blokada svake robe koja iz centralne Srbije treba da dođe na KiM. Onda kažete strašan je problem, jedan je bio pripadnik tzv. vojske Kosova i sumnjalo se da je počinio neki zločin, drugog zadržali 24 sata i to je bio najveći problem na svetu. Sa tim licemerjem, odvratnim pristupom prema jednoj slobodarskoj zemlji kakva je Srbija na to ćemo morati da se naviknemo i to se očigledno neće promeniti. Naše je da mi snažimo, mi da jačamo i da naša zemlja ekonomski napreduje i raste. Da brinemo o EXPO, o svim projektima, i uvek o snaženju naše armije, da bi bili dovoljno jaki da možemo da se zaštitimo.

- To je zajednički princip za sve one koji rade protiv Srbije. Kada govore nešto najpokvarenije što sam video, nije ti bilo mnogo ljudi na mitingu, evo bilo je 100 ljudi, to je zato što su im frižideri prazni, a znaju da se na mitingu ne puni frižider. Da podsetim da su u Sarajevu pre 10 godina imali 100 evra veću platu, a sad imaju 150 evra manju nego u Srbiji. Naslušao sam se gluposti svih ovih godina...

O prisustvu komandanta Kfora

- Naslušali smo se brojnih laži i mislim da je važno što je bio ovde. Imamo korektnu saradnju. Nastavićemo tu vrstu saradnje, to je u interesu obeju strana i nemam šta tome da dodam. To su vojnici koji svoj posao obavljaju profesionalno.

O dolasku u Novi Pazar

- Za mene je važno da uvek i u svakom trenutku pozovem Bošnjake i Srbe, hvala svim ljudima koji razumeju da moramo da živimo zajedno i svaka moja inicijativa biće usmerena na dalji razvoj Pazara i Tutina. Svi koji misle da mogu da naruše mir i spokoj koji postoji i nadu da možemo da živimo bolje neće imati podršku državnih organa i nadležni će reagovati u skladu sa zakonom. Kada imate skup u Sarajevu svih Bošnjaka da li ste videli da je neko od nas uvredio Zukorlića? Mi reč nismo rekli, a nema koga nisu vređali.


Početak vojne vežbe "Vihor 2024"

Predsednik Srbije došao je na poligon. Podnošenjem raporta predsedniku Srbije i vrhovnom komandantu Aleksandru Vučiću danas je počela Združena taktička vežba s bojevim gađanjem "Vihor 2024" na privremenom poligonu "Pešter". Raport je predao major Đorđe Simić.

- Oficiri, podoficiri i vojnici zdravo - rekao je Vučić.

Brigadni general Siniša Stašević, komandant Druge brigade Kopnene vojske, rekao je da se vežba izvodi po temi izvođenja napadne operacije. Vežbu izvodi je Druga brigada kopnene vojske, ojačana delom jedinica Vojske Srbije.

Tok vežbe

Izviđački dronovi "vrabac", na početku vojne vežbe, prikupljaju podatke. Angažovane su i četiri plaforme "mali Miloš". Podaci se prosleđuju na komandno mesto brigade.

U vežbu uključeni i sistemi PVO, uključujući FK-3, kao i modernizovani radar "žirafa". Sistem "pasars" dejstvuje po neprijateljskim dronovima.

  • "Vrabac" bombarder i samoubica "osa" napadaju vatrene položaje

Daljinski pilotiran dron "vrabac" bombarder i samoubica "osa", angažovani na dejstvu po neprijateljskim vatrenim položajima, na osnovu prethodno prikupljenih podataka sa izviđačke bespilotne letelice.

  • Blokada naseljenog mesta i dejstvo vojne policije

Na vežbi je prikazano i kako jedinice vojne policije specijalne namene zbog obezbeđenja nesmetanog uvođenja sopstvenih snaga u zonu operacije, blokiraju naseljeno mesto.Uništavaju i diverzantsko-terorističku grupu.

  • "Oganj" pogodio cilj

Velika vojna vežba je u toku. Sledeće što se moglo videti je kako bespilotna letelica "komarac" samoubica pogađa cilj. Potom su dejstovvali snajperski timovi uz upotrebu sistema za upravljanje vatrom.

Modularni lanser raketa "oganj m-18" takođe je pogodio svoj cilj.

  • Rakete "kornet" uništile ciljeve

Lanser protivoklopnih raketa "kornet" dejstvuje po ciljevima.

  • Dejstvuje "perun", pogođena dva cilja

Smohodna haubica kalibra 155 milimetara "perun" pogodila je cilj prvom raketom, a dim se vidi od dejstvovanja. "Perun" je pogodio i drugi cilj, dok je istovremeno dron "komarac", takođe, ostvario svoj pogodak.

  • Helikopterski desant specijalnih snaga

Neprijatelj je zaposeo nekoliko objekata infrastrukture, a za uništenje su angažovane snage za specijalne operacije, uključujući helikoptere Mi-17 i Mi-35.

  • "Migovi" u akciji

Odobrena je vazduhoplovna vatrena podrška. Lovački mig-29 čiste vazdušni prostor u cilju obezbeđenja prevlasti u vazduhu.

  • Dejstvuju "nora", "gvozdika", "oganj m-17" i "tamnava"

Artiljerijsku podršku pružaju baterije samohodnih haubica "nora" i "gvozdika", i lanseri raketa "oganj m-17" i "tamnava".

  • Helikopter "gama" neutralisao sva borbena vozila neprijatelja

Laki helikopter "gama", koji je namenjen za protivoklopnu borbu, neutralisao je sa pet raketa sva borbena vozila neprijatelja.

  • Borbena pešadija izašla na položaje

Dva tenkovska voda izvode vatreno dejstvo na velikim daljinama iz reona dobrog brda. Borbena pešadija izašla na položaje. Modernizovana borbena vozila pešadije ima značajno unapređen nivo balističke zaštite.

Pešadijska četa nastupila sa vozilima "lazar 3".

Nešto pre 13.30 časova finalni deo vežbe "Vihor 2024" je završen.

Prisustvuje i komandant Kfor

Prisustvuje i komandant Kfora Ozkan Ulutaša, koji je ošao na poziv načelnika Generalštaba Vojske Srbije Milana Mojsilovica.

To je  prvi put da jedan komandat Kfora, međunarodnih mirovnih snage pod vođstvom NATO, zasnovanih na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine, prisustvuje prikazu sposobnosti Vojske Srbije.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević najavio je uoči vežbe da će tokom "Vihora 2024" biti prikazani po prvi put mnogi sistemi naoružanja, među kojima, kako je rekao, ima i onih najsloženijih, najbitnijih, najskupljih i najubojitijih.

Na vežbi učestvuju kopnena i vazduhoplovna komponenta Vojske Srbije i specijalne snage, a prema brojnosti i raznovrsnosti angažovanih borbenih efektiva vežba je jedna od najvećih i najsveobuhvatnijih koje je Vojska Srbije izvela.

Angažovano je nekoliko hiljada pripadnika Vojske Srbije iz Generalštaba, Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i PVO, Komande za obuku, Garde i specijalnih jedinica - 72. brigade za specijalne operacije, 63. padobranske brigade i Odreda vojne policije specijalne namene "Kobre", koje su u okviru združene vežbe "Vihor 2024" angažovane na izvođenju protivterorističke operacije.

Na privremenom poligonu Pešter Vojska Srbije angažovala je više od 500 sredstava naoružanja i vojne opreme, od kojih više od 50 modernizovanih sredstava i sredstava u razvoju, poput izviđačke bespilotne letelice "pegaz", drona malog dometa "vrabac", naoružane bespilotne letelice kratkog dometa "senka", kiler drona "osica", naoružanog drona "obad", kao i naoružanog mini kvadrikoptera "komarac". 

U realizaciji taktičkih i vatrenih zadataka  upotrebljeni su tenkovi M-84 i  T-72M, borbena oklopna vozila BOV OT, "Miloš", "Lazar-3", MRAP, samohodna haubica 155 mm "Nora-B52", modernizovani i digitalizovani višecevni lanseri raketa "oganj" i vozila "hamvi".
Kada reč o letelicama Ratnog vazduhoplovstva, tokom "Vihora" će biti angažovani avioni "MiG-29", modernizovani "Orao", "Super Galeb G-4", helikopteri "Mi-35M", "Mi-17", "H-145M", "Gama" i transportni avioni CASA C-295 i An-26, kao i daljinski pilotirani vazduhoplov CH-95.

Prikazaće se i protivvazduhoplovni sistemi "FK-3", "PASARS" i "PANCIR-S1", kao i sistem za detekciju i ometanje bespilotnih vazduhoplova "Repelent".

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (16)

Loading
Марко

19.04.2024 12:02

Много ми буде лепо око срца када видим наоружање. Нисам ратоборан, али ми ово улива сигурност.

Milica

19.04.2024 12:05

самим тим што је педседник Вучић дошао на вежбу одаје поштовање Војске Србије

SLOBA

19.04.2024 12:05

Divne slike i prizori! Nasa Vojska Srbije jaca nego ikad,modernija i osposobljenija!

MARIJA

19.04.2024 12:06

Vojska Srbije ima cime da se pohvali po pitanju naoruzanja