PREDSEDNIK ALEKSANDAR VUČIĆ SUTRA U BRISELU! Prvi samit o nuklearnoj energiji ugostiće 30 delegacija!

Autor:

Vesti

20.03.2024

13:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Očekuje se da će samit rezultirati usvajanjem Deklaracije o nuklearnoj energiji, a predviđene su i panel diskusije o inovacijama, finansiranju i napretku u nuklearnoj tehnologiji za proizvodnju energije.

PREDSEDNIK ALEKSANDAR VUČIĆ SUTRA U BRISELU! Prvi samit o nuklearnoj energiji ugostiće 30 delegacija!

Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Kraljevina Belgija su domaćini prvog samita o nuklearnoj energiji koji se održava u Briselu, a kome će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ovaj istorijski događaj okuplja delegacije iz 30 zemalja, predstavnike industrije, istraživačke centre, stručnjake i predstavnike civilnog društva. Centralna tema samita je istaknuta uloga nuklearne energije u smanjenju upotrebe fosilnih goriva, jačanju energetske sigurnosti i podsticanju ekonomskog razvoja, prenosi Tanjug.

Očekuje se da će samit rezultirati usvajanjem Deklaracije o nuklearnoj energiji, a predviđene su i panel diskusije o inovacijama, finansiranju i napretku u nuklearnoj tehnologiji za proizvodnju energije.

Uloga nuklearne energije u smanjenju emisija CO2

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je važnost samita, ističući da će on pružiti priliku za značajne sastanke sa evropskim i svetskim liderima. Očekuje se da će se na samitu razgovarati o ključnoj ulozi nuklearne energije u dostizanju "neto nule" kada je reč o emisijama CO2 i promovisanju održivog razvoja. Ovo je posebno značajno imajući u vidu nedavno uključivanje nuklearne energije u Globalnu analizu na konferenciji UN-a o klimatskim promenama (COP28) u Dubaiju.

Stavovi lidera o ulozi nuklearne tehnologije

Premijer Belgije Aleksandar de Kro istakao je da će samit omogućiti liderima da podele svoje stavove o ulozi koju nuklearna tehnologija mora da igra i koju će igrati u narednim godinama u ispunjavanju ciljeva dekarbonizacije. Ovo je prilika da se čuju različita mišljenja i da se usaglase stavovi o budućnosti nuklearne energije.

Promovisanje održivog razvoja kroz nuklearnu energiju

Samit će takođe pružiti platformu za razgovore o nacionalnim planovima za potpuno iskorišćavanje potencijala nuklearne energije u promovisanju održivog razvoja. Ovo je važan korak ka postizanju ciljeva dekarbonizacije i smanjenju emisija CO2, te se očekuje da će samit obezbediti smernice za dalji razvoj nuklearne tehnologije za proizvodnju energije.

Učestvovanje predsednika Aleksandra Vučića i drugih lidera iz celog sveta na samitu o nuklearnoj energiji predstavlja značajan korak ka globalnom sagledavanju uloge nuklearne energije u budućnosti energetike i održivog razvoja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (34)

Loading
Lena

20.03.2024 13:30

Nadamo se povoljnim razgovorima za dobrobit svih nas.

Slavka

20.03.2024 13:34

Delegacije 30 zemalja, nedji kojima je i Srbija predvodjena Vučićem, sutra prisustvuje u Briselu prvom Samitu o nuklearnoj energiji.

Joja

20.03.2024 13:34

Kad god je reč o nekom razvoju i unapredkenju, tu se nalazi i Vučić, zato što mu je stalo da Srbija ide u korak sa vremenom i svetom.

Tijana

20.03.2024 13:35

Ovaj samit je korak napred ka stvaranju bezbednije i održivije budućnosti u oblasti nuklearne energije i dobro je što Vučić gostuje u samitu u Briselu jer će on sigurno iskoristiti njegovo prisustvo tamo kako bi porazgovarao sa drugima o problemima koje imamo na KiM.