TOLIKO O "VUČIĆEVOJ IZOLOVANOSTI"! VELIKA ČAST ZA SRBIJU: Predsednik Srbije stoji u PRVOM REDU na samitu o nuklearnoj energiji! (FOTO+VIDEO)

Autor:

Vesti

21.03.2024

11:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veliki dan za našu zemlju!

TOLIKO O "VUČIĆEVOJ IZOLOVANOSTI"! VELIKA ČAST ZA SRBIJU: Predsednik Srbije stoji u PRVOM REDU na samitu o nuklearnoj energiji! (FOTO+VIDEO)

Foto: Republika.rs

Prvi samit o nuklearnoj energiji, koji organizuju Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Belgija, održava se danas u Briselu, a učestvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kom je ovom prilikom ukazana velika čast. 

Naime, kako su mnogi predstavnici dela opozicije govorili da će predsednik biti izolovan, fotografije koje su objavljene u medijima širom sveta dokazuju suprotno. 

Vučiću je ovom prilikom ukazana velika čast, jer se nalazi u prvom redu, i to rame uz rame sa Ursulom fon der Lajen, sa kojom je imao prijatan razgovor kako je predsednik ranije objavio. 

Republika

Foto: Printscreen/https://www.instagram.com/buducnostsrbijeav/

Ursula fon der Lajen i Aleksandar Vučić

 

Takođe, on se susreo i razgovarao sa brojnim zvaničnicima.

Foto: Printscreen/https://www.instagram.com/buducnostsrbijeav/

 

 

- Uvek dobar i srdačan susret sa Ursulom fon der Lajen i kratka razmena mišljenja o najvažnijim pitanjima kako na polju doprinosa nuklearne energije i njenom energetskom i bezbednosnom kontekstu, tako i o promovisanju održivog razvoja i razvijanju nacionalnih planova za maksimalno iskorišćavanje njenih potencijala - napisao je Vučić na svom Instagram profilu buducnostsrbijeav.

 

 

Prvi put na takvom samitu okupiće se delegacije iz 30 zemalja, predstavnici industrije, šefovi istraživačkih centara, stručnjaci, kao i predstavnici civilnog društva.

Svetski lideri će se okupiti u Briselu kako bi istakli ulogu nuklearne energije u smanjenju upotrebe fosilnih goriva, jačanju energetske sigurnosti i podsticanju ekonomskog razvoja

Foto: TV Pink/printscreen

Aleksandar Vučić 

 

Predsednik Vučić je ranije izjavio da će u okviru samita biti održani značajni sastanci.

- Imamo taj samit za nuklearnu energiju, biće mnogo evropskih i svetskih lidera, svi evropski zvaničnici, tako da će to biti prilika za dodatne značajne sastanke za sve nas - rekao je predsednik Vučić.

Samitom će kopredsedavati generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Mariano Grosi i predsednik Vlade Kraljevine Belgije Aleksandar de Kro.

- Samit o nuklearnoj energiji biće prilika za sve lidere koji učestvuju da podele svoje stavove o ulozi koju nuklearna tehnologija mora da igra i koju će igrati u narednim godinama, u ispunjavanju ciljeva dekarbonizacije koje smo zajednički postavili - rekao je uoči samita premijer Belgije Aleksandar de Kro.

Očekuje se da se na kraju samita usvoji i Deklaracija o nuklearnoj energiji, a predviđeno je i da se održe i četiri panel diskusije na kojima će se razgovarati kako inovacije dodatno povećavaju konkurentnost, upotrebljivost i održivost nuklearne energije, o uspostavljanju ravnopravnih uslova za finansiranje nuklearne energije, kao i o napretku u nuklearnoj tehnologiji za proizvodnju energije.

Samit dolazi nakon istorijskog uključivanja nuklearne energije u Globalnu analizu dogovorenu na konferenciji UN-a o klimatskim promenama (COP28) u Dubaiju u decembru prošle godine, koja je pozvala na ubrzanje njenog korišćenja zajedno sa drugim izvorima energije sa niskim sadržajem ugljenika.

To će šefovima država i vlada zemalja učesnica pružiti priliku da podele svoju viziju o ključnoj ulozi nuklearne energije u dostizanju "neto nule" kada je reč o emisijama CO2 i promovisanju održivog razvoja, uključujući nacionalne planove za potpuno iskorišćavanje njenog potencijala.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (34)

Loading
Una

21.03.2024 12:06

Velika cast i ponos.

Ana

21.03.2024 12:07

Vucica svi cene i postuju iskljucivo zbog njegovog rada, ozbiljnosti i zalaganja.

Tijana

21.03.2024 12:13

Vučić je poštovan sa svih strana, bravo.

Jaca

21.03.2024 12:38

Dokaz da naša opozicija iz nemoći konstantno laže.