DOKUMENTARNI FILM "ANATOMIJA OBMANE RAČAK": Ekskluzivna svedočanstva o tragičnim događajima iz 1999. godine!

Autor:

Vesti

26.03.2024

16:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Snimljen dokumentarni film "Anatomija obmane Račak".

DOKUMENTARNI FILM "ANATOMIJA OBMANE RAČAK": Ekskluzivna svedočanstva o tragičnim događajima iz 1999. godine!

Foto: Tanjug/AP, BSC Happy, youtube.com/printscreen

Centar za društvenu stabilnost i istoričar i analitičar Aleksandar Gajić, snimili su dokumentarni film "Anatomija obmane- Račak", koji je premijerno prikazana na 25. godišnjicu početka NATO agresije na Srbiju. Film analizira najznačajnije aktere i događaje koji su prethodili i doveli do NATO agresije na našu zemlju.

U filmu su o svim događajima iz tog perioda govorili Zoran Anđelković, predsednik privremenog Izvršnog veća AP Kosovo i Metohija (1998-2002), Danica Marinković, istražni sudija i Helena Ranta, vođa tima finskih forenzičara, a od nedavno je dostupan i na Jutjubu.

Kako se navodi u filmu, bivši šef Verifikacione misije OEBS-a Vilijam Voker je za samo tri dana kreirao svoju "istinu" o Račku, koja je ubrzo obišla ceo svet.

- Niko nije govorio o sukobu između dve strane, već isključivo o masakru koji su počinile srpske bezbednosne snage, na nedužnih 45 civila. Nazirao se srebrenički scenario, a opasnosto od bombardovanja je postajala sve realnija. Napokon, posle bezuspešnih pokušaja ulaska u Račak istražnog sudije Danice Marinković sa svojim timom, napokon su se stekli uslovi 18. januara. Tela 40 terorista bila su poređana u džamiji u centru sela, ali se u zapadnoj javnosti često manipulisalo brojevima stardalih pripadnika OVK, tokom terorističke akcije u Račku. Tako se mogu videti česte izjave američkih zvaničnika, da se radi od 42, pa čak i 45 masakriranih i obezglavljenih civila, među kojima su žene i deca, što apsolutno nije odgovaralo isitni - navodi se u filmu. 

Danica Marinković, istražni sudija priča da kad je ušla u selo, u džamiji je bilo 40 tela poginulih.

- Svako telo je pojedinčano otkriveno, svi su to videli i snimali. Kako stranci, tako i domaće televizije, ali i posmatrači, Vokerovi pomoćnici i saradnici. Onda je naglas rečeno da ni na jednom od ovih tela nema tragova da se desio masakr. Ja sam odmah, kako pravila nalažu, dala nalog da se sve fotografiše, da se poređa oružje po vrsti i veličini, količini. Ja sam to popisala i odmah sam dala nalog policiji da se svo to oružje ubaci u kamion sa prikolicom i da se odveze u magacin policijske uprave u Uroševcu - ispričala je Marinkovićeva u dokumentarnom filmu.

Helena Ranta, vođa tima finskih forenzičara, koja je takođe bila jedan od sagovornika u dokumentarnom filmu  "Anatomija obmane- Račak"  potvridila je da je dolazak njenog tima dogovoren na mnogo višem političkom nivou, što zasigurno objašnjava mnoge stvari. 

Aleskandar Gajić, analitičar i istoričar koji je zajedno sa Centrom za društvenu stabilnost radio na snimanju ovog filma u razgovoru za naš portal kaže da je film nastao tokom istorijskih istraživanja za knjigu.

- Snimanje je obavljeno u Novom Sadu, Beogradu, na Kosovu i Metohiji, u Rambujeu (Francuska) i Tamisariju (Finska). Celokupan projekat je završen za dva meseca. Krajnji cilj je bilo prikazati kako je zapravo konstruisana čitava zavera proitv SR Jugosalvije, ko su bili njeni nosioci, kako je sve sprovedeno u delo i kako je na samom kraju došlo do bombardovanja, stradanja više hiljada ljudi i okupacije južne srpske pokrajine, koja traje i dan danas. Pored televizijske premijere, plan je da film bude prikazan i u Beogradu, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Pančevu, Banjaluci, Podogorici, Kumanovu, Kosovskoj Mitrovici i Gračanici - navodi Gajić i dodaje:

- Sama tema ,,anatomije obmane" će poslužiti kao naslov za sve analize, istraživanja i dokumentarne filmove o događajima iz 90-ih, gde će se zapravo moći videti i ujedno sagledati kako je formiran celokupan narativ usmeren protiv SR Jugoslavije i njenog državnog rukovodstva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)

Loading