"NE SMEMO I NEĆEMO ZABORAVITI"! Vučić se oglasio povodom godišnjice osnivanja zloglasne NDH! (FOTO)

Autor:

Vesti

10.04.2024

17:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski narod je teško stradao, a Jasenovac, Jadovno, Prebilovci postali su sinonim monstruoznog ubijanja i satiranja jednog naroda, istakao je Vučić.

"NE SMEMO I NEĆEMO ZABORAVITI"! Vučić se oglasio povodom godišnjice osnivanja zloglasne NDH! (FOTO)

Foto: Printscreen

Predsednik  Srbije Aleksandar Vučić oglasio se na društvenim mrežama povodom godišnjice osnivanja zloglasne NDH, te poručio kako ne smemo i nećemo zaboraviti nevino stradale.

 

 

- Danas se navršava 83 godine od uspostavljanja zločinačke nacističke tvorevine Nezavisne države Hrvatske. Srpski narod je teško stradao, a Jasenovac, Jadovno, Prebilovci postali su sinonim monstruoznog ubijanja i satiranja jednog naroda. Ne smemo i nećemo zaboraviti!!! - poručio je Vučić.

Nezavisna Država Hrvatska (1941 – 1945) proglašena je 10. aprila 1941. nakon ulaska nemačkih okupacionih trupa u Zagreb u okviru Drugog svetskog rata. Tokom prve godine postojanja NDH, počinjeni su neki od najmasovnijih ustaških zločina nad srpskim, jevrejskim i romskim civilima i komunistima, od kojih su većina bili pripadnici hrvatskog naroda.

Ideologija ustaškog pokreta bila je zasnovana na rasističkoj i ekstremno nacionalističkoj politici, po uzoru na fašističke pokrete u Evropi, posebno najuticajnije – u Italiji i Nemačkoj, na osnovu čega ovaj pokret se ubraja u fašističke. Osnovna tendencija ustaške politike ticala se stvaranja etnički homogenog prostora u kome ne bi bilo mesta za pripadnike srpskog, jevrejskog i romskog naroda, kao ni za političke neistomišljenike, posebno kada su u pitanju komunisti.

Ova politika je rezultirala masovnim uništavanjem srpskog, jevrejskog i romskog stanovništva, kao i političkih protivnika bez obzira na etničko poreklo. Ovakva praksa bila je karakteristična za sve krajeve NDH.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (29)

Loading
Gogi

10.04.2024 17:57

Važno je da se nikada ne zaboravi prošlost kako bismo iz nje izvukli pouke za budućnost. Hvala predsedniku Vučiću što nas podseća na važnost sećanja i poštovanja prema žrtvama

Dimitrije

10.04.2024 18:00

Najzloglasnija tvorevina koja je ikad postojala na ovim prostorima i od koje smo mi Srbi najvise stradali. Da nam se to ne bi ponovilo, ljudi kao sto je Vucic treba dozivotno da vode Srbiju. To je jedina sigurna luka za ceo srpski narod!

Nale

10.04.2024 18:10

Ne smemo nikad zaboraviti stradanje Srba i ne dozvoliti hrvatima da menjaju istoriju!

Ognjen

10.04.2024 18:16

Naravno nikada necemo da zaboravimo NDH, tu pakost koju nam je uradila.