SRBIJA SPREMNA ZA ENERGETSKU TRANZICIJU: Vučić na Samitu o nuklearnoj energiji sa evropskim liderima (FOTO)

Autor:

Vesti

21.03.2024

11:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić učestvuje na prvom globalnom Samitu o nuklearnoj energiji.

SRBIJA SPREMNA ZA ENERGETSKU TRANZICIJU: Vučić na Samitu o nuklearnoj energiji sa evropskim liderima (FOTO)

Foto: Printscreen/https://www.instagram.com/buducnostsrbijeav/

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić učestvuje na prvom globalnom Samitu o nuklearnoj energiji.

 

- Odlična prilika da sa evropskim liderima razgovaram o strateškim ciljevima EU u pogledu energetske kohezije u Evropi, dugoročnim perspektivama energetske održivosti i razvojnim planovima za postizanje energetske efikasnosti i bezbednosti, napisao je Vučić na Instagramu.

 

 

- Kao odgovoran partner, Srbija je spremna da sistemski pristupi ovim pitanjima i da svoj doprinos energetskoj tranziciji u cilju postizanja trajne energetske održivosti, rekao je Vučić.

Obraćanje predsednika Vučića na samitu

Predsednik se na početku zahvalio prisutnima, a zatim je svoje izlaganje počeo govoreći o važnosti samog održavanja samita.

- Ne možemo puno naučiti od Srbije po ovim pitanjima, zato što nakon raspada bivše SFRJ nismo imali iskustva sa nukleranom energijom, ali verujem da je ovaj samit od istinske važnosti za budućnost moje zemlje, kao i za budućnost celog evropskog kontinenta i što je još važnije mnogo je važniji od mnogih drugih foruma na kojima smo dosad bili, a koji su organizovani na birokratski način samo da bismo se videli - izjavio je Vučić.

„Danas je važno da mi razumemo…“

- Zašto verujem da je ovo veoma važan samit? Zato što smo svi spremni da diskutujemo o velikim planovima i stvarima u budućnosti, ali ne znamo kako da ih sprovedemo. Rekli smo sebi da moramo da barem udvostručimo proizvodnju naoružanja, zatim da moramo da poboljšamo naš rast koji kada govorimo o evropskom kontinentu one su jako male i ne znam kako ćemo moći da postičemo veće stope rasta ili ovaj tip proizvodnje i da dođemo do većeg broja malih modularnih reaktora ili upotrebe nuklearne energije - rekao je on i ukazao na tri problema.

- Prvi, barem u mojoj zemlji nemamo potrebno znanje o korišćenju nuklearne energije i ne znamo kako da nabavimo to znanje i te ljude. Drugo kako ćemo finansirati te projekte i mogu vam reći da smo mi zainteresovani da dobijemo 4 mala modularna rekatora koja će zameni 250 megavata. Ne znam kako ćemo to finansirati pošto je to 7,5 milijardi evra. U svakom slučaju bićemo spremni da učestvujemo, ali moramo dobiti neku vrstu podrške od vodećih država iz EU. I pod tri, uvek će nam biti potrebno da promenimo stav naših ljudi. To nije jednostavno, ali spremni smo da to uradimo, da to ne znači da ćemo morati da se samo prilagodimo nego i da se promenimo. Da promenimo naš zakonodavni okvir i uradićemo to. I ako ćemo imati kontinuitet užasnih bezbednosnih situacija što znači i podrazumeva različite tipove rata u svetu, moje pitanje je ko će ovo finansirati, kako ćemo obezbediti veće stope rasta i kako ćemo proizvoditi više vojne opreme nego što smo to pre radili - kaže predsednik.

- Zaista verujem da je ovo veoma korisno i želeo bih da dobijem dosta podrške, naročito znanja za moju zemlju i tražiću od naših domaćina da nam pruže podršku - izjavio je Vučić i pozvao Grosija da bude gost naše zemlje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (48)

Loading
Nikola

21.03.2024 11:16

Pre nuklearne energije bih uvek dao prednost obnovljivim izvorima energije. Dakle solarni paneli i vetrenjače. U Vojvodini vetar duva tokom cele godine i to je potrebno iskoristiti za gradnju vetrenjača.

Ena

21.03.2024 11:22

Ceo svet se menja, pa moramo i mi. Treba što pre krenuti sa izgradnjom nuklearnih elektrana.

Mitar

21.03.2024 11:27

Srbija je spremna da uči i da se menja i da se uključuje u energetsku tranziciju.

Ana

21.03.2024 11:33

Razmatranje nuklearne energije zahteva temeljnu analizu kako bi se osiguralo da se primenjuje uz najviše standarde sigurnosti i zaštite životne sredine.