SRBI NEĆE UČESTVOVATI NA POPISU: Sve spske stranke sa Kosova poslale snažnu poruku!

Autor:

Vesti

05.04.2024

10:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve srpske stranke sa Kosova protive se učešću Srba u popisu stanovništva, koji počinje danas. Kako kažu, nije trenutak da se učestvuje u tom procesu dok se nad pripadnicima srpskog naroda vrši institucionalno nasilje, krše im se ljudska prava o otimaju ingerencije.

SRBI NEĆE UČESTVOVATI NA POPISU: Sve spske stranke sa Kosova poslale snažnu poruku!

Foto: ST/N. PANČIĆ

Kosovska Mitrovica

Srpska lista, Partija kosovskih Srba, Srpska demokratija i Srpski narodni pokret - sve srpske stranke sa Kosova, u odvojenim saopštenjima pozvale su na odlaganje popisa. 

- Imajući u vidu višegodišnju represiju režima Aljbina Kurtija nad našim narodom na Kosovu i Metohiji, sa ciljem etničkog čišćenja svega srpskog sa ovih prostora, želimo da jasno poručimo Aljbinu Kurtiju i onima koji ga podržavaju da srpski narod neće učestvovati na predstojecem lažnom popisu u njegovoj organizaciji kojim želi da potvrdi svoj sramni uspeh u proterivanju Srba- navodi se u saopštenju Srpske liste. 

Kako dodaju, učestvovanje u procesima koje organizuje Kurti bilo bi najveće poniženje za naš narod u trenutku kada je taj isti Kurti Srbima uskratio pravo na penzije, plate, onemogućio normalno funkcionisanje zdravstva, socijalnih davanja, ukinuo pravo glasa, hapsio i progonio Srbe, onemogućio dopremanje hrane i namirnica iz centralne Srbije, ukinuo sve postignute sporazume i njima garantovana prava srpskom narodu, ukinio odgovornost za upucavanje Srba, i srpske dece, nasilni nametnuo svoje lažne gradonačelnike u srpskim opštinama...

- Pored toga, Kurti želi da ovim popisom dodatno napadne Srbiju sa nekakvim zahtevima za ratnu odštetu, što dodatno odvraća svakog Srbina da bude deo ovog procesa. Pozivanje na nekakvu pravnu obavezu i poruke koje su klasični zastrašivanje je krajnje licemerno od režima koji ne pogazio sve pravne akte progoneći Srbe i neće uroditi plodom. Više od 4000 dana Srbi čekaju formiranje Zajednice srpskih opština što je obaveza po Briselskim sporazumima ali i odluka njegove skupštine u Prištini, pa nikom ništa. Po kom zakonu se desetine Srba nalaze u kazamatima bez prava na pravični suđenje ili bar odbranu sa slobode? - navodi se u saopštenju, kao i:

- Pozivanje na pravo onih kojima zakon leži u topuzu je uvreda za svakog poštenog i časnog čoveka, koji bi se zapitao koji zakon dozvoljava da onaj koji ne pucao i pokušao da ubije srpske decake u Gotovuši na Badnji dan može slobodno da šeta bez ikakve kazne za svoj zločin? Pozivamo i međunarodnu zajednicu da prestane da svojim ćutanjem podržava progon srpskog naroda i skriva se iza "razumevanja" i skromnih, anemičnih saopštenja. Popis u ovim okolnostima svakodnevne represije nad našim narodom i bez povratka 250.000 raseljenih bi bila čista legalizacija etničkog cišcenja koje je sprovedeno nad našim narodom od 1999. do danas. Možda Kurtiju i vama to ne smeta, i možda vi imate silu na raspolaganju, ali srpski narod neće prihvatiti da bude saučesnik u toj prljavoj raboti.

Iz Srpske demokratije, na čijem je čelu Aleksandar Arsenijević, poručili su da oni ne mogu i ne žele građanima da ospore njihovu građansku dužnost, ali isticu da neće podržati popis i predlažu da se taj proces odloži "za neka bolja i normalnija vremena".
Istog su stava i u Srpskom narodnom pokretu, koji vodi Milija Biševac - apsolutno je neprihvatljivo ulaziti u takav aproces u ovakvom trenutku. 

- Usled jednostranih odluka, raspoređivanja specijalnih jedinica na severu Kosova, zabrane dinara i ugrožavanja egzistencije, a bez realne nade za bolje sutra, smatramo da je ovaj momentum apsolutno neprihvatljiv da bi se popis sproveo u sredinama u kojima živi naš narod - kažu u ovom pokretu. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading