Sastanak Vrhovnog javnog tužioca sa ministarkom pravde Austrije!

Autor:

Vesti

25.03.2024

14:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zagorka Dolovac istakla je da je Vrhovno javno tužilaštvo unapredilo saradnju sa EU.

Sastanak Vrhovnog javnog tužioca sa ministarkom pravde Austrije!

Foto: Republika

Vrhovni javni tužilac, Zagorka Dolovac, sastala se danas ministarkom pravde Republike Austrije, Almom Zadić, sa saradnicima.
 
Na sastanku je razgovarano o dosadašnjoj uspešnoj saradnji javnog tužilaštva Srbije i Austrije i izražena spremnost za njeno dalje unapređenje kroz buduće direktne susrete i razmenu znanja i iskustava. 
 
Naročito je pohvaljena efikasna međunarodna pravna pomoć koju Vrhovno javno tužilaštvo pruža austrijskom tužilaštvu i drugim nadležnim organima i istaknuta potreba jačanja bilateralne saradnje, posebno u borbi protiv kriminala, s obzirom na snažne ekonomske veze i veliki broj srpskih građana koji živi u Austriji.
 
Zagorka Dolovac istakla je da je Vrhovno javno tužilaštvo unapredilo saradnju sa EU, prvenstveno kroz pravosudne mreže poput Evrodžasta, u kome je otvorena kancelarija srpskog tužioca za vezu, i izrazila posvećenost Vrhovnog javnog tužilaštva da kao pouzdan partner da svoj pun doprinos zajedničkoj borbi protiv kriminala i međunarodnoj saradnji u cilju očuvanja bezbednosti i stabilnosti naših društava u svetlu novih globalnih izazova.

Podsetimo, na radnom sastanku predstavnika vrhovnih tužilaštava dve zemlje razmenjena su iskustva i najbolje prakse u borbi protiv kriminala, naročito korupcije, krijumčarenja ljudi i trgovine ljudima i konstatovano je da tužilaštva Srbije i Španije ostvaruju odličnu saradnju, kako putem Evrodžast-a, tako i u okviru bilateralne međunarodne pravne pomoći.

Zagorka Dolovac i Alvaro Garsija Ortiz potpisali su ovom prilikom Memorandum o razumevanju i saradnji, kojim će se dosadašnja uspešna saradnja Vehovnog javnog tužilaštva Srbije i Generalnog tužilaštva Španije još više unaprediti u zajedničkoj borbi protiv svih oblika teškog kriminala.

Podsetimo, portparol Evropske komisije Peter Stano potvrdio je danas da je specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak pozvao Beograd i Prištinu na sastanak 27. februara u Briselu kako bi se razgovaralo o uredbi centralne banke u Prištini o ukidanju dinara i nazvao "nedopustivim" ponašanje glavnog pregovarača Prištine Besnika Bisljimija nakon optužbi koje je izneo protiv Lajčaka.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading